Onze Franse keuken

Zomerse groentetaart

Een zomerse groentetaart. Ik zag een voorbeeld van deze koude filodeeg taart in een Frans kooktijdschrift en dacht gelijk ‘wat een topidee’. Je maakt namelijk eerst de bodem van filodeeg. Die bak je in de oven en laat je helemaal afkoelen. Dat fungeert dan vervolgens als een soort bakje, waar je de rest van je vulling op legt. Het is dus een koude taart. Ideaal voor een warme dag. Lekker licht en boordevol groente. Heel geschikt voor een meatless monday. Ik zet hem tegenwoordig ook wel eens op tafel als bijgerecht. Vind hem er namelijk gewoon gaaf uitzien.

Filodeeg is zo’n typisch gevalletje ‘je moet het een keertje gedaan hebben’. Het zijn hele dunne vellen, die vrij snel breken. Voor het maken van de bodem leg je gewoon een vel bakpapier in een taartvorm (ik gebruik een vlaaivorm). Vet de velletjes filodeeg één voor één in met een beetje olijfolie en leg ze daarna op elkaar in de vorm. Let er daarbij op dat je ze niet letterlijk precies op elkaar drukt. Leg ieder vel met een kleine draai naar rechts op de andere, zodat de punten van  niet op elkaar komen, maar het allemaal een beetje overlapt. Zo krijg je de mooiste rand. Om de bodem een beetje pit mee te geven strooi ik wat cayennepeper tussen de verschillende filodeegvellen.

De vellen hangen dus over de rand van je taartvorm, zoals je ziet op de foto. Dat is geen enkel probleem. Die knip je gewoon af.

De bodem bak je 15 minuten in een voorverwarmde oven. Dan even af laten koelen. Til vervolgens de bodem voorzichtig uit de vorm en verwijder het bakpapier. Je hebt nu dus een mooi bakje van deeg. Dat gaan we vullen. Daarvoor meng je eerst zachte geitenkaas met wat yoghurt en Provençaalse kruiden. Dat goedje breng je op smaak met zout en peper en dan smeer je het op de bodem. Het kan best zijn dat de bovenste laag van het knapperige deeg een beetje kapotspringt, maar dat is niet erg. Gewoon zo voorzichtig mogelijk werken. Strijk de geitenkaasyoghurt zo gelijkmatig mogelijk over de bodem. Dan kan de groente erop. Ik heb hier gekozen voor wortel, radijs, baby spinazieblaadjes en doperwtjes. Nog een beetje olijfolie en citroensap erover en klaar. Eén tip: zet deze taart in zijn geheel op tafel. Hij ziet er prachtig uit, maar als je een filodeegtaart aan gaat snijden, dan ziet het er al snel rommelig uit. Tja,…het is kiezen of delen wat dat betreft…

 

Zomerse filotaart met groente

Voorbereidingstijd30 min
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 6 vellen filodeeg
  • olijfolie voor invetten filodeeg
  • cayennepeper

Voor de vulling

  • 100 gram zachte geitenkaas
  • 125 gram yoghurt 1 potje
  • 1 theelepel Provençaalse kruiden
  • 1 snuf grof zeezout
  • 1 handje baby spinazieblaadjes
  • 1 kleine wortel in dunne plakjes
  • 3 radijsjes in dunne plakjes
  • 1 handje gekookte doperwten
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 eetlepel eetlepel olijfolie

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Leg een vel bakpapier in een platte taartvorm (ik gebruik een vlaaivorm van 26cm).
  • Vet een vel filodeeg in met olijfolie en leg het in de taartvorm. De vellen zijn uiteraard te groot voor de vorm en laat het gewoon over de randen hangen. Strooi een beetje cayennepeper op de bodem en herhaal dit proces voor alle andere vellen. Let er daarbij op, dat je ieder volgend vel een klein beetje naar rechts draait, zodat de punten naast elkaar terechtkomen. Ik voeg zelf trouwens niet bij ieder velletje cayennepeper toe. Een beetje om en om zeg maar.
  • Knip de overhangende randen af langs de rand van de bakvorm (zie foto in de blogpost).
  • Bak de taart 15 minuten in de oven, tot hij mooi lichtbruin is.
  • Laat de taart afkoelen en til hem dan voorzichtig uit de vorm. Verwijder het bakpapier en zet je 'taart' op een bord.
  • Ga dan verder met de vulling. Meng de zachte geitenkaas met de yoghurt in een kom. Voeg Provençaalse kruiden toe en roer goed door elkaar. Breng op smaak met een snuf grof zeezout.
  • Schep de geitenkaasyoghurt op de taartbodem en verdeel het voorzichtig over de bodem. Het kan zijn dat de bodem een beetje kraakt en wat flinters deeg loslaten, maar dat hoort erbij. Pluk ze uit je yoghurt en ga gewoon door, totdat het er mooi uitziet.
  • Verdeel de blaadjes spinazie over de bodem en leg daar de plakjes wortel en radijs op. Nog een handje doperwten erover en voor de finishing touch: sprenkel een beetje citroensap en wat olijfolie over het geheel. Bon appetit!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment