Lasagne met confit de canard en spinazie
Lasagne met confit de canard en spinazie. In mijn zoektocht naar nieuwe recepten met confit de canard voor onze kookvakanties, bedacht ik van de week deze variant. Een alternatief om het heerlijke vlees van geconfijte eendebout eens op een andere manier te gebruiken.
Confit de canard, oftewel geconfijte eendebout is een Franse klassieker. De eendebouten worden langzaam in hun eigen vet gegaard – geconfijt dus. De gegaarde eendebouten worden vervolgens in datzelfde vet ingeblikt en op die manier zijn ze heel lang houdbaar. Vroeger werd het vlees op deze manier ingemaakt uit noodzaak, tegenwoordig slechts nog voor de smaak.
Je kunt uiteraard de eendebouten zelf confijten, maar eerlijk gezegd zijn de ingeblikte versies prima en hier bij ons in Frankrijk rondom onze chambre d’hôtes La Panacée overal verkrijgbaar. Benieuwd hoe je confit de canard uit blik bereidt? Ik heb er een blogpost over geschreven – Klik HIER (+video).
Oké, confit de canard kan je dus onder de grill leggen – de klassieke manier – maar je kunt het vlees ook van de botjes halen en vervolgens gebruiken voor andere gerechten. Op mijn blog staan een aantal recepten. Die zijn HIER te vinden.
Dit is mijn nieuwste vinding. Voor deze lasagne gebruik je het vlees van confit de canard en voeg je als saus een mengsel van spinazie, ricotta en parmezaanse kaas toe. Ook voeg ik wat in mosterd en honing gebakken champignons toe. Gewoon omdat ik dat een mooie aanvulling vind. Een heerlijke smakelijke lasagne en weer eens wat anders dan de klassieke versie met gehakt en tomatensaus. Hij gaat hier in ieder geval op de lijst van de kookvakantie recepten. Lijkt het jou nou ook leuk om komend seizoen bij ons te komen koken en wil je meer informatie? Klik dan hier: KOOKVAKANTIE LA PANACEE
Fijne zondag allemaal, tot volgende week en voor de carnavallers onder jullie….ALAAAFFF….
Lasagne met confit de canard en spinazie
Ingrediënten
- 4 geconfijte eendebouten = 1 blik
- 250 gram ricotta
- 2 tenen knoflook gepeld en in kleine stukjes gehakt
- 60 gram parmezaanse kaas
- 75 ml slagroom
- zout en versgemalen peper
- 300 gram bladspinazie
- 250 gram champignons in plakjes gesneden
- 1 klontje roomboter
- 1 eetlepel fijne franse mosterd
- 1 eetlepel honing
- 100 gram geraspte kaas
- 6 lasagnebladen
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe de ricotta en de stukjes knoflook in een grote kom. Voeg de room toe en roer goed door elkaar. Voeg de parmezaanse kaas toe en roer nogmaals goed. Voeg wat versgemalen peper toe.
- Blancheer de spinazie twee minuten in gezouten kokend water. Giet af in een vergiet en druk zoveel mogelijk vocht uit de spinazie. Hak de spinazie grof en doe in de kom bij de ricotta. Meng alles door elkaar. Zet apart.
- Verwarm het blik geconfijte eendebouten in een pan met ruimend kokend water. Haal de poten uit het blik, verwijder de vetlaag van het vlees (gooi weg) en trek het vlees van de botjes. Zet apart.
- Smelt een klontje boter in een koekenpan. Bak de champignons en voeg als ze gaar zijn de eetlepel mosterd en honing toe. Meng alles even goed door elkaar en laat nog 1 minuutje op laag vuur garen. Zet het vuur uit.
- Nu gaan we bouwen: Doe het vlees van twee boutjes in je ovenschaal (even qua grootte – ik gebruik een schaal waar ik drie lasagne vellen naast elkaar kan leggen – dan is het hele oppervlak bedekt).
- Bedek met de helft van het champignonmengsel en met 1/3 van het spinaziemengsel.
- Daar leg je een laagje lasagnebladen op – drie stuks dus in mijn geval.
- Dan weer een laag met vlees van resterende twee eendeboutjes, rest van champignons en 1/3 van het spinaziemengsel.
- Ook hier leg je een 2e laagje lasagnebladen op.
- Strijk af met de resterende 1/3 van het spinaziemengsel. Strooi de geraspte kaas erover en zet 25 minuten in de voorverwarmde oven. Bon appetit!
Frenk
februari 12, 2023 at 1:51 pmIk ga morgen naar de Sligro in Veghel daar hebben ze dezelfde blikken canard. Dank voor dit recept, gr Frenk.
Lisette
februari 19, 2023 at 3:11 pmGraag gedaan Frenk. Ik hoop dat het in de smaak valt.
Femke
februari 12, 2023 at 1:59 pmDank je wel lieve Lies,
Ik was toevallig ook net op zoek naar een recept met confit de canard omdat we nog een paar blikken hebben van afgelopen zomer ☺️ Ik denk dat ik deze ga maken van de week want hij klinkt heel lekker! En wij vinden het vast niet erg om deze weer tegen te komen tijdens onze komende kookvakantie 😉
Veel liefs, Fem
Lisette
februari 19, 2023 at 3:11 pmHe lieve Fem – hij staat al op de lijst LOL. Dikke knuffel voor jullie
Marc
februari 12, 2023 at 5:48 pmLijkt me een prima recept – ik ben verzot op lasagna en eet heel graag de confit – prima combi – en we zitten hier dan ook nog in de streek
Lisette
februari 19, 2023 at 3:11 pmDank je wel Marc
Meija
februari 13, 2023 at 10:09 amI like your recepties very much
Lisette
februari 19, 2023 at 3:12 pmMerci