Havermoutkoekjes met chocolade

Havermoutkoekjes met chocolade. De meiden hebben schoolvakantie. Door de lock-down kunnen we natuurlijk niet op pad. Dus verzinnen we activiteiten in en om het huis. Zoals koekjes bakken. Gisteren hebben we deze havermoutkoekjes met chocolade gemaakt.
Vorige week zijn we ook al samen de keuken ingedoken. Toen maakten we gemarmerde Madeleines.
Gisteren wilde ik wel weer eens een nieuw recept proberen. Een chocolade variant van mijn havermoutkoekjes met wortel, kaneel en kardemom. De meiden zijn namelijk echte chocolade monsters.

We hebben ook maar gelijk een kookvideo opgenomen. Marie kwam gisteren namelijk ineens met de iPad aanzetten. Ze was het oude filmpje van de kaneelbommetjes aan het kijken. Toen waren de meiden 5 en 3. Zo schattig om die kleine koppies te zien. Inmiddels zijn het al echte grote meiden van 8 en 6.
‘Mam, wanneer mogen wij weer eens zo’n video maken?’ vroeg Marie. ‘Zou je dat dan willen ?’ vroeg ik verbaasd. ‘Ja leuk’ riepen ze in koor. ‘Oké doen we dat.’ Zo gezegd, zo gedaan. Meiden blij en ik ook. Altijd handig om een recept ook in een videoversie te kunnen laten zien.
Het recept van deze havermoutkoekjes met chocolade is vanaf nu dus ook via mijn youtubekanaal “onzefransekeukenvlogt” te bekijken.
Fijn weekend allemaal!
HOU AFSTAND, BLIJF THUIS en PAS OP JEZELF EN ELKAAR.
Havermoutkoekjes met chocolade
Ingrediënten
- 125 gram gezouten roomboter in blokjes, op kamertemperatuur
- 100 gram witte basterdsuiker
- 100 gram donkerbruine basterdsuiker
- 1 eidooier
- 1 theelepel vanille extract
- 70 gram wortel grofgeraspt
- 225 gram bloem
- 1 theelepel baking soda (bicarbonaat)
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 90 gram havermoutvlokken
- 40 gram chocoladepuntjes
- 4 eetlepels volle melk op kamertemperatuur
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden en zet 2 bakplaten klaar bedekt met bakpapier.
- Meng de boter, suiker, eidooier en vanillextract met een handmixer, totdat je een mooie gladde pasta hebt (minuut of 4).
- Voeg dan de geraspte wortel toe en meng weer goed door elkaar met de mixer.
- Voeg de bloem en baking soda toe en meng ook dit erdoor.
- Voeg kaneel, havermoutvlokken en chocoladepuntjes toe en meng nogmaals.
- Giet, terwijl je blijft mixen de melk toe, zodat je een mooi ‘hompig’ beslag hebt.
- Vorm bolletjes (formaat ‘knikkerbonk’) van het beslag en leg die naast elkaar op je bakplaten met wat ruimte ertussen. Duw ze een beetje plat (zodat ze nog ongeveer 1 à 1,5 cm dik zijn). Als het goed is kan je zo'n 20 koekjes maken.
- Zet de bakplaten in het midden van de oven en bak ze 18 minuten. Let op: Open de oven na 9 minuten en draai de bakplaat even om – zo worden ze gelijkmatiger gaar. Laat ze afkoelen en geniet!
maria
april 18, 2020 at 8:31 pmHavermoutkoekjes Ik mis de boter bij de ingredienten
Lisette
april 18, 2020 at 9:28 pmHi Maria, ik denk dat je er overheen gelezen hebt, want het staat als allereerste punt genoemd in de ingrediëntenlijst. Groetjes, Lisette
Marleen
april 20, 2020 at 5:34 pmGa ik met onze kleindochters doen…….. wat leuk doe je dat Lisette?
Lisette
april 22, 2020 at 10:05 amGoed plan Marleen – echt prima te doen met kids en werkelijk een heerlijk koekje.