Onze Franse Keuken

Kerst dessert: Ricottacake met cranberry’s en witte chocolade

kerst dessert

Desserts, kerst | december 17, 2023 | By

Kerst dessert – Ricottacake met cranberry’s en witte chocolade. Eenvoudig om te maken en hij ziet er bijzonder feestelijk uit. Heerlijk van smaak en de perfecte afsluiter van je kerstdiner.

Nog maar een week te gaan en dan is het alweer kerst. Wat is dit jaar omgevlogen. Dit is hèt weekend voor de zoektocht naar kerstrecepten. Daarom wil ik graag nog één suggestie doen voor komende kerst en wel voor het dessert. Wat dacht je van deze super feestelijke kerst taart? Werkelijk een plaatje om op tafel te zetten met de mooie klassieke kerstkleuren. Het donkerrode van de cranberry’s en dan de witte stukjes chocolade. Net sneeuwvlokjes toch?! De amandelschilfers en poedersuiker maken het helemaal af.

De basis voor de cake is een beslag met ricotta erdoorheen. Hierdoor krijgt je cake echt een hele lekkere en enigszins luchtige structuur. Deze baktip leerde ik ooit van Yvette van Boven. Zij heeft een heerlijke bramen-ricottacake opgenomen in haar kookboek ‘De grote oven van van Boven‘. Ik bak tegenwoordig al mijn cakes op deze manier. Het beslag draai je serieus binnen vijf minuten in elkaar. Dan de voorverwarmde oven in en klaar en je.

De cake bestrijk je vlak voor het serveren met een laag cranberrysaus. Cranberries zijn tijdens de kerstperiode overal verkrijgbaar en die saus maken is echt een klusje van niets. Mijn ‘lukt-altijd’ recept voor deze saus vind je HIER.

Oké even een plannings technisch puntje. Ook altijd handig bij het bedenken van je menu. De cake en de cranberrysaus kan je ruim van tevoren maken. De cake kan ingepakt met aluminiumfolie zeker een dag of twee staan (gewoon buiten de koelkast). Ook de saus houdt het afgedekt in de koelkast echt wel een paar dagen uit. Haal de saus wel even een uurtje voor het serveren uit de koelkast (of warm hem even snel op), om hem smeerbaar te krijgen.

Op het moment van serveren zet je de cake op een serveerschaal. Bestrijk hem met een mooie laag cranberrysaus. Dan met een kaasschaaf boven de taart wat witte chocolade vlokjes raspen en tot slot – gewoon omdat het kan – nog wat amandelschilfers en een beetje poedersuiker erover om het helemaal af te maken.

Ik kan jullie vertellen. Komende zondag staat dit kerst dessert bij ons op tafel. Ik wens jullie allemaal heel veel succes en plezier met de voorbereidingen voor de feestdagen. Fijne zondag.

Kerst dessert – Ricottacake met cranberry’s en witte chocolade

Totale tijd31 minuten
Gang: Dessert
Keuken: Franse Keuken
Trefwoord: kerst dessert
Porties: 5
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 250 gram ricotta
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel citroenrasp (= ongeveer van 1/2 citroen)
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram suiker
  • snufje zout
  • 100 gram gezouten roomboter gesmolten + beetje extra voor invetten vorm

Voor de cranberrysaus:

  • 4-6 eetlepels zelfgemaakte Cranberrysaus zie recept op mijn blog

Voor de topping:

  • 3 eetlepels witte chocolade rasp
  • 1 eetlepel geschaafde amandelen
  • 1 eetlepel poedersuiker

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet een sprinvorm van 24 cm klaar. Bedek de bodem met bakpapier en vet bodem en randen springvorm in met een beetje boter.
  • Klop de eieren met de ricotta, vanille extract en geraspte citroenschil in je keukenmachine tot een mooi lichtgeel mengsel.
  • Voeg dan bakmeel, suiker en een snufje zout toe. Klop nog even door, tot alles goed gemengd is.
  • Voeg als laatste de gesmolten boter toe (laat de machine gewoon draaien op lage stand) en stop als de boter erdoorheen gemengd is. Let op: na toevoegen boter niet te lang meer mengen, om ervoor te zorgen dat het beslag mooi luchtig blijft. Dus gewoon even kort en bondig.
  • Schep/giet het beslag in de springvorm en strijk de bovenkant glad. Schuif de cake in de voorverwarmde oven en bak 35 minuten tot hij mooi gaar is. Check altijd de gaarheid. Prik een satéspies in de cake en als hij er schoon uitkomt – dan is de cake gaar. Blijft er nog beslag aan kleven – bak de cake dan nog wat langer. Laat de cake afkoelen. Dek daarna af met aluminiumfolie tot gebruik.
  • Maak de cranberrysaus – hiervoor verwijs ik je naar het recept op mijn blog: https://onzefransekeuken.nl/2018/12/cranberrysaus.html
  • Op het moment van serveren. Haal de cake uit de springvorm en plaats hem op een serveerschaal. Bestrijk de cake met een mooie laag cranberrysaus. Rasp met een kaasschaaf (of speciale rasp voor onder andere chocolade – als je die hebt) boven de taart wat mooie witte vlokken van je witte chocolade reep. Je hebt zeker niet zo veel nodig. Gewoon totdat er een leuk laagje op ligt.
  • Verdeel dan de amandelschilfers over de taart en strooi er – puur voor de sier (lees: dus niet teveel)- nog wat poedersuiker over. Enjoy!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress