Onze Franse Keuken

Crème brûlée taartjes

cremebruleetaart.jpg
Deze crème brûlée taartjes zijn echt zo ontzettend lekker. Een prachtige “krak” als je met je dessertvork door het gekarameliseerde suikerlaagje prikt. Daar kan je toch alleen maar heel blij van worden? Ik wel in ieder geval. Komend seizoen gaan wij ze bij ons op La Panacée regelmatig als dessert serveren tijdens de table d’hôte avonden. Niet eens zo moeilijk om te maken. Ik heb eigenlijk een paar recepten met elkaar gecombineerd. De supersimpele vulling heb ik afgekeken van Sophie Dudemaine – inderdaad die tante van ‘de cakes van Sophie’. 

Wel is het handig om zo’n handig crème brûlée brandertje te gebruiken. Kleine tip: check van tevoren even of hij (nog) werkt. Anders moet je misschien, net als ik, onverwacht terugvallen op de optie van de ovengrill – werkt ook, maar is niet ideaal…

Recept: Crème brûlée taartjes

Ingrediënten:
genoeg voor 6 taartjes

Voor het deeg:
– 1x hoeveelheid zoet deeg

Voor de crème brûlée vulling:
– 4 eigelen
– 100 ml crème fraiche
– 35 gram suiker
– 1/2 theelepel vanillepoeder
– 3 volle eetlepels rietsuiker of gewone suiker (voor het bovenlaagje)

Bereiding:

– Bestuif je werkblad met bloem en rol je zoete deeg uit tot een dunne plak. Vet je taartvormpjes in en bekleed ze met een laagje deeg. Zet de vormpjes vervolgens een half uur in de koelkast.
– Verwarm de oven voor op 180 graden.
– Haal de vormpjes uit de koelkast. Leg in ieder vormpje een laagje bakpapier op het deeg en vul ze vervolgens met bakbonen. Schuif de vormpjes in de oven en bak ze 10 minuten.
– Haal de vormpjes uit de oven (laat de oven wel aanstaan). Verwijder bakbonen en bakpapier en laat de bodems afkoelen.
– Meng de eigelen met de suiker en vanillepoeder, totdat je een lichtgeel mengsel krijgt (met een keukenmachine duurt dit zo’n minuut of 7).
– Doe de crème fraiche bij het eigeelmengsel en meng alles goed door elkaar.
– Giet het mengsel op de deegbodems en schuif je taartjes in de oven. Bak de taartjes 10 minuten.
– Haal de taartjes uit de oven en laat afkoelen. Je zult merken dat ze dan een beetje inzakken, maar dat is de bedoeling.
– Strooi een laagje suiker op ieder taartje en karameliseer dat vervolgens voorzichtig met een crème brûlee brander. Mocht je nou geen brandertje hebben, of werkt hij niet goed (was bij mij het geval) – niets aan de hand. Zet dan je ovengrill aan, pak de randjes van je taartjes in met aluminiumfolie (anders branden ze aan) en schuif je taartjes heel kort onder de grill. Hou ze goed in de gaten, want het gaat heel snel – ze zijn in uiterlijk 3 minuten klaar. Laat de taartjes afkoelen en serveer. Geniet!

 

2 Comments

  1. Caroline Brouwer

    maart 10, 2013 at 1:08 pm

    Lijkt me erg lekker, Lisette! Ik ben gek op dit soort recepten, komt dus op mijn to-do-lijstje!

    Reply
  2. Nell Nijssen

    maart 10, 2013 at 3:26 pm

    O. helemaal speciaal voor mij, deze taartjes! Diep in mijn hart ben ik dol op creme brulee, maar durf niet goed meer vanwege het rauw-ei-gehalte. Dus ideaal dit!

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress