Onze Franse keuken

Tomaten-amandeltaart van Ottolenghi

Tomatentaart.jpg

Quiches, Vega | juli 5, 2015 | By

Regelmatig serveren wij hier op La Panacée quiches tijdens onze table d’hôte avonden. Gezellig met zijn allen aan de lange tafels onder onze lindebloesems (ja, wij eten zelf ook altijd mee). Verschillende varianten op tafel, wijntje erbij, nog wat salade en hup, proeven maar.

Ik ben altijd op zoek naar leuke nieuwe versies. Wij hebben hier veel terugkomers en ik vind het leuk om ze, naast de vertrouwde gerechten, ook ieder seizoen weer andere dingen te kunnen voorschotelen. Bovendien is het voor onszelf ook wel fijn om een beetje te kunnen afwisselen. Deze tomaten-amandeltaart is bijvoorbeeld een leuk alternatief voor onze welbekende ‘tomato tatin’.

Het is niet echt een standaard quiche, want het is echt een platte taart, op een bladerdeeg bodem. Daardoor hangt hij een beetje tussen pizza en quiche in, vind ik. Het recept vond ik in één van mijn Ottolenghi kookboeken. Altijd goed.

Recept: Tomaten-amandeltaart
Voor 8 stukken ( 2/4 personen)

Ingrediënten:

– 1 rol/pak bladerdeeg
– 70 gram boter, op kamertemperatuur
– 1 ei, losgeklopt
– 1 witte boterham, geroosterd
– 40 gram gemalen amandelen
– 50 gram Ricotta
– 1 teen knoflook
– 10 gram versgeraspte Parmezaanse kaas
– 2 eetlepels gedroogde tijm
– 5 à 6 tomaten
– 8 à 10 zwarte olijven, ontpit
– 2 eetlepels olijfolie (+ extra voor invetten)
– zout en peper

Bereiding:

– Verwarm de oven voor op 200 graden.
– Klop de boter in een keukenmachine met het ei romig.
– Verpulver de geroosterde boterham (ik doe dit ook in een keukenmachine) tot grof broodkruim.
– Voeg broodkruim, amandelen en Ricotta toe en meng goed.
– Hak de knoflook heel fijn.
– Zet je keukenmachine stil en spatel de knoflook, Parmezaanse kaas en één eetlepel gedroogde tijm door het mengsel. Let erop dat alles goed gemengd is. Je hebt nu een soort dikke boterachtige spread als het goed is.
– Zet een ovenrooster klaar en leg daarop een vel bakpapier (smeer het vel desgewenst in met een beetje olijfolie om vastplakken van de bodem te voorkomen)
– Rol je bladerdeeg uit tot een ronde plak (of plak de deegblaadjes uit een pakje aan elkaar totdat je een vierkante plak krijgt – maakt niet uit), leg hem op het bakpapier en prik wat gaatjes in het deeg met een vork.
– Smeer de spread op de bodem en hou zo’n 1,5à 2 cm van de rand vrij.
– Smeer die deegrand in met een beetje olijfolie en dek de deegrand rondom af met aluminiumfolie (doe ik in ieder geval altijd, want anders loop je het risico dat de rand te donker wordt)
– Snijd de tomaten in 1 cm dikke plakken en leg ze dakpansgewijs op het amandelmengsel.
– Bestrooi de tomaten met de resterende eetlepel tijm, één eetlepel olijfolie en wat zout en peper.
– Verdeel de olijven over de taart.
– Schuif de taart in de oven en bak hem ongeveer 25 minuten. Hou hem wel in de gaten: Tip: als je het aluminiumfolie een beetje optilt, dan kan je checken of het bladerdeeg gaar is – die rand moet goed droog en goudbruin zijn.
– Haal de taart uit de oven. Verwijder het aluminiumfolie van de rand en laat de taart even paar minuten afkoelen. Schuif dan de taart op een serveerplank/schaal/bord. Sprenkel de resterende eetlepel olijfolie erover en serveer. Bon appetit!

Bron: Dit recept komt uit Plenty More -Yotam Ottolenghi

Comments

Leave a Comment