Onze Franse keuken

Groenteschotel met snijbiet en spinazie

Groentes, Stoofgerecht, Vega | november 21, 2018 | By

Snijbiet is hier momenteel weer volop verkrijgbaar. Ik zag het vorige week ineens liggen op de markt. Hier in Frankrijk noemt men het overigens ‘Blettes’. Ik nam gelijk een flinke bos mee naar huis. Om eens even wat leuke gerechtjes mee te bereiden.

Zo maakte ik mijn ‘Snijbiet op Franse wijze’ (daarover een andere keer meer), maar ook deze heerlijke groenteschotel met snijbiet en spinazie. Dit recept komt uit het nieuwste kookboek van Ottolenghi ‘Simpel’. 

Je bakt de snijbiet even kort in wat olie met ui, knoflook en karwijzaad. Vervolgens stoof je het langzaam gaar in het vocht van gepelde tomaten. Dan voeg je verse spinazie toe, samen met flink wat verse dille en munt. Nog wat limoensap en rasp erdoor en klaar ben je.

Je garneert deze ovenschotel met in paprikapoeder geroosterd amandelschaafsel. Dat zorgt voor een crunch en is echt weer zo’n typische Ottolenghi touch. Vooral de combinatie met de verse kruiden en het limoensap zorgt voor een lekker friszuur geheel.

Ik eet het graag met wat rijst bij. Ideaal voor een meatless dagje. Je kunt deze groenteschotel ook perfect als bijgerecht serveren. Lekker bij gebraden kip of gerookte vis.

  

Groenteschotel met snijbiet en spinazie

Voorbereidingstijd25 min
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 300 gram snijbiet
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3/4 theelepel karwijzaad
  • 1 teen knoflook in dunne plakjes
  • 1/2 rode ui in dunne halve maantjes gesneden
  • 1 blik gepelde tomaten =400 gram
  • 1/2 theelepel grof zeezout
  • 75 gram jonge bladspinazie
  • 1 limoen 1 theelepel rasp + sap van 1/2 limoen
  • 3 volle eetlepels verse dille = ongeveer 10 gram
  • 3 volle eetlepels verse munt = ongeveer 10 gram

Voor het geroosterde amandelschaafsel

  • 25 gram geschaafde amandelen
  • 1/4 theelepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel olijfolie

Bereiding

  • Rooster eerst het amandelschaafsel. Verwarm één eetlepel olijfolie in een koekenpan. Voeg paprikapoeder toe en de amandelen. Bak de amandelen op half hoog vuur 2 minuten. Schep ze daarna op een bord en laat afkoelen.
  • Snijd de stengels van de snijbiet in dunne repen en hak het blad grof.
  • Zet een koeken/hapjespan (met deksel) op het vuur en verwarm twee eetlepels olie op halfhoog vuur. Voeg karwijzaad, knoflook en ui toe en bak even een minuutje totdat alles gaat sissen.
  • Voeg dan de snijbiet, blik gepelde tomaten en zout toe. Hak de tomaten met een houten spatel enigszins in grove stukken. Doe de deksel op de pan, draai het vuur laag en laat het geheel 20 minuten stoven.
  • Voeg de spinazie toe en roer het goed door elkaar, zodat de spinazie mooi slinkt. Dit duurt een minuut of 2.
  • Haal de pan van het vuur en roer de limoenrasp, limoensap, dille en munt door de groente.
  • Garneer met de geroosterde amandelen en serveer.
  • Tip: Als je deze groenteschotel van tevoren bereidt - wacht dan met deze laatste handeling. Voeg de amandelen echt pas vlak voor het serveren toe, anders worden ze zacht.

Opmerking

Adapted from Ottolenghi - Simpel

Comments

  1. Leave a Reply

    Frenk Mierlo
    november 21, 2018

    Inderdaad Lisette weer iets apart lekker !

  2. Leave a Reply

    Maaike sterk gerretsen
    december 1, 2018

    Hi lisette, het bietengerecht met spinazie gemaakt. Super lekker. Snel Makkelijk te bereiden, ziet er prachtig uit. ,gezond.. Wat wil je nog meer. Gr. Maaike. ?

    • Leave a Reply

      Lisette
      december 1, 2018

      Hi Maaike, fijn dat ook dit gerecht bij jullie in de smaak valt.Leuk. Groetjes uit Frankrijk

Leave a Comment