Recept: Gemarmerde Madeleines
Gemarmerde Madeleines. Deze Franse koekjes zijn zo gemaakt. Eigenlijk is een Madeleine een soort minicake – alleen is de structuur van een goede Madeleine wel echt een stuk luchtiger dan die van traditionele cake. Een Madeleine is schelpvormig en hier in Frankrijk zijn de vormpjes echt bij iedere supermarkt te koop. Bijvoorbeeld de siliconen matjes met negen afdrukken die wij zelf gebruiken. Zo kan je in één keer een hele voorraad bakken. In Nederland zijn Madeleine vormpjes te koop bij de betere kookwinkel.
De Madeleine wordt ook geroemd in de Franse literatuur. Zo is er een beroemde ‘madeleine’-scene uit een roman van Marcel Proust, waarin de hoofdpersoon een in lindebloesemthee gedoopte Madeleine eet. Door deze smaaksensatie borrelen allemaal jeugdherinneringen op en die vormen op hun beurt weer de rode draad van de roman. Naar aanleiding van deze literaire scene serveert men hier in Frankrijk traditiegetrouw lindebloesemthee bij Madeleines. Wij hebben twee enorme lindebloesems op ons terrein staan en kunnen de kruidenthee dus trekken van eigen bloesem.
Wel zo leuk om de bijbehorende koekjes dan ook zelf te bakken.
Ik grijp elke kans aan om met mijn favoriete ingrediënt ‘cacao’ te werken en daarom bak ik naast de traditionele variant (100% vanille) ook gemarmerde madeleines, een combinatie van vanille- en chocoladebeslag. Ik heb ook weleens exemplaren van uitsluitend chocolade beslag gemaakt. De traditionele, de gemarmerde en de chocolade varianten zijn allemaal heerlijk. Je kunt op één siliconen mat alledrie de versies maken.
Wil je ook een keertje gemarmerde Madeleines bakken? Hier is het recept voor zo’n 9 tot 12 koekjes:
Gemarmerde madeleines
Ingrediënten
- 80 gram bloem
- 1/2 zakje bakpoeder = 6 gram
- 80 gram suiker
- 50 gram chocolade minimaal 50% cacao
- 2 eieren
- 80 gram gezouten roomboter gesmolten + klein beetje voor invetten bakmat
- 1/2 theelepel vanille extract
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng de bloem, bakpoeder en suiker door elkaar.
- Smelt de chocolade au-bain marie en zet even opzij.
- Doe de eieren bij de bloem en meng met een electrische mixer door elkaar.
- Voeg dan ook de gesmolten boter toe en meng nog even, totdat alles goed gemengd is.
- Schep de helft van het beslag in een andere kom. Voeg vervolgens in de ene kom het vanille extract toe en mix nog even goed. Doe dan in de andere kom de gesmolten chocolade bij het beslag en meng ook dat nog even goed.
- Schep eerst een lepel van het vanillemengsel in de madeleine vormpjes en schep er dan een lepel chocolade mengsel bij. De vormpjes zijn nu als het goed is tot de rand gevuld. Let op: Je kunt het ook als volgt doen (zo heb ik het gedaan bij de exemplaren die je op de foto ziet – 3 vormpjes vullen zoals hierboven beschreven (gemarmerd), 3 vormpjes met alleen vanille beslag, 3 vormpjes met alleen chocolade beslag.
- Schuif de madeleine bakmat in de oven en bak 5 minuten. Draai dan de temperatuur naar 150 graden en bak nog 8 minuten. Laat de Madeleines afkoelen en haal ze dan uit de vorm. Enjoy!