Onze Franse keuken

Lente couscous salade

Salades, Vis | mei 2, 2018 | By

Ik zit momenteel in een ‘tuinbonen’ fase. Die zijn het hele jaar in diepvries variant verkrijgbaar, maar dan eet ik ze eigenlijk nooit. Nu ik de verse bonen overal zie liggen, zijn ze ineens onweerstaanbaar.

Het is altijd wel even een klusje, want je moet ze eerst doppen en daarna ook nog het grijze velletje verwijderen – dus dubbel doppen – maar dan heb je ook wat. Ze zijn niet alleen lekker zacht zoet van smaak, ze zien er ook mooi uit in een gerecht. Van die opvallende felgroene gladde bolletjes. Zo gebruik ik ze bijvoorbeeld graag in deze lente couscous. Ideaal voor de lunch.

Ik meng tuinbonen, roergebakken groene asperges, ringetjes lente ui en fijngehakte verse dragon door, in bouillon gewelde, couscous. Ook voeg ik in Pastis gebakken grote garnalen toe. Voor een vegetarische variant kan je die uiteraard weglaten. Beetje olijfolie, zout en peper over het geheel en smullen maar. 

 

Lente couscous salade

Voorbereidingstijd20 min
Porties: 2
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 100 gram couscous
  • 200 ml kippenbouillon voor Vega variant gebruik je uiteraard groentebouillon
  • 100 gram enkel gedopte tuinbonen 2e dop voer je uit na koken
  • 100 gram groene asperges
  • 2 lente uitjes in ringetjes gesneden
  • 100 gram grote garnalen type crevettes
  • 1 eetlepel Pastis
  • 2 eetlepels fijngehakte verse dragon
  • olijfolie
  • zeezout & peper

Bereiding

  • Doe de couscous in een kom. Giet de hete bouillon erover en zet apart.
  • Breek het harde uiteinde van de asperges en gooi die stukken weg. Snijd de rest in stukken van ongeveer 2 cm ongeveer en hou de puntjes apart van de rest.
  • Kook de tuinboontjes in 10 minuten beetgaar. Giet af en laat een beetje afkoelen. Verwijder de grijze velletjes (dit is dus het dubbel dop moment).
  • Verwarm een beetje olijfolie in een koekenpan en voeg de aspergestukjes toe (muv de puntjes). Roerbak een minuut of 5.
  • Voeg dan de lente ui en aspergepuntjes toe en bak nog 3 minuten. Schep de inhoud van de pan op een bord.
  • Zet de pan terug op het vuur en voeg nog een beetje olijfolie toe. Roerbak de garnalen een minuut of 2 à 3 (let op: hangt af van de grootte - ze moeten net gaar zijn). Giet de Pastis erover en hussel de pan even goed.
  • Roer de couscous even los met een vork. Voeg de tuinboontjes, asperge stukjes, lente ui en fijngehakte dragon toe. Giet de inhoud van de pan erbij (dus garnalen met Pastis). Een beetje olijfolie erover en alles even husselen. Breng op smaak met zout en peper.

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment