Ga terug

Kerst voorgerecht - brickdeeg met pompoen en geitenkaas

Totale tijd11 minuten
Gang: Salade
Keuken: Franse Keuken
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 1 pak/rol brickdeeg 4 vierkantjes van 15x15cm nodig
  • 40 gram geitenkaas 4x10 gram nodig
  • 200 gram flespompoen
  • 50 gram bacon
  • 4 eetlepels olijfolie
  • klontje roomboter gezouten
  • 50 ml Vermouth

Voor de salade

  • gemengde sla voor 4 personen - kerst voorgerechtje

Voor de vinaigrette

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels witte balsamico azijn
  • 1 theelepel grove mosterd
  • 1 theelepel honing
  • zout en peper

Instructies

  • Snijd de pompoen in hele kleine blokjes (brunoise). Snijd ook de bacon (ik gebruik plakjes bacon van de broodbeleg afdeling) in kleine stukjes.
  • Verwarm 2 eetlepels olijfolie samen met een klontje roomboter in een koekenpan. Voeg bacon en pompoenblokjes toe en bak een minuut of 5 op halfhoog vuur. Giet dan de Vermouth erbij en laat ongeveer 8 minuten zachtjes garen. Als het goed is heb je dan mooie gare blokjes pompoen en is alle Vermouth verdampt.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet een bakplaat klaar en bekleed die met bakpapier. Zet tandenstokers en (desgewenst) keukentouw klaar.
  • Snijd een mooi vierkantje van 15 bij 15 cm van je brickdeeg. Leg in het midden een plakje geitenkaas en schep daar een volle eetlepel van je gare pompoen/bacon op.
  • Vorm nu de aumonieres - pak de puntjes van het brickdeeg samen boven in het midden en geef er een draai aan. Zet het gedraaide brickdeeg vast met een tandenstoker. Knoop er desgewenst een beetje keukentouw omheen om het bij elkaar te houden.
  • Zet de brickdeeg pakketjes naast elkaar op de bakplaat. Smeer de bovenkantjes in met een beetje olijfolie (van de resterende twee eetlepels olie - dat is meer dan genoeg - je hebt dus nie alles nodig).
  • Bak de aumônières max. 10 minuten in de oven, totdat ze mooi goudbruin zien. Let op - de bovenkantjes hebben de neiging om sneller te verbranden - goed in de gaten houden dus tijdens het bakken.
  • Maak de vinaigrette- hussel alle ingrediënten voor de dressing goed door elkaar , totdat je een mooie glanzende vinaigrette hebt.
  • Voor het serveren: Verdeel een beetje sla over de bordjes. Zet op ieder bordje een aumônière in het midden. Verdeel de overgebleven pompoen/baconblokjes over de salade voor wat kleur. Sprenkel tot slot wat vinaigrette in een rondje om de aumônières heen. Bon appetit.