Onze Franse Keuken

Pastinaaksoep met gember

kerst, Soepen | december 18, 2017 | By

Pastinaaksoep met prei en gember. Een ideale start van je kerstdiner. Heel makkelijk om te maken en zacht qua smaak. Ik vond het recept in de soepbijbel. Die heb ik al jaren in mijn kast staan en ik besloot hem weer eens open te slaan. Deze soep was mij nog nooit eerder opgevallen moet ik eerlijk zeggen. Volkomen onbegrijpelijk en onterecht, want man, wat is hij lekker.

Het mooie is, hij is zo gemaakt en heel puur. Er komt geen room aan te pas, want hij heeft uit zichzelf al een mooie romige structuur. Hij is super zacht van smaak, met een subtiel vleugje gember. 

Ook is het gewoon leuk om iets te maken met pastinaak. Waarschijnlijk kook je er niet dagelijks mee – Ik niet in ieder geval. Dat maakt koken tijdens de feestdagen nou juist zo leuk vind ik. Weer eens iets anders uitproberen. Dus toen ik afgelopen weekend een mooie stapel pastinaken zag liggen op de markt, greep ik mijn kans. Ik nam er een paar mee en dook gelijk de keuken in om dit recept te testen.

Aanstaande vrijdag krijgen jullie mijn ‘Kerstsoep top 5’ en deze staat er zeker bij.

Pastinaaksoep met prei en gember

Bereidingstijd40 minuten
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

 • 100 gram prei
 • 350 gram pastinaak
 • 10 gram geschilde verse gember
 • 100 ml witte wijn
 • 700 ml groentebouillon
 • 2 eetlepel olijfolie
 • 1 teentje knoflook
 • zout en peper

Bereiding

 • Snij de prei in ringen. Schil de pastinaak en snij hem in grove blokken.
 • Hak de gember in hele fijne stukjes. Je heb nu als het goed is één hélé volle eetlepel gemberstukjes.
 • Verwarm 2 eetlepels olijfolie in de soeppan en voeg de prei en gember toe. Bak deze 3 minuten, al roerend, op middelhoog vuur.
 • Knijp de knoflook uit boven de pan en voeg de pastinaak toe. Roer en bak alles nog 7 minuten op laag vuur.
 • Giet dan de wijn en bouillon erbij en draai het vuur hoog. Breng het geheel aan de kook.
 • Draai het vuur, zodra de soep kookt, laag en doe een deksel op de pan.
 • Laat de soep 30 minuten pruttelen, totdat de pastinaak mooi zacht is.
 • Pureer de soep met een staafmixer (of in de keukenmachine) en breng op smaak met zout en peper. Bon appetit!

Opmerking

Adapted from De Soepbijbel

5 Comments

 1. Wim

  december 18, 2017 at 3:30 pm

  Hoi Lisette, ik ken pastinaak ook wel van naam maar nooit gegeten. Nu ik je recept zo lees ga ik het zeker maken!

  Reply
 2. René

  december 18, 2017 at 3:43 pm

  Dank voor de pastinaak/preisoep. Ga m maken

  Reply
 3. Kitty

  december 22, 2017 at 8:08 pm

  Hoi Lisette, ik had het kerstmenu al bedacht, behalve de soep. Vandaag keek ik op jouw blog en zag deze pastinaaksoep met prei en gember. Die heb ik vandaag al uitgeprobeerd. Een lekker en verrassend soepje, dit soepje gaat ‘m worden met de Kerst!

  Reply
 4. Agnes

  februari 23, 2018 at 10:06 pm

  Hoi Lisette,
  Laatst deze soep gemaakt en we vonden hem zo verrassend lekker! En inderdaad zo romig. Ik hem wel na de staafmixer nog een keer door een zeef gehaald en een klont roomboter toegevoegd. Maakte hem voor mij helemaal af. Morgen krijgen we vrienden te eten en ga ik dit soepje weer maken als tussengerechtje. Weet bijna wel zeker dat zij er ook van zullen genieten. Bedankt voor hetdelen van dit recept! Groetjes, Agnes

  Reply
  • Lisette

   februari 24, 2018 at 8:33 am

   Hi Agnes, wat leuk! Grappig hè – ik vond hem ook heel verrassend. Ben benieuwd wat jullie vrienden ervan vinden. Veel plezier en fijn weekend. Groetjes, Lisette

   Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress