Banoffee
Banoffee pie. De beroemde Engelse bananen-toffee taart: bodem van koekkruimels, plakjes banaan, karamelpasta en slagroom. What’s not to like? Deze taart staat echt al zo lang op mijn to-test lijstje. Ik hikte denk ik vooral een beetje aan tegen het zelf maken van de karamelpasta. Zoals jullie afgelopen maandag hebben gezien is dat eigenlijk een vrij simpel, zij het tijdrovend, karweitje.
Is dat eenmaal gedaan, dan draai je deze taart zo in elkaar. Je maakt dan eerst een bodem van gesmolten roomboter en verpulverde koekjes. Net zoals bij een kwarktaart. Daar leg je een mooie laag plakjes banaan op. Dan de karamelpasta erover verdelen. Een laag slagroom erop smeren en even twee uurtjes op laten stijven in de koelkast. Deze taart wordt vaak vlak voor het serveren nog bestrooid met wat cacaopoeder en/of chocokrullen. Dat doe ik niet. Ik hou hem ‘puur’ en versier de bovenkant met wat extra plakjes banaan.
Onze meiden zijn er helemaal weg van. Ook wij vinden hem erg lekker. Het is wel een vrij zoete en machtige taart. Een klein puntje volstaat. Wil jij deze taart ook een keertje uitproberen? Zo maak je hem:
Banoffee
Ingrediënten
Voor de bodem
- 100 gram gezouten roomboter + extra voor invetten springvorm
- 150 gram kaakjes theebiscuitjes
- 75 gram bastognekoeken
Voor de vulling
- 3 bananen
- 1 blik +/- 400 gram Dulce de Leche (of gekarameliseerde gecondenseerde melk - zie mijn blogpost van 20/6)
- 400 ml slagroom
- 2 eetlepels suiker
- 1 theelepel vanille extract
Indien gewenst - voor het serveren
- 1 banaan
- cacaopoeder en/of chocokrullen
Bereiding
- Zet een springvorm klaar. Ik gebruik een springvorm van 26 cm. Bekleed de bodem met bakpapier en vet de bodem en randen in met een beetje boter.
- Smelt de boter op laag vuur in een steelpannetje. Verkruimel de koekjes in de keukenmachine. Roer de koekkruimels door de gesmolten boter en stort het geheel in de springvorm. Verdeel het goed over de bodem en druk het stevig aan met de bolle kant van een lepel. Zet 15 minuten in de koelkast.
- Snijd de bananen in plakjes.
- Klop de slagroom met de suiker en vanille extract stijf.
- Open het blik Dulce de leche (of gekarameliseerde gecondenseerde melk) en roer de karamel even een beetje los in het blik.
- Haal de taartvorm uit de koelkast. Bedek de bodem met plakjes banaan. Schep dan de karamelpasta erop en smeer het goed uit over het geheel. Voeg dan de slagroom toe en strijk het mooi gelijkmatig glad.
- Dek de taart af met huishoudfolie en laat hem minstens 2 uur opstijven in de koelkast.
- Bedek de taart voor het serveren indien gewenst met nog wat plakjes banaan en/of cacaopoeder of chocokrullen. Enjoy!
Joan de jong
juni 29, 2018 at 8:13 amFattening but really delicious.
Lisette
juni 29, 2018 at 4:14 pmThat’s absolutely true Joan 🙂
Claudia
juni 29, 2018 at 11:27 amDit lijkt me vies lekker, dus zet die ook maar op het menu… we krijgen het nog druk in oktober 😉
Dikke kus,
Clau
Lisette
juni 29, 2018 at 4:14 pmha ha ha…komt helemaal goed in oktober Clau – no Morris 🙂
Ria
februari 19, 2019 at 10:37 pmEerste keer geprobeerd op zaterdag…
Wow suuuuuuper!