Zoete aardappelrösti met komijn

Zoete aardappelrösti met komijn. Mijn rösti versie bestaat niet louter uit geraspte aardappel. Ik voeg namelijk ook een beetje gepureerde zoete aardappel toe. Daardoor krijg je een soort hartige aardappel pannenkoekjes met een knapperig randje.
Rösti is eigenlijk een verzamelnaam voor aardappelkoek. Het is het nationale gerecht van Zwitserland. Wat ik vooral herkenbaar vind is de knapperige buitenkant. Als je uitsluitend geraspte aardappel gebruikt met wat ei en/of bloem voor de binding, dan krijg je de meest pure vorm.
Ik maak regelmatig rösti. Vooral Annick is er dol op. Om mijn rösti wat smeuïger maken voeg ik gepureerde aardappel toe. Dat meng je dus met je aardappel rasp. Het zorgt voor een topbinding samen met het ei en de bloem. Een topvondst al zeg ik het zelf. Nee, je hebt dan dus geen pure rösti… who cares? Het komt dichter bij rösti dan bij pannenkoek en daarom noem ik het rösti.

Nu wilde ik wel eens een zoete aardappel versie maken. Leek me namelijk een leuk bijgerecht en een goed alternatief voor mijn hartige muffins met knolselderij en zoete aardappel.
In dit recept voeg ik wat gemalen komijn toe als smaakmaker. Het resultaat? Nou, laat ik het zo zeggen. Ik had nog net de gelegenheid om deze zoete aardappelrösti op de foto te zetten, want ze vlogen van de schaal. Ik denk dat Annick een nieuwe favoriet heeft gevonden.

Fijne zondag allemaal en tot volgende week.
Zoete aardappelrösti met komijn
Ingrediënten
- 2 zoete aardappels (ongeveer 400 gram)
- 1,5 teen knoflook
- 1 theelepel grof zeezout
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 ei
- 2 eetlepels bloem
- 1 theelepel maizena
- gezouten roomboter
Bereiding
- Schil de zoete aardappelen. Snijd 100 gram zoete aardappel in blokjes. Rasp de rest op de grove kant van je blokschaaf. Je hebt 250 gram rasp nodig.
- Verdeel de aardappelrasp in een mooie platte laag op een theedoek en laat even staan om vocht eruit te laten trekken. (minimaal 15 minuten – gebruik die tijd voor het koken van de aardappel – zie volgende stap).
- Kook in de tussentijd 100 gram blokjes tot ze gaar zijn (minuut of 15/20). Giet af een pureer. Doe de puree in een grote kom.
- Doe de aardappelrasp bij de aardappelpuree.
- Hak de knoflook in hele kleine stukjes en doe ze bij de aardappel.
- Voeg zeezout en komijn toe. Roer alles goed door elkaar.
- Breek het eitje boven de kom en roer het goed door de aardappel.
- Voeg dan de bloem en de maizena toe en roer goed, totdat alles goed gemengd is. Oké, het beslag is klaar. Nu gaan we bakken.
- Verwarm een beetje (room)boter in een koekenpan en schep er een volle eetlepel per rösti rondje in. Druk een beetje plat. Bak de rondjes ongeveer 3 minuten per kant. Je kunt als het goed is 8 rösti rondjes bakken van dit beslag. Ik bak het in twee sessies. Dus 4 rondjes per keer. Deze rösti is zowel warm als koud te serveren. Enjoy!