Onze Franse keuken

Gezonde salade Ottolenghi: Bladspinazie, dadels en pitacroutons

Dadelsalade.jpg

Salades, Vega | januari 17, 2015 | By

Afgelopen week heb ik een aantal voorbeelden gegeven van mijn ‘gezonde’ lunchbroodjes. Ook ‘s avonds probeer ik wat gezonder te eten. Om niet in dieetachtige ellende te vervallen en het genieten vast te houden maak ik gewoon allemaal nieuwe dingen. Zo hou ik het spannend en ben ik op een compleet andere manier met eten bezig. Dan is het ook niet zo’n opgave – als je begrijpt wat ik bedoel.
 
Neem nou deze heerlijke salade van Ottolenghi. Echt een fantastisch voorbeeld van het type gerechten dat ik nu uitkies. Veel kruiden en verrassende ingrediënten. Op deze manier is gezond eten echt geen straf. De croutons, gemaakt van pitabrood, zijn echt heel apart en lekker. Ik heb het originele recept een héél klein beetje aangepast. Zo heb ik bijvoorbeeld door gebrek aan sumak (hier echt niet te vinden) za’atar kruiden gebruikt. Wij aten deze salade in combinatie met mijn zelfverzonnen “Za’atar kip” (recept volgt) en eenvoudige bulgur met een dot Griekse yoghurt erop. SMULLEN!

Recept: Ottolenghi salade met bladspinazie, dadel en pitacroutons
Voor 2 personen (bijgerecht)

Ingrediënten:
– 1/4 rode ui in ringen
– 2 medjool dadels in 8 stukken gesneden
– 1 eetlepel witte wijnazijn
– snuf zout
– 1,5 pitabroodje
– 40 gram amandelen, grof gehakt
– 20 gram boter
– 3 eetlepels olijfolie
– 1 theelepel za’atar
– 1/4 theelepel zout
– 1/4 theelepel chilipepervlokken
– 100 gram jonge bladspinazie
– 2 eetlepels citroensap

Bereiding:
– Doe de dadels en uienringen in een kom. Giet de azijn erover en voeg een snufje zout toe. Hussel even door elkaar en zet weg, terwijl je de rest van de salade maakt.
– Verhit 2 eetlepels olijfolie met de boter in een koekenpan. Snijd de pitabroodjes in kleine stukken en bak ze samen met de amandelen in vijf minuten goudbruin.
– Neem de pan van het vuur en voeg za’atar, zout en chilipepervlokken toe en hussel goed door elkaar. Laat afkoelen.
– Zet een schaal klaar. Hussel de bladspinazie door de afgekoelde pitacroutons en amandelstukjes.
– Voeg de in azijn gemarineerde blokjes dadels en uienringen toe.
– Giet de resterende eetlepel olijfolie en het citroensap erover. Hussel alles even goed door elkaar en serveer direct. Bon appetit!

Bron: Dit recept is een bewerking van de salade met dadels en amandelen uit – Jeruzalem – Ottolenghi

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment