Onze Franse keuken

Bloemkoolsalade van Nigella

Bloemkooksalade.jpg

Groentes, Salades, Vega | maart 12, 2013 | By

Ik ben Nigellissima  aan het lezen – het meest recente kookboek van Nigella. Een feest, want ik ben echt fan van haar. Zal dit boek mijn grote favoriet ‘voor altijd zomer’ van de troon stoten? Ik laat het je weten, zodra ik hem uit heb. Dit recept, dat ik uit Nigellissima heb gemaakt, is in ieder geval veelbelovend. Zelfs Arjan, die echt een hekel heeft aan bloemkool, vond deze salade ‘best okee’. Dat is echt een mega-compliment.

Recept: Bloemkoolsalade van Nigella

Ingrediënten:

– 1 bloemkool (ca. 1kg)
– 1 theelepel zeezoutvlokken of 1/2 theelepel fijn tafelzout
– 2 laurierblaadjes
– 1/2 theelepel saffraandraadjes
– 60 ml vers gekookt water
– 75 gram gele (of gewone) sultana’s
– 75 ml marsala
– 1 bananensjalot, gepeld en fijngehakt
– 1 eetlepel citroensap
– 4 eetlepels olijfolie, extra vierge
– 150 gram zwarte olijven
– 25 gram geroosterde pijnboompitten
– bosje verse peterselie, fijngehakt

Bereiding:

– Breek de bloemkool in roosjes en doe die in een pan met deksel. Giet er zoveel koud water bij dat ze onderstaan. Voeg zout en laurierblaadjes toe, leg de deksel op de pan en breng op hoog vuur aan de kook. Giet de bloemkool dan onmiddelijk af, gooi de laurierblaadjes weg, houd de vergiet met de bloemkool erin even onder de koude kraan en zet apart. Dit neemt de grootste hitte weg, maar de bloemkool zal nog wel warm zijn. Doe de nog warme bloemkool in een grote schaal.
– Doe, terwijl de bloemkool op het vuur staat, de saffraandraadjes in een kommetje en giet er het versgekookte water over. Laat weken.
– Breng de sultana’s met de marsala in een pannetje aan de kook. Zet het pannetje dan onmiddelijk van het vuur.
– Voeg de gehakte sjalot aan het saffraanwater toe, klop er het citroensap door en blijf kloppen terwijl je er geleidelijk de olijfolie bij giet – een kleine garde is alles wat je hiervoor nodig hebt.
– Giet de sultana’s (en marsala) bij de bloemkool en voeg ook de olijven toe.
– Giet de dressing erover en meng alles goed. Voeg naar smaak peper & zout toe.
– Laat de salade afkoelen tot kamertemperatuur.
– Voeg vlak voor het serveren de pijnboompitteen en peterselie toe. Hussel alles nog even goed door elkaar en serveer.

Bron: Dit recept komt uit ‘Nigellissima‘ van Nigella Lawson

Comments

  1. Leave a Reply

    Nell Nijssen
    maart 12, 2013

    Zeker waard om te proberen, na mijn smaakloze bloemkoolavontuur van gisteren. Dank.

Leave a Comment