Onze Franse Keuken

Uiensoep met venkel en Vadouvan kruiden

uiensoep met venkel

Uncategorized | januari 9, 2022 | By

Een heerlijke kruidige uiensoep. Totaal anders van smaak dan de traditionele Franse uiensoep. Dit is een licht pittige variant met venkel, Grand Marnier en Vadouvan kruiden.

Een goed begin van het nieuwe jaar. Sneeuw!…Oké, de sneeuw bleef slechts een half uurtje liggen, maar dat was net genoeg tijd om snel deze foto’s te maken. Toch leuk. En dan nu….2022. Een nieuw jaar. Tijd voor nieuwe plannen. Het zal jullie niet ontgaan zijn dat het stil was op mijn blog in 2021….heel stil. Het is niet omdat ik geen nieuwe recepten heb uitgewerkt. Integendeel. Alleen was dat vooral achter de schermen. Ik heb afgelopen jaar namelijk een volledig nieuw 2e programma voor onze kookvakanties samengesteld.

De reden? We hadden meerdere gasten, die opnieuw hadden geboekt voor één van onze kookvakanties in 2021. Een enorme eer en ik wilde ze nieuwe recepten voorschotelen. Dat bleek helemaal niet nodig, laat staan dat ze het verwacht hadden. Ze vertelden tijdens de kookweek, dat ze het ook prima hadden gevonden als het gewoon een herhaling was geweest van het originele programma. Oké, leermomentje voor mij.

De recepten voor een kookvakantie in elkaar te draaien houdt je wel even van de straat. Het moeten namelijk leuke en verrassende, niet al te moeilijke, gerechten zijn en iedereen moet ongeveer even lang bezig zijn. Bovendien moeten de gerechten natuurlijk ook onderling goed bij elkaar passen. Dat was dus best een kluif, maar het is gelukt en ik ben enorm trots op het resultaat.

De recepten van het nieuwe programma vallen net zo in de smaak als die van de originele versie, want de gasten hebben opnieuw geboekt voor komend seizoen. Ze komen dus voor een derde keer bij ons koken. Ik hoor je denken…’Ga je deze winter weer een volledig nieuw programma samenstellen ?’ Nee, deze winter doe ik even rustig aan (de gasten zijn uiteraard op de hoogte en vinden het geen enkel probleem). Dit keer is het een kwestie van hier en daar een nieuw recept toevoegen. Eigenlijk net zoals we bij onze table d’hôte gerechten doen. Daar werken we met een vast arsenaal aan recepten en brengen ieder seizoen wat vernieuwingen aan. Zo zal het vanaf nu ook gaan met de recepten voor onze kookvakanties.

Dat is de belangrijkste verklaring dat mijn blog in 2021 stil viel. Daarnaast waren er nog een aantal persoonlijke redenen, maar het fijne aan het hebben van een hobby blog is dat ik een lange pauze kan inlassen wanneer ik dat nodig acht. Bovendien kan ik het ook op ieder gewenst moment weer oppakken. Nu dus. Het plan is om vanaf nu wekelijks één recept online te zetten. Het schrijven zelf gaat wel nog wat stroef zoals jullie merken, maar hopelijk verbetert dat met iedere nieuwe blogpost. Bear with me.

Ik start dit blog jaar met een fijne winterse soep. De klassieke Franse uiensoep is natuurlijk altijd goed, maar ik wilde eens proberen om een andere versie te maken. Zonder gegratineerd stokbroodje. Ik koos voor Vadouvan kruiden als smaakmaker.

Vadouvan wordt veel gebruikt in de Franse keuken. Het kruidenmengsel is ooit overgewaaid uit India en de Fransen hebben er vervolgens een eigen draai aan gegeven. Qua geur vind ik het een combinatie van koekkruiden en kerrie. Eigenlijk gaat het een beetje naar een soort zoete curry. Best lastig te omschrijven eigenlijk. Je moet het gewoon even zelf ruiken.

Ik bedacht dat het misschien een leuk idee was om ook een in dunne ringen gesneden venkel mee te garen. Prima combi al zeg ik het zelf. Net als de scheut Grand Marnier trouwens. Ik zou zeggen..probeer hem een keertje. Laat je me weten of hij in de smaak valt?

Fijne zondag en tot volgende week.

Uiensoep met venkel en Vadouvan

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Gang: soep
Keuken: Franse Keuken
Trefwoord: uiensoep
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 400 gram uien (na schillen), in dunne ringen gesneden
  • 20 gram roomboter
  • 100 gram venkel harde bodem verwijderd, in dunne ringen gesneden
  • 25 ml Grand Marnier
  • 2 à 3 theelepels Vadouvan kruiden
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 eetlepel bloem vol
  • 1,25 liter rundvleesbouillon sterke

Bereiding

  • Smelt de boter in een grote koekenpan. Voeg de uienringen en venkelringen toe en gaar alles op halfhoog tot laag vuur 10 minuten, terwijl je regelmatig roert.
  • Voeg dan een scheut Grand Marnier toe (25ml ongeveer) en laat alles nog 4 minuten verder garen. Nog steeds regelmatig roeren.
  • Voeg dan 1/2 theelepel zout en 2 à 3 theelepels Vadouvan toe. Ik voeg 3 toe, maar dan voel je het best een beetje in je keel. Dus je kan voor een minder uitgesproken variant misschien het best de eerste keer met 2 theelepels beginnen. Roer alles goed door elkaar en laat nog een minuutje garen.
  • Schep de inhoud van je koekenpan over in een soeppan. Zet de soeppan op het vuur en strooi dan een volle eetlepel bloem over de uien en roer goed door. Gaar nog twee minuten.
  • Giet dan de runderbouillon erbij, draai het vuur hoog en breng aan de kook.
  • Draai het vuur laag, zodra de soep kookt. Doe een deksel op de pan en laat de soep drie kwartier pruttelen.
  • Proef de soep en breng indien nodig op smaak met nog wat extra Vadouvan, of verdun hem enigszins met wat extra bouillon. Bon appetit!

6 Comments

  1. Marc Dufraing

    januari 9, 2022 at 1:50 pm

    Fijn om weer eens iets van jou te horen – het beste voor dit jaar en geef ons nog veel lekkere gerechten!!!

    Reply
    • Adriana de Bruin

      januari 9, 2022 at 4:44 pm

      Wat fijn dat je weer terug bent, je bent mijn belangrijkste bron van nieuwe recepten

      Reply
      • Lisette

        januari 10, 2022 at 1:23 pm

        Hi Janie, dank je wel. Ik zag je ook op Facebook. Leuk dat je gerechten van mijn blog maakt. Heb je een favoriet?

        Reply
    • Lisette

      januari 10, 2022 at 1:22 pm

      Hi Marc, dank je wel. Jij ook nog de allerbeste wensen voor 2022.

      Reply
  2. Ankie Hom

    januari 9, 2022 at 5:48 pm

    Hé, je bent er weer! Fijn om je verhalen/recepten te lezen. Deze ga ik een keer maken, hoor. Heb al tijdje Vadouvan staan, nog nooit gebruikt 😉
    Groetjes thuis!

    Reply
    • Lisette

      januari 10, 2022 at 1:24 pm

      Hi lieve Ankie, voor jullie natuurlijk ook nog de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar. Hoop dat alles goed gaat bij jullie. Veel liefs van ons alle vier

      Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress