Onze Franse Keuken

Banketbakkersroom – zelf maken

stap-voor-Stap, Taart | april 22, 2018 | By

Zelf banketbakkersroom maken. Is dat moeilijk? Tot gisteren kon ik daar geen antwoord op geven, want ik had het nog nooit gedaan. Inmiddels kan ik je vertellen, dat het echt werkelijk een klusje van niets is. Typisch weer zo’n kwestie van ‘moet je gewoon een keer doen’. 

Ik had de banketbakkersroom nodig voor het maken van aardbeientaartjes. Gisteren mocht ik namelijk 42 kaarsjes uitblazen. Hoewel, het waren eigenlijk 2 kaarsjes. Eén in de vorm van een “4” en één in de vorm van een “2”.  

De meiden hebben mij op het idee gebracht voor deze taartjes. Zij mogen namelijk altijd zelf hun verjaardagstaart uitkiezen. Zo heb ik voor Marie voor haar zesde verjaardag een appeltaart gebakken en Annick gaat standaard voor chocoladetaart. Maar ja, nu hadden we het over mijn verjaardag. Ik wilde graag iets anders. AARDBEIEN – riepen de meiden in koor.

Hmmmm…, wat kan ik daar nou voor leuks bij verzinnen? Ik vind zelf die kleine taartjes, die je bij de bakker netjes op een rij ziet staan in de vitrine, altijd zo uitnodigend. Weet je wat? We maken kleine één persoons aardbeientaartjes. Een bodem van kruimelig deeg, een laagje banketbakkersroom erover en dan daar aardbeien op. Dat klonk de meiden (en mijzelf) als muziek in de oren. Ok, zo gezegd, zo gedaan…

De bodempjes voor éénpersoons taartjes maak ik altijd met mijn basisrecept voor zoet deeg. Die bak ik blind – dus met een laagje bakbonen erop – in 10 minuten goudbruin in de oven (180 graden). Uiteraard kan je ook prima gekochte taartbodempjes gebruiken. Wel zo praktisch en ook heel lekker.

Dan de banketbakkersroom: Je klopt ei, suiker en vanille in een kom tot een mooi lichtgeel schuimend mengsel. Daar meng je een beetje bloem door. In een steelpannetje warm je wat volle melk op. Dat klop je rustig in delen door het eimengsel en vervolgens giet je alles terug in het steelpannetje en zet je het weer op het vuur. Daar laat je het – op zacht vuur – al roerend indikken tot een dikke vla. Het is klaar als je een streep kunt trekken op de achterkant van je lepel en die niet volloopt. Kijk zo:

Ik heb de room in een kom geschept en afgedekt met huishoudfolie in de koelkast af laten koelen. In een spuitzak scheppen en over je taartbodems verdelen. Nou, dat is toch prima te doen? 

Het eindresultaat: Zeer geslaagde verjaardagstaartjes!

Helaas werkt mijn receptenkaart-tool momenteel niet. Dus krijgen jullie het recept vandaag even op ouderwetse manier:

Recept: Banketbakkersroom

Voor 4/8 personen
Bereidingstijd: 15 min

Ingrediënten:
– 2 eieren
– 3 eidooiers
– 2 zakjes vanillesuiker (=15 gram totaal)
– 70 gram suiker
– zaadjes van 1 vanillestokje
– 30 gram bloem
– 500 ml volle melk

Bereiding:
– Meng de eieren, eidooiers, vanillesuiker, suiker en vanillezaadjes met een handmixer (of in de keukenmachine) tot een mooi schuimend mengsel. Het moet er lichtgeel uit komen te zien. Dus minstens een minuut of 5 kloppen.
– Voeg de bloem toe en klop nog even door, totdat je weer een mooi glad mengsel hebt.
– Breng de volle melk in een steelpannetje tegen de kook aan.
– Giet, al kloppend, een beetje hete melk bij het eimengsel. Klop goed door en giet vervolgens, al kloppend, kleine scheutjes melk erbij totdat alle melk is toegevoegd.
– Giet het hele mengsel terug in de pan en zet weer op het vuur. Draai het vuur laag en verwarm al roerend ( ik gebruik een houten lepel), totdat je een dikke vla hebt. Dit neemt ook weer een aantal minuten in beslag. In het begin denk je dat het dun blijft, maar dan dikt het ineens vrij snel in. Opletten dus. Je moet qua substantie een soort dikke vla krijgen. Ik check dat altijd zo: Ik trek met mijn vinger op de bolle kant van mijn lepel een streep door de room. Als die netjes zichtbaar blijft en dus niet volloopt met room – dan is hij perfect.
– Schep de room in een kom en laat enigszins afkoelen. Dek de kom dan af met huishoudfolie en zet in de koelkast tot gebruik.

Dit is een basis banketbakkersroom, die je voor allerhande recepten kunt gebruiken.

Voor de eenvoudige aardbeientaartjes uit deze blogpost voer je nog de aanvullende handelingen uit:

Zet je (al dan niet zelfgemaakte) taartbodems klaar, schep de banketbakkersroom in een spuitzak en spuit een mooi laagje op de bodems. Verdeel de aardbeien erover en smullen maar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress