Onze Franse Keuken

Champagnekoekjes – zelf maken

kerst, Koekjes | december 17, 2016 | By

Ik moet iets bekennen. Dit recept is een beetje uit nood geboren. Ik heb namelijk echt een heel fijn origineel kerstdessert voor jullie. Dat vond ik in een Frans kooktijdschrift. Daarvoor heb je champagnekoekjes nodig, oftewel – Roses des Reims. Die lichtroze brosse koekjes zijn hier in Frankrijk overal verkrijgbaar.

Dus ik dat dessert gemaakt – super lekker – en ideaal voor mijn kerstreeks. Mooi, weer iets afgestreept. Toen ik ‘s avonds in bed lag, bedacht ik me ineens…OMG.. zijn die koekjes wel verkrijgbaar in Nederland? Na een beetje googelen de volgende dag bleek, dat je ze niet bij de Appie of Jumbo kunt krijgen. Hmmmm…

Nou ben ik natuurlijk niet voor een gat te vangen. Dus heb ik maar even uitgezocht hoe je die dingen zelf kunt maken. En jawel hoor – Rudolph van Veen heeft die koekjes gebakken en het filmpje is terug te vinden op 24Kitchen. Ik heb zijn recept getest en de koekjes zijn zo klaar. Echt de moeite waard om even zelf te maken als je het kerstdessert dat morgen op mijn blog staat tijdens de kerst op tafel wilt zetten. 

Ik moet wel zeggen, dat ik de koekjes iets langer bak dan Rudolph. Mijn eerste poging mislukte namelijk jammerlijk. Toen ik ze na 10 minuten uit de oven haalde waren ze nog helemaal niet gaar. Ik hou dus (minstens) een kwartier aan. Ook gebruik ik geen rode bietenpoeder (hier niet verkrijgbaar), maar gewoon rode voedingskleurstof. Die kan je gewoon bij de bakafdeling vinden. Wel zo makkelijk en voor de smaak maakt het verder niets uit.

Al met al heb je zo in een minuut of 20 prachtige lichtroze koekjes. Ze zijn ook los te eten, bij – je raadt het al – een glaasje champagne. Eerlijk gezegd vind ik er dan niet zoveel aan. Ik vind ze wel bijzonder geschikt voor mijn kerstdessert…ok, ik zal het vast verklappen: Champagne tiramisu met granaatappel. Morgen staat dat recept op mijn blog.

Hieronder staat het recept, maar ik raad je aan om vooral het filmpje van Rudolph te kijken. Ik heb dat zelf per slot van rekening ook gevolgd. Voor het filmpje – klik HIER

 

Champagnekoekjes

Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Totale tijd20 minuten
Porties: 6
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

 • - 100 gram suiker
 • - 1 vanillestokje
 • - 2 eieren
 • - 1 volle theelepel rode voedingskleurstof
 • - 90 gram bloem
 • - 1 volle theelepel bakpoeder
 • - klontje boter voor het invetten van je bakvorm
 • - poedersuiker

Bereiding

 • - Verwarm de oven voor op 150 graden.
 • - Zet een bakvorm (21 bij 21) klaar en vet hem in. Bekleed hem met bakpapier (ik vet ook het bakpapier nog een beetje in.
 • - Schraap de vanille uit het vanillestokje.
 • - Doe de eieren met de suiker en de vanillezaadjes in je keukenmachine en meng het op de middelste stand, totdat het mooi luchtig is. Dit duurt een minuut of 5.
 • - Voeg na een minuut of 3 de kleurstof toe, terwijl de machine gewoon doorkomt.
 • - Zet de machine uit en spatel er voorzichtig de bloem en het bakpoeder door.
 • - Giet het beslag in de bakvorm en schuif het in het midden van de oven.
 • - Bak de koekjes 15 minuten (let op: Rudolph gaat voor 10 min - dus kijk gewoon even hoe jouw oven het aanpakt).
 • - Haal de koek uit de oven en haal de plak koek uit de vorm. Bestuif royaal met poedersuiker en snijd in rechthoeken.

Opmerking

Adapted from Rudolph van Veen - 24kitchen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress