Vrolijke ‘Code Geel’ Salade Caprese
Jawel, het is zover. Frankrijk is eindelijk ‘Code Geel’. Onze eerste Nederlandse gasten zijn zaterdag gearriveerd. Wij zijn blij en opgelucht. Om dit moment te vieren wilde ik graag een geel gerecht maken en bedacht deze ‘Code Geel’ Salade Caprese. Ik weet dat een echte Salade Caprese bestaat uit tomaat, mozzarella en basilicum. Deze gele versie is mijn (hele) vrije interpretatie. Zo gaat over deze salade een gepofte gele paprika vinaigrette met kerrie. Lekker, weer eens wat anders…en vooral heel erg vrolijk GEEL…..
Vorige week was zeer teleurstellend. Op het allerlaatste moment moesten wij noodgedwongen ook onze tweede kookvakantie van juni afblazen. Frankrijk stond toen, geheel tegen alle verwachtingen in, namelijk nog steeds op code Oranje. Gelukkig volgde afgelopen woensdag dan eindelijk de verlossende woorden: Frankrijk op code GEEL.
Tot op heden hebben we dit seizoen alleen nog Franse gasten mogen ontvangen. Vanaf nu kunnen ook onze Nederlandse gasten weer vakantie bij ons komen vieren. We hebben een paar zeer drukke maanden voor de boeg en dat is ook precies de bedoeling. Mooi!
De tomaten die ik voor deze salade gebruik worden hier in Frankrijk ‘Ananas’ tomaten genoemd. Het is de gele variant van de beroemde ‘Coeur de Boeuf‘. Echte vleestomaten en vol van smaak. Uiteraard zijn ze te vervangen door ‘gewone’ gele tomaten. Ik gebruik niet alleen tomaat, maar voeg ook gele paprika toe. Dat geeft een lekker zoet knappertje. Voor de vinaigrette gebruik in een halve in de oven gepofte gele paprika. Die meng ik in de keukenmachine met olijfolie, witte balsamico azijn, kerriepoeder en een beetje vers sinaasappelsap tot een mooie ‘gele’ vinaigrette.
Het bord maak je op zoals een normale caprese. Dus plakken tomaat en in dit geval ook gele paprika, afgewisseld met (buffel)mozzarella. Vinaigrette erover en dan bestrooien met geroosterde pijnboompitten. Gewoon voor de leuk versier ik de salade met gehalveerde gele en oranje kerstomaatjes. Het resultaat: Een bijzonder smakelijke en vrolijke ‘Code Geel’ Salade Caprese.
‘Code Geel’ Salade Caprese
Ingrediënten
- 1 gele paprika
- 2 ananas tomaten , of GELE tomaten
- 1 bol buffel mozzarella
- 1 eetlepel pijnboompitjes geroosterd
- 8 kerstomaatjes gele en/of oranje
Gepofte gele paprika vinaigrette met kerrie
- 1/2 gele paprika poffen onder de grill en daarna zwart geblakerde velletje verwijderen
- 2 eetlepels olijfolie
- 1/2 theelepel kerriepoeder
- 1 eetlepel witte balsamico azijn
- 1 eetlepel sap van een sinaasappel
- 1 snuf zeezout
Bereiding
- Begin met het poffen van je paprika voor de vinaigrette. Zet de grill aan van je oven en leg de paprika helft met zijn bolle kant naar boven op aluminiumfolie op je ovenrooster. Pof totdat de schil zwartgeblakerd is. Laat even afkoelen en verwijder daarna het zwarte velletje.
- Maak de vinaigrette: Doe de gepofte paprika met de olie, azijn, kerriepoeder, sinaasappelsap en zeezout in je keukenmachine en meng tot een gladde gele vinaigrette.
- Snijd de tomaten en buffelmozzarella in plakjes en je gele paprika in ringen.
- Leg de plakjes tomaat, ringen paprika en plakjes mozzarella afwisselend dakpansgewijs in een cirkel op een schaal. Verdeel de vinaigrette erover en bestrooi met de pijnboompitten. Versier met de gehalveerde kerstomaatjes en serveer. Bon appetit!