Onze Franse Keuken

Kerst voorgerecht – Brickdeeg met pompoen en geitenkaas

kerst voorgerecht brickdeeg met pompoen

kerst, Voorgerecht | december 11, 2023 | By

Kerst voorgerecht – Brickdeeg gevuld met pompoen en geitenkaas. Deze pakketjes zien er heel feestelijk uit. In Frankrijk worden ze ‘aumônières’, oftewel buideltjes genoemd. Serveer ze op een bedje van sla met een simpele vinaigrette en klaar ben je.

Kerst voorgerechten vind ik zelf altijd het makkelijkste onderdeel van een kerstdiner. Een lekker soepje is natuurlijk altijd goed. Of wat dacht je van iets met vis? Inspiratie opdoen voor kerst voorgerechtjes? Voor meer suggesties van mijn blog – klik HIER.

Dit is de nieuwste aanwinst in mijn ‘kerst recepten lijst’. Ik vind ‘aumônières‘ er altijd zo chic uitzien. Daarom bedacht ik dit kerst voorgerecht – Brickdeeg met pompoen en geitenkaas.

kerst voorgerecht brickdeeg

De flespompoen snij je in hele kleine blokjes (‘brunoise‘). Die gaar je vervolgens, samen met kleine stukjes bacon, in een laagje Vermouth, tot alles lekker zacht is. Een plakje geitenkaas op een vierkant stukje brickdeeg leggen en er vervolgens een volle eetlepel van de gare pompoenblokjes op plaatsen.

Dan komt het tricky gedeelte. De aumonières vormen. Ik pak de puntjes bij elkaar in het midden boven de vulling en geef er vervolgens een draai aan. Dan zet ik het vast met een tandenstoker. Voor de stevigheid knoop ik er ook nog een beetje keukentouw omheen.

Na het bakken in de oven verwijder ik tandenstoker en keukentouw uiteraard. Het kan ongetwijfeld handiger, maar voor mij werkt dit prima. Op deze manier wordt ik niet gek van het gepriegel. Je krijgt er trouwens gaandeweg steeds meer handigheid in. Laat je dus niet afschrikken als de eerste niet zo goed lukt.

Ik serveer de aumônières op een bedje van sla met een simpele vinaigrette. Voor de kleur verdeel ik nog wat van de overgebleven pompoenblokjes over de sla en voilà…..

kerst voorgerecht 2023 brick deeg

Fijne zondag allemaal en tot volgende week. Dan heb ik een kerst dessert voor jullie.

Kerst voorgerecht – brickdeeg met pompoen en geitenkaas

Totale tijd11 minuten
Gang: Salade
Keuken: Franse Keuken
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 1 pak/rol brickdeeg 4 vierkantjes van 15x15cm nodig
  • 40 gram geitenkaas 4×10 gram nodig
  • 200 gram flespompoen
  • 50 gram bacon
  • 4 eetlepels olijfolie
  • klontje roomboter gezouten
  • 50 ml Vermouth

Voor de salade

  • gemengde sla voor 4 personen – kerst voorgerechtje

Voor de vinaigrette

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels witte balsamico azijn
  • 1 theelepel grove mosterd
  • 1 theelepel honing
  • zout en peper

Bereiding

  • Snijd de pompoen in hele kleine blokjes (brunoise). Snijd ook de bacon (ik gebruik plakjes bacon van de broodbeleg afdeling) in kleine stukjes.
  • Verwarm 2 eetlepels olijfolie samen met een klontje roomboter in een koekenpan. Voeg bacon en pompoenblokjes toe en bak een minuut of 5 op halfhoog vuur. Giet dan de Vermouth erbij en laat ongeveer 8 minuten zachtjes garen. Als het goed is heb je dan mooie gare blokjes pompoen en is alle Vermouth verdampt.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet een bakplaat klaar en bekleed die met bakpapier. Zet tandenstokers en (desgewenst) keukentouw klaar.
  • Snijd een mooi vierkantje van 15 bij 15 cm van je brickdeeg. Leg in het midden een plakje geitenkaas en schep daar een volle eetlepel van je gare pompoen/bacon op.
  • Vorm nu de aumonieres – pak de puntjes van het brickdeeg samen boven in het midden en geef er een draai aan. Zet het gedraaide brickdeeg vast met een tandenstoker. Knoop er desgewenst een beetje keukentouw omheen om het bij elkaar te houden.
  • Zet de brickdeeg pakketjes naast elkaar op de bakplaat. Smeer de bovenkantjes in met een beetje olijfolie (van de resterende twee eetlepels olie – dat is meer dan genoeg – je hebt dus nie alles nodig).
  • Bak de aumônières max. 10 minuten in de oven, totdat ze mooi goudbruin zien. Let op – de bovenkantjes hebben de neiging om sneller te verbranden – goed in de gaten houden dus tijdens het bakken.
  • Maak de vinaigrette- hussel alle ingrediënten voor de dressing goed door elkaar , totdat je een mooie glanzende vinaigrette hebt.
  • Voor het serveren: Verdeel een beetje sla over de bordjes. Zet op ieder bordje een aumônière in het midden. Verdeel de overgebleven pompoen/baconblokjes over de salade voor wat kleur. Sprenkel tot slot wat vinaigrette in een rondje om de aumônières heen. Bon appetit.

1 Comment

  1. Jolanda

    december 11, 2023 at 6:19 pm

    Hi Lisette,
    Dank je wel weer voor dit recept!
    Serveer je het koud, lauw of warm?

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress