Zelf maken: Kippenbouillon stap – voor – stap

Recept: Kippenbouillon maken – stap voor stap
Ingrediënten:
– 2 wortels, in grove plakken
– 1 prei, in grove plakken
– 2 uien, geschild en in achten gesneden
– 2 stengels bleekselderij met bladgroen, grof gehakt
– 4 kippendijen met vel (1 kg)
– een paar takjes tijm
– 2 laurierblaadjes
– 1 theelepel peperkorrels, gekneusd
– 2,5 liter water
Bereiding:
– Zet een soeppan op het vuur en voeg wortels, prei, ui en bleekselderij toe.
– Leg daar de laurierblaadjes, tijm en gekneusde peperkorrels op.
– Dek het geheel af met de kippendijen.
– Giet het water erbij en breng het geheel aan de kook. Geen deksel op de pan!
– Draai het vuur zachter, zodra het water kookt en laat het geheel minstens 2 uur trekken zonder deksel. (Wat ik zelf ook wel eens doe is het bijvoorbeeld anderhalf uur opzetten en dan het vuur uit en lekker een nacht laten staan.)
– Verwijder de kippendijen en leg deze op een bord. Het vlees kan je gebruiken voor een gevulde kippensoep of salade (daarover later meer).
– Zet een pan of kom klaar met daarop een zeef. Maak een schone keukendoek nat en leg deze in de zeef. Giet de inhoud van de pan in de zeef en laat de opgevangen bouillon afkoelen. Zet hem na het afkoelen een paar uur in de koelkast.
– Haal de afgekoelde bouillon uit de koelkast. Hij heeft nu een gelei-achtige structuur. Verwarm opnieuw. Als hij troebel is kan je hem klaren. Dit doe je heel eenvoudig door geklopt eiwit in de warme bouillon te gieten. Dat trekt het helder – zie foto:
– Verwijder gestold eiwit en breng de bouillon op smaak met flink wat zout en peper.
– Nu is je zelfgemaakte bouillon klaar. Drink hem zo, of maak een gevulde kippensoep met het vlees van de kippendijen. Benieuwd naar mijn recept voor een heerlijke zelfgemaakte kippensoep – die geef ik de volgende keer. Fijn weekend!
Erik
december 8, 2016 at 9:07 pmGeen zout?? Vroeg ik mezelf af . ik ga morgen deze bouillon gebruiken voor een heldere kippensoep . Grt. Erik
Lisette
december 9, 2016 at 7:42 amHi Erik, zout doe ik altijd pas achteraf – om de bouillon op smaak te maken. Dus na het bouillon trekken.. Succes.
Erik
december 29, 2016 at 7:16 pmZout kan je naar smaak toevoegen. Maar als je de bouillon ver inkookt kan het eindresultaat té zout worden. Dus altijd pas achteraf.
Lidewij Koenen
december 14, 2019 at 12:25 pmDank je wel Lisette, maak deze kippensoep regelmatig en idd meestal als ik goed verkouden ben wil ik altijd kippensoep. Schijnt te helpen ook. Vind hem heerlijk heb nog niet gekeken naar jouw gevulde kippensoep weet ook niet of ik hem na al die tijd nog terug kan vinden maar met deze ben ik al heel blij!