Onze Franse Keuken

Wat is Za’atar en waar gebruik ik het voor?

Zaatar2.jpg

Uncategorized | januari 18, 2015 | By

Za’atar? Nooit van gehoord. Sinds ik regelmatig uit mijn Ottolenghi boeken kook kan ik er niet meer omheen. Za’atar is een specerijenmengsel met een olijfgroene kleur dat veel gebruikt wordt in de keuken van het Midden Oosten. Het heeft geen vastomlijnde samenstelling, maar in de meeste versies vind je in ieder geval hysopblaadjes, sumac, sesamzaad, tijm, salie en zout.

Leuk allemaal, maar waar haal ik het vandaan? Het staat hier in Frankrijk in ieder geval niet bij de kruidenafdeling. In Nederland wel! Toen wij in december in Nederland waren zag ik bij een bezoekje aan de Jumbo – kruidenmengsels van Jonnie Boer staan. De leuke blikjes met gave felgekleurde etiketten vielen me gelijk op. Wat schetst mijn verbazing – ook Za’atar! stond erbij. Inslaan!!!!

De samenstelling van Jonnie’s Za’atar mix is wel iets anders dan hierboven aangegeven. Zijn versie bestaat uit: sesamzaad, sumac, tijm, marjoraan, oregano, zout en basilicum. Hoe dan ook – ik ben fan en heb zijn kruidenmengsel al veel gebruikt (eerste potje is er al doorheen). Ook in recepten waar ik ‘sumac’ zie staan – ook niet te krijgen hier – gebruik ik gewoon een beetje za’atar.

Za’atar kan je gebruiken voor een lekkere dip – gewoon aangelengd met een beetje olijfolie.
Ik gebruik het als basis voor een kipmarinade, maar het is ook lekker door salade of over gegrilde groente.

Lijst van recepten op mijn blog, waar ik Za’atar voor gebruik:

Gezonde salade Ottolenghi:  Bladspinazie, dadels en pitacroutons
Za’atar kip

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress