Onze Franse keuken

Franse pastasalade

Franse2BPastasalade.jpg

Eend, Pasta, Salades | juli 1, 2015 | By

Vandaag is het pastasalade dag. Op de warmste 1 juli ooit in NL. Trouwens, ook hier in Frankrijk is het ontzettend warm. Bij ons op La Panacée nu zo’n 40 graden. Toch kon ik het niet laten om even achter mijn pc te kruipen: ondanks de hitte en de drukte hier wil ik namelijk graag mijn Franse pastasalade met jullie te delen.

Je zou het misschien niet verwachten, maar ook de Fransen eten regelmatig een pastasalade. Nooit op zichzelf staand als hoofdmaaltijd, maar eerder als onderdeel van een picknick op zondagmiddag.

Dit is mijn Franse versie met stukjes confit de canard, broccoli, appel, cornichon en walnoot. Geen zware saus, maar een simpele vinaigrette erdoor en klaar ben je. Mocht je nou geen confit de canard binnen handbereik hebben, dan kan je dat eventueel vervangen door wat stukjes gebraden kip. Zo maak je hem.

Recept: Franse pastasalade
Voor 4 personen (bijgerecht)
Voor 2 personen (hoofdgerecht)

Ingrediënten:

– 200 gram penne pasta
– 200 gram confit de canard vlees (van 2 boutjes)
– 1 Golden Delicious appel
– 1 citroen
– 150 gram broccoliroosjes
– 25 gram gepelde walnoten
– 6 cornichons (Franse kleine zure augurkjes)
– zout & peper

Voor de vinaigrette:
– 3 eetlepels olijfolie
– 1 eetlepel appelazijn
– 1 theelepel grove mosterd
– 1 theelepel vloeibare honing
– 1 sjalotje (of 1/4 rode ui) gesnipperd
– zout & peper

Bereiding:

– Kook de penne volgens de bereidingswijze op de verpakking ‘beetgaar’ (minuut of 11).
– Kook ook de broccoliroosjes beetgaar.
– Giet de penne en broccoliroosjes af en spoel af met koud water.
– Doe de penne en broccoli in een grote kom.
– Voeg confit de canard vlees toe.
– Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes en pers de citroen uit over de blokjes om verkleuren te voorkomen en er een ‘zuurtje’ aan mee te geven.
– Snijd de cornichons in kleine stukjes.
– Hak de walnoten in grove stukken.
– Doe de appel, walnoot en cornichon blokjes bij de pasta.
– Maak de vinaigrette: meng alle vloeibare onderdelen goed door elkaar met een vork, totdat je een troebele okergele kleur hebt. Voeg dan de gesnipperde sjalot toe en meng nog even goed. Breng op smaak met een flinke snuf zout en peper.
– Giet de vinaigrette over de pasta en hussel alles door elkaar.
– Dek af met huishoudfolie en zet in de koelkast tot gebruik. Je kan hem koud eten, maar de smaken komen beter tot hun recht als je hem op kamertemperatuur serveert. Bon appetit!

Comments

  1. Leave a Reply

    Sophie van Wijnen
    juli 1, 2015

    Dankjewel, hij gaat erbij op Pinterest. Je had hem al op Facebook op de pagina van de Dag van de pastasalade staan, toch?

Leave a Comment