Franse appeltaart – ‘tarte aux Pommes’
Vandaag weer eens een zoet recept. De Franse appeltaart, oftewel ‘tarte aux pommes’, die je in Frankrijk in iedere boulangerie ziet liggen. De bladerdeeg bodem wordt bedekt met een laagje compote en appelschijfjes. Een beetje abrikozenjam voor de glans en klaar ben je. Licht en lekker.
Deze Franse appeltaart is niet de vergelijken met onze ouderwetse Hollandse appeltaart. Die is over het algemeen vrij machtig. Vooral met de gebruikelijke toef slagroom erop. Deze Franse versie is daarentegen een heel licht taartje. Dat is ook precies de bedoeling, want in Frankrijk wordt hij vooral genuttigd als dessert. Ook is hij niet zo zoet. Je gebruikt namelijk relatief weinig suiker voor deze taart. Eén eetlepel rietsuiker voor de compote en twee zakjes vanillesuiker voor de appelschijfjes. Natuurlijk heb je ook nog wat extra zoetigheid van de abrikozenjam, maar toch.
Voor deze Franse appeltaart begin je met de compote. Gewoon drie appels in blokjes snijden en met een beetje water en één eetlepel rietsuiker een kwartiertje laten pruttelen. Fijnprakken met een vork en even laten afkoelen. Gebruik geen kant en klare appelmoes, want die is te nat (en te zoet). De bladerdeeg bodem maak ik overigens niet zelf. Daar gebruik ik wel kant en klaar deeg voor. De bodem even inprikken met een vork en dan de compote erover verdelen.
Dan snij je drie appels in vieren en vervolgens in dunne plakjes. Die doe je in een schaal. Vanillesuiker erbij en alles even husselen. Vervolgens leg je de schijfjes appel in mooie laagjes op de compote.
Een paar kleine blokjes gezouten roomboter over de appel verdelen en vervolgens 20 minuten in de voorverwarmde oven. Dan insmeren met verwarmde abrikozenjam en nog even 10 minuten verder laten garen in de oven.
Tada…Hier is hij dan – een echte Franse appeltaart..
Fijne zondag allemaal en tot volgende week!
Franse appeltaart
Ingrediënten
- 1 pak/rol bladerdeeg uitgerold tot een dunne bodem
- 6 appels
- 150 ml water
- 1 eetlepel rietsuiker
- 2 zakjes vanillesuiker = 2 x 7,5 gram
- 20 gram gezouten roomboter koud, in kleine blokjes
- 1 à 2 eetlepels abrikozenjam
Bereiding
- Schil drie appels, verwijder de klokhuizen en snijd in kleine blokjes;
- Doe de appelblokjes met 150 ml water in een steelpannetje en voeg de eetlepel rietsuiker toe. Laat de blokjes 15 minuten pruttelen tot de blokjes mooi gaar zijn. Haal de pan van het vuur, prak de blokjes tot een compote en laat afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snijd de resterende drie appel in kwarten. Verwijder de klokhuizen en schil en snijd in dunne schijfjes. Ik gebruik een mandoline – snijdikte 1/4 (of stand 6). Doe de schijfjes in een kom en voeg de zakjes vanillesuiker toe. Hussel alles door elkaar.
- Bedek de bodem van een platte taartvorm (bijvoorbeeld vlaaivorm) met bladerdeeg. Prik gaatjes in de bodem. Verdeel de afgekoelde compote over de bodem.
- Leg de appelschijfjes dakpansgewijs in cirkels op de compote (zie foto blogpost) en verdeel de blokjes roomboter over de taart.
- Schuif de taart in de voorverwarmde oven en bak hem 20 minuten.
- Verwarm de abrikozenjam even in een steelpannetje, zodat hij mooi vloeibaar is.
- Haal de taart uit de oven en smeer de bovenkant in met een dun laagje abrikozenjam. Schuif de taart terug in de oven en gaar nog 10 minuten. (Let op: hou je taart altijd in de gaten – iedere oven is anders…als je bovenkant te donker dreigt te worden kan je hem bijvoorbeeld altijd even losjes afdekken met aluminiumfolie.) Enjoy!
Dick
februari 27, 2022 at 5:29 pmWat is dat witte spul onder het bladerdeeg, het lijkt mij geen bakpapier.
Lisette
maart 6, 2022 at 4:16 pmHi Dick, ja dat is het wel -het is bakpapier. Groetjes uit Frankrijk
Ingride
april 6, 2023 at 6:28 pmZaligste taart ever!!
Lisette
april 8, 2023 at 4:14 pmDank je wel
Rashieda
januari 28, 2024 at 3:13 pmGemakkelujk te maken, deze Heerlijke taart. Dankjewel voor het recept!