Onze Franse keuken

Abrikozen tatin met rozemarijn

Desserts, Taart | juli 6, 2018 | By

Dit is mijn nieuwste ontdekking. Ik zag op de markt een kistje abrikozen en kon de verleiding niet weerstaan. Die moest gelijk mee. Een deel van de vruchten gebruikte ik om jam van te maken. De rest wilde ik benutten voor een taart. Ik bak regelmatig tarte tatins en het leek me wel een leuk idee om eens een variant met abrikoos te creëeren. Tja, en als ik dan toch bezig ben – waarom er dan niet gelijk een ‘special touch’ aan geven? 

Ik vind rozemarijn altijd een mooie smaakcombinatie met abrikoos en dus besloot ik een beetje van dit kruid toe te voegen aan de karamel. Dat pakte heel goed uit. Je proeft slechts een vleugje rozemarijn, maar dat maakt de taart wel helemaal af. Hij is niet alleen lekker, hij ziet er ook prachtig uit, toch?! Die kan je met gerust hart voorzetten aan je gasten.

Mijn ouders waren bij ons, toen ik deze taart voor het eerst maakte. Ik had dus gelijk een, zij het niet al te objectief, proefpanel. Mijn moeder heeft naar aanleiding van dit recept inmiddels zelf ook een tarte tatin pan aangeschaft om hem te kunnen bakken. Nou, dat alleen is voor mij al reden genoeg om er een blogpost aan te wijden. Mams, deze is voor jou!

ps..mocht je nou geen tarte tatin pan hebben. No worries…Deze taart kan je prima bakken in een ovenvaste koekenpan of platte bakvorm.

Abrikozen tatin met rozemarijn

Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd25 min
Totale tijd40 min
Porties: 8
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 10 abrikozen
  • 50 gram suiker
  • 2 eetlepels water
  • 35 gram gezouten roomboter
  • 1 theelepel rozemarijn
  • 1 pak bladerdeeg

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snijd de abrikozen verticaal doormidden.
  • Doe de suiker in een tarte tatin pan, of in een gewone platte (koeken)pan (24cm) en voeg het water toe. Laat de suiker op middelhoog vuur karameliseren. Dit duurt een minuut of 5. Let op: niet roeren in de pan. Laat alles gewoon zijn werk doen. Haal, als het geheel een mooie karamelbruine kleur heeft, je pan van het vuur. Voeg de boter toe. Pas op, want het gaat spetteren en sissen. Nu kan je wel roeren. Zet de pan terug op het vuur, draai het vuur laag en voeg de rozemarijn toe.
  • Leg daarna de abrikozen in de pan. Ze passen er waarschijnlijk niet allemaal in één keer in. Laat de abrikozen 5 minuten karameliseren. Draai ze halverwege om. Voeg na het draaien ook eventueel resterende abrikooshelften toe, als dat nog past. Ze moeten allemaal naast elkaar liggen en niet overlappen.
  • Leg de abrikozen nu in een mooi patroon met de bolle kant omlaag in je pan. Let op: gebruik je geen ovenvaste pan, dan is dit het moment om alles over te hevelen naar je bakvorm. Dus eerst de abrikozen uit de pan halen. Dan de karamel overgieten in de bakvorm en vervolgens je abrikozen in een mooi patroon in je bakvorm leggen.
  • Rol de plakjes bladerdeeg uit tot één grote plak. Leg dit op de de abrikozen en pak de zijkanten in als een dekentje. Prik met een vork her en der wat gaatjes in het deeg.
  • Bak de taart 25 minuten in de oven. Haal daarna de taart uit de oven en laat hem 5 minuten afkoelen op een rooster.
  • Pak een groot bord en leg dit op de taartvorm. Hou ze stevig tegen elkaar aangeduwd, terwijl je de pan voorzichtig omkeert. Laat de taart nu op het bord eerst helemaal afkoelen, voordat je hem serveert. Enjoy!

Comments

  1. Leave a Reply

    Mama Venselaar
    juli 6, 2018

    Hebben thuis de abrikozentaart gemaakt, was erg lekker. Hij is voor 8 personen maar we hebben hem met z’n tweeen opgegeten met een flinke dot slagroom. Heerlijk

    • Leave a Reply

      Lisette
      juli 6, 2018

      Ha Ha, goed zo mams! Het is wel duidelijk van wie ik het heb….Lekker genieten en heerlijk met slagroom erbij 🙂 Dikke zoen voor jullie

  2. Leave a Reply

    Adriana
    juli 13, 2018

    Hoi Lisette,
    Afgelopen zondag maakte ik deze taartjes dessert na een bbq met mijn kinderen, iedereen vond hem heerlijk alleen hadden mijn dochters hem graag iets zoeter gehad maar ik vond hem precies goed. Lekker met slagroom!
    Groet Adriana

    • Leave a Reply

      Lisette
      juli 13, 2018

      Wat leuk – ja, dat van dat zoete snap ik wel – abrikozen zijn soms toch wat aan de zurige kant….

Leave a Comment