Kookgadget: Rookpan Demeyere
De rookpan. Eigenlijk hetzelfde principe als een rookoventje, maar dan met een extra optie. Deze pan is namelijk niet uitsluitend te benutten voor roken. Je kan hem bijvoorbeeld ook gebruiken als stomer. Multi-inzetbaar dus. Ideaal, dachten wij. Zo enthousiast als we waren in de kookwinkel, eenmaal thuisgekomen verdween de pan na enkele keren roken (om over stomen nog maar te zwijgen) al gauw achterin een keukenkastje. Tot nu!
Dat is dan weer het voordeel van jezelf iets opleggen via een blog. Bij het kopje ‘binnenkort op de blog’ staat immers al tijden ‘kookgadget rookpan’.
Binnenkort bleek een wat rekbaar begrip, maar dat krijg je met een zwangerschap & geboorte van je eerste kindje -andere dingen gaan dan voor.
Maar goed, terug naar de rookpan. Ik heb twee mooie stukken zalmfilets gekocht en die ga ik eens even fijn zelf roken. Warm roken wel te verstaan, want koud roken is met deze pan niet mogelijk. Het water loopt me nu al in de mond. Hoe werkt dat ding ook al weer? Ik pak de handleiding er maar eens bij. Eerst moet je hetgeen je wilt roken nog even pekelen. Ah, ik weet gelijk weer waarom dit ding destijds achter in de kast terecht is komen. Veel te bewerkelijk allemaal. Bovendien komt de herinnering bovendwarrelen van oneetbare kipfilet. Iets te enthousiast pekelen had tot gevolg dat het zelfs na intensief roken leek alsof je een pure hap zout nam – zo vies! en dom !- Ik had op eigen houtje wat pekelinstructies opgezocht op internet en die een beetje met elkaar gecombineerd. Tja, dat was natuurlijk ook niet zo’n goed idee…
Dit keer volg ik trouw de handleiding. Bij de aanschaf van de pan krijg je namelijk ook een handig rook-kookboekje ‘roken met Demeyere’. Ik maak pekel van grof zeezout, suiker, dille en citroenschil volgens de aangegeven verhoudingen en wrijf de zalmfilets er goed mee in. Ik leg ze in het pekelmengsel in een schaal en dek die af met folie. Dat moet vervolgens minstens een uurtje staan. Daarna spoel ik ze goed af onder koud stromend water. Ze voelen een beetje stroef aan. Ik dep ze droog en laat ze nog twee uur drogen. Het is duidelijk dat je dus ruim de tijd moet nemen als je iets wilt roken.
Een aantal uren later kan ik dan eindelijk aan de slag. Ook hierbij volg ik trouw de opgegeven instructies:
- Zet de lege pan zonder deksel op hoog vuur – check
- De pan is warm als je een druppel water in de pan gooit en deze van de ene naar de andere kant rolt – check
- Zet het vuur lager, op ongeveer 1/3 of 1/4 van de hoge stand – check
- Strooi houtsnippers in de pan, ongeveer 2 eetlepels – check
- Plaats de rookkamer in de pan – check
- Plaats het stoomrooster in de pan – check
- Leg de vis op het stoomrooster – check
- Doe de deksel op de pan en laat het geheel 20 minuten tot drie kwartier roken, afhankelijk van de dikte van de zalmfilet. Blijkbaar heb ik vrij dikke zalmfilets, want die van mij hebben toch echt de volle drie kwartier nodig
-Het voordeel van een rookoventje is daarentegen dat je zowel warm als koud kunt roken. In de Demeyere pan is alleen warm roken mogelijk.
Anoniem
januari 11, 2013 at 8:49 pmWe hebben je verslag over de rookpan van Demeyere gelezen en het was voor ons ons super herkenbaar! Ook wij hebben ons laten verleiden in Antwerpen om zo'n pan aan te schaffen (compleet met houtzaagsel en kookboekje). Wij zijn begonnen met de zalm. Heerlijk, maar inderdaad erg bewerkelijk en het huis rookt (ruikt). Toch willen we binnenkort weer aan de slag met de pan en waren we op zoek naar recepten en zo kwamen we hier terecht. Mijn man heeft een gasbrander gekregen en wij gaan voortaan buiten aan de slag, zodat we in ieder geval de geur niet meer binnen hebben. We zijn benieuwd naar je ervaringen met het stomen..
Groeten,
Yme en Ineke
Rienk Andriessen
april 6, 2013 at 1:20 pmHerkenbaar, ik gebruik de pan niet in huis en gebruik een inductieplaatje. De pas is overigens van absolute top-kwaliteit en kan, naast als stoompan, ook als braad/stoof-pan worden gebruikt. Is een goede aanschaf!
johanneke
september 8, 2013 at 8:39 pmHoi Lisette,
Ik mag deze maand van jouw blog koken voor de foodblogswap dus ik ben aan het rondneuzen en las deze post over je rookpan. Ik heb zelf een cameron (rechthoekige, voor op het fornuis) en gebruik m bij vlagen. Zalm roken doe ik altijd zonder eerst te pekelen en dat gaat en smaakt prima. Waar ik de zalm koop, is wel relevant. Hele makrelen rook ik ook, maar dat is wel naderhand zo'n gepeuter en douchen om de vislucht van mijn handen af te krijgen.
Ik lees nog even verder, en aan het einde van de maand lees je wel wat ik gemaakt heb. Er is in elk geval genoeg variatie.
Groeten Johanneke
leo
mei 25, 2017 at 5:00 pmvandaag de kookpan weer voor de dag gehaald en rode poon gerookt.
het was ff testen maar het ging perfect eerste 3 iets te gaar dus wat te droog 45 min is te lang.
volgende 3 gedaan op 30 min en perfect ze vielen zo van de graat.
de poon is wel helemaal schoongemaakt.
ga van het weekend proberen wat scholletjes te roken heb de smaak te pakken en de vriezer moet weer leeg voor de volgende vangst.
laat jullie zaterdag weten hoe het gegaan is.
vr gr leo