Onze Franse Keuken

Rode linzen soep met kokos en limoen: Gezond & lekker

linzensoep2.jpg

Soepen | november 1, 2013 | By

Rode linzen gebruik ik eigenlijk te weinig. Ik grijp meestal naar de donkere ‘De Puy linzen’. Zonde, want ook rode linzen, ook wel koraal linzen genaamd, zijn heel gezond en ze zien er eigenlijk net wat fleuriger uit. Voor de bereiding van deze soep had ik rode linzen nodig en ik heb me toen gelijk voorgenomen om nog wat andere recepten te bedenken waarin ik ze kan verwerken. Wie weet verschijnen dus binnenkort nog meer gerechten met deze rode rakkers op mijn blog.

Nu eerst deze zachte soep met uitgesproken nasmaak! De toevoeging van kaneel, kardemom, kokosmelk en limoensap maakt deze linzensoep heel bijzonder. Origineel genoeg om tijdens een dinertje voor te zetten aan je gasten (ben benieuwd of ze kunnen raden dat het een linzensoep is), maar ook een ideale manier om jezelf te trakteren op een voedzame en gezonde lunch.

Recept: Rode linzen soep met kokos en limoen
Voor 4-6 personen

Ingrediënten:

– 2 uien, gesnipperd
– 2 tenen knoflook, geperst
– 1 eetlepel olijfolie
– 4 tomaten, grof gesneden
– 1/2 theelepel gemalen kurkuma
– 1 theelepel komijnpoeder
– 6 kardemompeulen
– 1/2 kaneelstokje
– 225 gram rode linzen, afgespoeld en uitgelekt
– 900 ml water
– 400 ml kokosmelk uit blik
– 1 limoen (genoed voor 2 eetlepels sap + wat rasp ter garnering)
– zout & versgemalen peper
– desgewenst 1/2 kruidenbouillonblokje

Bereiding:

– Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit hierin de ui en knoflook.
– Voeg de tomatenblokjes, kurkuma, kardemompeulen, kaneelstokje, linzen en water toe en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag, doe een deksel op de pan en laat alles 25 minuten koken.
– Verwijder het kaneelstokje en de kardemompeulen en pureer alles met en staafmixer of in de keukenmachine/blender.
– Druk vervolgens de helft van de gepureerde soep door een zeef in een kom. Even een rotklusje, maar anders krijg je een (naar mijn mening) veel te dikke soep. Doe het opgevangen vocht (zal zo’n 300- 350 ml zijn) uit de kom terug bij de achtergebleven soep in de pan en roer alles goed door elkaar. Gooi het in de zeef achtergebleven pulp weg.
– Giet 350 ml kokosmelk bij de soep (de resterende 50 ml kokosmelk heb je later nog nodig voor de garnering) en voeg ook 2 eetlepels limoensap toe.
– Verwarm de soep langzaam (let op: hij mag niet koken) en breng op smaak met zout en peper. Desgewenst kan je ook een 1/2 kruidenbouillonblokje toevoegen. Dat doe ik zelf vaak wel in ieder geval.
– Schep de soep in kommen/borden en garneer met de resterende kokosmelk en een beetje limoenrasp. Bon appetit!

Bron: Deze soep is een bewerking van de kruidige linzensoep uit De Soepbijbel

1 Comment

  1. Anoniem

    november 15, 2013 at 2:20 pm

    Hallo Lisette, de groene linzen uit Puy vind ik ook heerlijk, zeker met geitenkaas en een dressing van mosterd en honing. Toen ik jou gerecht zag ben ik gelijk rode linzen gaan kopen en echt een aanrader. Het was heerlijk en met kokosmelk tikje thais. oja ik wilde hem iets pittiger maken maar had geen rood pepertje in huis en heb er toen harissa door gedaan, erg lekker. Ga ik zeker vaker maken.
    fijn weekend.
    groetjes Marjon

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress