Bloemkoolsalade van Nigella

Recept: Bloemkoolsalade van Nigella
Ingrediënten:
– 1 bloemkool (ca. 1kg)
– 1 theelepel zeezoutvlokken of 1/2 theelepel fijn tafelzout
– 2 laurierblaadjes
– 1/2 theelepel saffraandraadjes
– 60 ml vers gekookt water
– 75 gram gele (of gewone) sultana’s
– 75 ml marsala
– 1 bananensjalot, gepeld en fijngehakt
– 1 eetlepel citroensap
– 4 eetlepels olijfolie, extra vierge
– 150 gram zwarte olijven
– 25 gram geroosterde pijnboompitten
– bosje verse peterselie, fijngehakt
Bereiding:
– Breek de bloemkool in roosjes en doe die in een pan met deksel. Giet er zoveel koud water bij dat ze onderstaan. Voeg zout en laurierblaadjes toe, leg de deksel op de pan en breng op hoog vuur aan de kook. Giet de bloemkool dan onmiddelijk af, gooi de laurierblaadjes weg, houd de vergiet met de bloemkool erin even onder de koude kraan en zet apart. Dit neemt de grootste hitte weg, maar de bloemkool zal nog wel warm zijn. Doe de nog warme bloemkool in een grote schaal.
– Doe, terwijl de bloemkool op het vuur staat, de saffraandraadjes in een kommetje en giet er het versgekookte water over. Laat weken.
– Breng de sultana’s met de marsala in een pannetje aan de kook. Zet het pannetje dan onmiddelijk van het vuur.
– Voeg de gehakte sjalot aan het saffraanwater toe, klop er het citroensap door en blijf kloppen terwijl je er geleidelijk de olijfolie bij giet – een kleine garde is alles wat je hiervoor nodig hebt.
– Giet de sultana’s (en marsala) bij de bloemkool en voeg ook de olijven toe.
– Giet de dressing erover en meng alles goed. Voeg naar smaak peper & zout toe.
– Laat de salade afkoelen tot kamertemperatuur.
– Voeg vlak voor het serveren de pijnboompitteen en peterselie toe. Hussel alles nog even goed door elkaar en serveer.
Bron: Dit recept komt uit ‘Nigellissima‘ van Nigella Lawson
Nell Nijssen
maart 12, 2013 at 4:59 pmZeker waard om te proberen, na mijn smaakloze bloemkoolavontuur van gisteren. Dank.