Onze Franse keuken

Kip met dragonsaus

kip met dragonsaus

Kip met dragonsaus. Vandaag heb ik het recept van de klassieke Franse dragonsaus voor jullie. Ik serveer het hier met kippendijen. De bijgerechten hou ik simpel. Gewoon een beetje rijst, linzen en mais.

De laatste tijd heb je veel recepten met dragon voorbij zien komen op mijn blog. Het is een fase zullen we maar denken. De klassieke Franse dragonsaus stond er nog niet tussen. Ik ben altijd een beetje huiverig met het bloggen van saus recepten. Waarom? Nou, omdat sauzen bij mij eigenlijk altijd gewoon ontstaan tijdens het koken. Een scheutje van dit, een snufje van dat. ‘Au pif’ zoals de Fransen het zo mooi zeggen. Ik heb dus nergens een geschreven versie liggen van deze kip met dragonsaus, die ik toch al best vaak heb gemaakt. Tot nu, want ik heb even goed mijn best gedaan en alles netjes genoteerd tijdens de bereiding.

Een ander, niet onbelangrijk, punt bij het bloggen over sauzen is dat ik ze met geen mogelijkheid appetijtelijk op de foto krijg. Beter dan dit wordt het niet, maar ik beloof je… het doet niets af aan de smaak en daar gaat het uiteindelijk om.

Fijne zondag allemaal en tot volgende week.

Kip met dragonsaus

Kippendijen in de klassieke Franse dragonsaus
Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd45 min
Gang: Main Course
Keuken: French
Trefwoord: kip met dragonsaus
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 8 kippendijen ontbeend en ontveld
  • zout en versgemalen peper
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 50 ml Xeres azijn
  • 3 eetlepels dragon fijngehakt (+ desgewenst beetje extra voor bij het serveren)
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 tenen knoflook
  • 150 ml vermouth Noilly Prat
  • 75 ml room

Bereiding

  • Verwarm de olijfolie in een ruime koekenpan of hapjespan (waarvan je ook een passende deksel hebt). Strooi wat zout en peper op je kippendijen en bak ze (ik doe het in 2 sessies) even kort rondom bruin aan (je gaart ze straks nog verder). Leg ze even op een bord.
  • Doe de ui in de pan en bak ze fruitig in het achtergebleven vet. Knijp de knoflooktenen uit boven de pan en bak één minuutje mee.
  • Doe de kippendijen (en de jus) terug in de pan, voeg de azijn en vermouth toe en breng aan de kook. Draai, zodra het vocht kookt, het vuur laag. Voeg de dragon toe en roer alles door elkaar. Laat alles 45 minuten op de laagste stand pruttelen (je kunt tussendoor de dijen even keren – hou het sowieso een beetje in de gaten. Het kookvocht moet reduceren, maar niet verdwijnen).
  • Na 45 minuten zal het kookvocht gereduceerd zijn tot een mooie geconcentreerde saus. Roer de room erdoor en bestrooi desgewenst voor het serveren met nog een beetje extra dragon. Bon appetit.

Comments

  1. Leave a Reply

    Haro
    februari 20, 2022

    Die pompoensoep met dragon en noilly prat was ook al zo lekker!

Leave a Comment