Onze Franse keuken

Blue Monday Amandelkoek

blue Monday amandelkoek

Desserts, Taart | januari 20, 2020 | By

Blue Monday Amandelkoek. Ik dacht, ik post weer eens een baksel. Ik kan me geen mooiere dag bedenken dan Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. Althans, als je de media mag geloven. Wat ook zou kunnen: Je bent nu al drie weken gezond aan het eten in verband met de goede voornemens en hebt er gewoon even de balen van. Ik zeg: Zondig een dagje en bak deze heerlijke smeuïge amandelkoek met kaneel. Neem een fijne punt bij je koffie – of in het geval je ook dat hebt afgezworen – je verse muntthee en dan morgen vol goede moed weer verder met de gezonde dingen. Wat je verhaal ook is, met deze koek ziet Blue Monday er ineens een heel stuk beter uit. Ik zweer het je.

Deze amandelkoek bestaat uit een meringue basis, waar je vervolgens gemalen amandelen, sinaasappelrasp en olijfolie doorheen spatelt. De koek is geïnspireerd op een recept van Nigella. In mijn versie haal ik de sinaasappelsmaak nog wat verder naar voren door wat Grand Marnier toe te voegen. Ook gebruik ik minder geschaafde amandelen bovenop. Volgens mij is de hoeveelheid in het originele recept gewoon een typefout, want de daar vermeldde honderd gram is echt teveel. Ik gebruik minder dan de helft daarvan. Gewoon alleen om de bovenkant mee te bedekken en dat volstaat.

amandelkoek met kaneel

Blue Monday Amandelkoek

Heerlijke smeuige amandelkoek met sinaasappel en kaneel
Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd40 min
Gang: Dessert
Keuken: French
Trefwoord: amandelkoek
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 8 eiwitten
  • 150 gram suiker
  • 1 theelepel Grand Marnier
  • 1,5 theelepel sinaasappelrasp = van halve sinaasappel
  • 125 ml olijfolie + extra voor invetten springvorm
  • 150 gram gemalen amandelen
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 35 gram geschaafde amandelen
  • 1/2 theelepel kaneel

Bereiding

  • Zet een springvorm klaar van 22 cm. Bedek de bodem met bakpapier en vet bakpapier en zijwanden in met een beetje olijfolie. Meng de bakpoeder door de gemalen amandelen en zet even apart.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Klop de eiwitten in een schone kom tot ze mooi wit en stevig zijn. Zet dan je klopper op de hoogste stand en strooi er al kloppend de suiker bij. Klop totdat alle suiker is opgenomen en het schuim mooi glanzend is (dit duurt een minuut of 7 à 8).
  • Zet de klopstand lager en giet de Grand Marnier en sinaasappelrasp bij. Klop vervolgens in drie keer afwisselend de olie en de met bakpoeder gemengde gemalen amandelen door, tot alles in het schuim is opgenomen. Let op, niet te lang kloppen, want het moet een luchtig geheel blijven.
  • Giet het mengsel in de springvorm en strijk de bovenkant gelijkmatig glad. Meng de kaneel door de geschaafde amandelen en strooi het over de koek.
  • Schuif de koek in de oven en bak 40 minuten. LET OP: Leg na 20 minuten een aluminiumfolie over de bovenkant, om te voorkomen dat hij te donker kleurt.
  • Haal de koek uit de oven en laat afkoelen. Snijd de randen los en verwijder dan de ring van de springvorm. ENJOY!

Comments

  1. Leave a Reply

    Joke
    januari 20, 2020

    Met jouw Blue Monday amandelkoek, komt alles goed vandaag ??? Dank je wel.

    • Leave a Reply

      Lisette
      januari 20, 2020

      Graag gedaan Joke :-), groetjes uit Frankrijk

  2. Leave a Reply

    Van Voooren Martine
    januari 21, 2020

    Ik ga uw recept uitproberen Dank je wel

    • Leave a Reply

      Lisette
      januari 21, 2020

      Wat leuk Martine – laat je me weten wat je ervan vindt? Groetjes uit Frankrijk

Leave a Comment