Onze Franse keuken

Roergebakken Ras-el-hanout groente met zachtzoete couscous

eendeborstmoutardebrive.jpg

Eend, Vlees | april 26, 2015 | By

Ras-el-hanout wordt veel gebruikt in de Arabische keuken en betekent iets als ‘de top van de winkel’, oftewel een mengsel van de beste specerijen die verkrijgbaar zijn. Er bestaan oneindig veel varianten, maar standaard bestanddelen zijn onder andere komijn, koriander, kurkuma en kardemom. Deze kruidenmix wordt veel gebruikt in tajines en andere stoofschotels.

Ik strooide het een keertje over wat roergebakken groente en dat bleek ook een goed idee. Ideaal dus om een eenvoudige groenteschotel mee op te leuken. Dit is mijn favoriete versie met wat zachtzoete couscous en gemarineerde eendeborstfilet erbij. De combinatie van smaken is echt heel apart en ontzettend lekker.

Recept: Roergebakken Ras-el-hanout groente met zachtzoete couscous

Ingrediënten:
Voor 2/3 personen

Voor de groente:
– 1/2 courgette
– 1 rode paprika
– 1/2 groene paprika
– 1/2 gele paprika
– 1/2 rode ui
– 2 eetlepels olijfolie
– 1 teentje knoflook
– 2 à 3 theelepels Ras-el-Hanout kruiden (ik gebruik de versie van Jonnie Boer, leuk blikje – gewoon verkrijgbaar bij de Albert Heijn en Jumbo)
– 1/2 theelepel zout
– 200 ml kippenbouillon

Voor de couscous:
– 100 gram couscous
– 20 gram pijnboompitten
– 1 eetlepel blonde rozijnen
– 4 abrikozenhelften op sap
– 1 theelepel honing
– 1 eetlepel olijfolie
– zout

Voor het vlees:
– 1 eendeborstfilet (+/- 375 gram)
– 1 eetlepel Moutarde de Brive (+ 2 à 3 theelepels extra ter garnering)
– 2 eetlepels olijfolie
– 1/2 theelepel zout

Bereiding:
– Snijd de eendeborstfilet in dunne plakken en leg ze in een kom.
– Voeg mosterd, olijfolie en zout toe en hussel alles goed door elkaar. Laat de eendeborst even marineren.
– Snijd de courgette, paprika’s en rode ui in dunne repen.
– Verhit de olijfolie in een koekenpan (of wok) en pers de knoflookteen uit boven de pan.
– Voeg de groentereepjes toe en bak de groente drie minuten.
– Voeg 2 theelepels Ras-el-Hanout toe en hussel goed door de groente. Bak nog 2 minuten.
– Giet dan de bouillon erbij en stoof de groente, totdat bijna al het vocht is verdampt (duurt een minuut of 8 – roer af en toe). Ga intussen door met de bereiding van het rest van je gerecht:
– ‘Kook’ de couscous volgens de gebruiksaanwijzing. Voeg de olijfolie en honing toe en roer het geheel goed door elkaar met een vork.
– Bak de pijnboompitten even kort in een droge koekenpan en doe ze samen met de rozijnen bij de couscous.
– Snijd de abrikozenhelften in stukjes en voeg toe aan de couscous. Hussel de couscous en bestanddelen even goed door elkaar. Breng op smaak me een beetje zout.
– Proef de groentereepjes – breng eventueel verder op smaak met wat extra Ras-el-Hanout. Ik voeg standaard nog 1 theelepel van de kruidenmix toe, want ik hou wel van een beetje uitgesproken.
– Verhit een droge koekenpan en leg als de pan goed heet is de plakjes eendeborstfilet in de pan. Bak ze even kort en draai dan (minuut of 2 in het totaal – let op, want eendeborst is snel gaar). Doe niet teveel plakjes in één pan – eventueel in twee delen bakken (of in 2 pannen).
– Schep wat couscous op een bord. Schep de groentereepjes ernaast en verdeel wat plakjes eendeborstfilet erover. Voeg desgewenst nog wat extra ‘moutarde de Brive’ toe – ik smeer altijd nog één theelepel mosterd per persoon over de eendeborst als een soort ‘jus/saus’ . Serveer. Bon appetit!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment