Onze Franse Keuken

Culinair uitstapje: Fête des Fromages de Rocamadour

DSC_0955.jpg

Uncategorized | mei 28, 2012 | By

Jaarlijks vindt op eerste Pinksterdag het ‘Fête des fromages de Rocamadour’ plaats. Wij hebben dit kaasfestival nog niet eerder kunnen bezoeken. We waren gewoonweg te druk met het komen en/of vertrek van gasten. De zondag is bij ons namelijk vaak een wisseldag. Dit jaar hebben we héél toevallig geen wissel op Pinksterzondag en dus de kans om een (kort) bezoekje te brengen aan dit culinaire festijn. We hebben er zin in!

Rocamadour ligt een klein halfuurtje bij ons vandaan. Vlak voor aankomst bij het pelgrimsdorp worden we via bordjes omgeleid. Het feest blijkt niet in Rocamadour zelf te zijn, maar op het veld bij de plaatselijke rugby-vereniging. Bij het betreden van het terrein komen de rookwalmen ons tegemoet. Lokale koks staan zij aan zij alvast vlees te grillen voor de lunch, die straks aan lange picknicktafels zal worden geserveerd. In een grote tent zijn twee chefs bezig met het maken van echt een MEGA- pan aligot. (aardappelpuree met knoflook en kaas).

De aligot maken ze in grote hoeveelheden klaar

Aan de andere kant van het festivalterrein staan kraampjes opgesteld in één lange rij naast elkaar. Kaas, kaas en nog eens kaas. Ieder kraampjes verkoopt in ieder geval de ‘Rocamadour’ – hét zachte geitenkaasje uit deze streek. Daarnaast zien we een houtsnijder met prachtige kaasplanken en kaaskastjes, een standje met lokale saffraanproducten en zowaar een kraam vol met zeepproducten gemaakt van geitenmelk.

 
Eén lange rij kraampjes op het festivalterrein
 
Eén van de vele lokale kaasboeren

 

Deze man maakt prachtige houten kaasplanken en kaaskastjes 

 

Zeep gemaakt van geitenmelk

Ook lokale wijnboeren zijn in grote getale naar dit feest getrokken, want bij een stukje kaas hoort een goed glas wijn. De wijn wordt enthousiast geproefd en natuurlijk luid gediscussieerd over de bevindingen. In één standje zitten mannen uiterst geconcentreerd in grote mappen te kijken. Het blijken verzamelaars van ‘rocamadour’-etiketjes. Iedere boerderij die de Rocamadour AOC mag produceren heeft zijn eigen etiket. Dat ligt bij aankoop op het kaasje. Voor sommige mensen ware collector-items, zo blijkt. Weer eens wat anders dan postzegels sparen.

Verzamelaar van Rocamadour-etiketjes
 
Overzicht van de diverse officiële Rocamadour-etiketten

Wij schuifelen op ons gemak achter de meute aan langs de kraampjes. Opeens zie ik onze dorpsgenote.
Trots showt ze het vignet op haar koelvitrine. Ze hebben onlangs een prijs gewonnen met hun Rocamadour-geitenkaasje: Een Medaille d’or op een concours in Parijs. Kijk ,dat is toch wel iets om trots op te zijn. Het scoort ook bij het publiek vandaag, want de mensen staan voor haar kaasjes in de rij.

Onze trotse buuf

 

De reden? Deze gouden medaille voor haar Rocamadour-geitenkaasjes Concours Paris 2012

Wij serveren haar kaasjes regelmatig tijdens onze table d’hôte en voor vanavond neem ik er dan ook gelijk een aantal mee. Helaas moeten we na een klein uurtje al weer terug, want we moeten zelf weer aan de slag. Ik had graag de lunch nog even meegepakt – wie weet een volgend jaar, want we gaan dan zeker weer als we tijd hebben. Dit kaas festival is zeer de moeite waard!

Meer weten over het Rocamadour-kaasje?
Binnenkort informatie over dit type kaasje te lezen op deze blog.

Fête des fromages de Rocamadour – jaarlijks op 1e Pinksterdag.
Kijk voor meer informatie op de Franstalige website: http://fromages.rocamadour.free.fr/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress