Hartige muffins met knolselderij en zoete aardappel

Hartige muffins. Wat moet je je daar nou weer bij voorstellen? Nou gewoon één persoons hapklare hartige taartjes. Deze versie maak je met knolselderij en zoete aardappel. Je bakt ze in een muffin bakplaat. Super handig. Ze zien er leuk uit en zijn echt ideaal voor een buffet. Bij ons vlogen ze in ieder geval van de schaal.
Het recept van deze hartige muffins is van Yvette van Boven. Hij staat in ‘De grote oven van van Boven’. Een top boek, zoals ik jullie al vertelde ik in mijn zoete aardappel lasagne met spinazie blogpost.

Je raspt knolselderij en zoete aardappel grof en doet het in een kom. Daar gaat citroen, salie, ei en parmezaanse kaas bij en natuurlijk wat zout en peper. Meng alles tot een beslag en vul er de holten van het muffin bakplaat mee. Die moet je overigens eerst wel even goed invetten. Dat was ik de eerste keer even vergeten en toen kreeg ik ze echt met geen mogelijkheid los. Dat is toch een beetje zonde.
Het leuke aan deze hartige muffins is, dat je naar hartelust kunt variëren. Ik gebruik in deze versie salie. Je kunt uiteraard ook gaan voor rozemarijn of Provençaalse kruiden. Ook de gebruikte groente kan je aanpassen, al zijn vooral knolgewassen geschikt voor deze taartjes.

Hartige muffins met knolselderij en zoete aardappel
Ingrediënten
- 300 gram knolselderij schoongemaakt gewicht – in blokjes
- 250 gram zoete aardappel geschild
- 1/2 citroen het sap
- 10 blaadjes salie
- 4 eieren
- 50 gram parmezaanse kaas geraspt
- zout en peper
- olijfolie voor het invetten
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de holten van de muffinbakplaat in met een beetje olijfolie.
- Rasp de knolselderij en de zoete aardappel op de grove rasp van je blokschaaf (of in je keukenmachine. Doe in een kom en knijp het citroensap erover. Hussel goed door elkaar.
- Hak de salieblaadjes fijn en voeg ze toe. Strooi er twee theelepels zout en 2 theelepels versgemalen peper bij. Voeg de eieren en parmezaanse kaas toe en hussel alles goed door elkaar.
- Druk het beslag in de holten van het muffinbakplaat. Let op: je hebt niet alle holten nodig. Zorg gewoon dat één holte goed vol zit, voordat je de volgende vult. Zorg dat de gevulde holten uiteindleijk allemaal ongeveer even vol zitten.
- Bak de muffins 35 minuten. Haal uit de oven en laat ze een beetje afkoelen. Snijd met een mesje langs de rand van de holte als ze niet makkelijk loskomen. Zet de muffins op een schaal en serveer. Bon appetit!