Kerstrecept: Eendeborst met ontbijtkoek
Zo vlak voor de kerst nog een eendeborst recept. Net als de kastanje-knolselderijsoep komt ook dit gerecht uit de ‘Elle à table’, oftewel de Franse ‘Elle eten’. Eendeborst met een korstje van ontbijtkoek. Een lekkere combinatie.
In de Elle sieren ze dit gerecht op met gekarameliseerde worteltjes. Ik serveer deze eendeborst op een beetje zachte zuurkool met zoete rodekoolcompote. Die smaken vullen elkaar prachtig aan. Wil je de eendeborst met ontbijtkoek ook eens uitproberen? Dit is het recept:
Ingrediënten:
– 2 eendeborsten à 250 gram (halve pp)
– 5plakjes ontbijtkoek
– 75 gram zachte boter (kamertemperatuur)
–Droog de ontbijtkoek in de oven. Ongeveer 1 uur op 100 graden.
–Verkruimel de ontbijtkoek in de keukenmachine tot een fijn broodkruim.
–Meng de ontbijtkoekkruimels goed door de boter. Schep de boter op een vel bakpapier en dek af met een tweede laag bakpapier. Rol de boter met een deegroller tot een dunne plak. Zorg ervoor dat je er twee rechthoekjes uit kunt snijden ter grootte van de eendeborsten. Leg in de koelkast tot gebruik.
– Verwarm de oven voor op 200 graden en zet vast een platte ovenschaal in de oven.
– Kerf het vel van de eendeborsten kruislings in. Let erop dat je niet te diep snijdt.
– Verwarm een koekenpan op hoog vuur. Als de pan goed heet is leg je de eendeborsten met het vel omlaag in de pan (zonder boter of olie) en bak ze drie minuten aan die kant. Draai ze dan om en bak ze 30 seconden op de vleeskant.
– Haal de ovenschaal uit de oven en leg de eendeborsten met de velkant naar boven in de ovenschaal.
– Snijd de boter in twee rechthoekjes en leg die met een spatel voorzichtig op de velkant van de eendeborsten en schuif de ovenschaal in de oven.
– Bak de eendeborst 4 minuten in de oven (voor rosé – wil je ze meer doorbakken, hou dan 6 minuten aan).
– Haal de eendeborst uit de oven en laat nog 4 minuten rusten.
– Snijd de eendeborst kruislings in (niet te dun – anders koelt het vlees te snel af) en leg op voorverwarmde borden. Een beetje ‘gekarameliseerde’ groente naar wens erbij en serveer. Bon appetit
Evelyne
maart 2, 2013 at 7:55 pmIk ga hem morgen proberen!
Bedankt voor het recept,
Goed weekend, Evelyne
Mariska
december 16, 2014 at 9:42 pmHeerlijk recept,! Afgelopen weekend voor mijn gasten klaargemaakt, was een succes!