Onze Franse Keuken

Lock-down in Frankrijk Weekoverzicht 4

lock-down in Frankrijk

Rondom La Panacée | april 13, 2020 | By

Een samenvatting van onze vierde week in lock-down op het Franse platteland. De week waarin we leuke pakketjes per post ontvangen, de eerste voorzichtige berichten over stabilisering van het Coronavirus naar buiten komen en de voorbereidingen voor Pasen hier in volle gang zijn.

Maandag 6 april: De schoolvakantie van de meiden is begonnen. Zij hebben twee weken vrij. Normaal gesproken gaan we in de vakantie regelmatig met ze op pad. Dat kan nu natuurlijk niet. Dus moeten we even wat alternatieven bedenken. In gezamenlijk overleg plannen we voor elke dag iets leuks in. Dan kunnen ze steeds ergens naar uit kijken. Zo maken we vandaag voor het eerst American Pancakes. Gewoon voor de lunch.

american pancakes

Op de nieuwssites zien we beelden van rijen Chinezen, die massaal naar de natuurparken trekken nu de quarantaine daar is opgeheven. Dat is vragen om ellende, denk ik bij het zien van de beelden. Zowel Nederland als andere landen zijn voorzichtig positief over de ontwikkelingen. De stijging van het aantal nieuwe besmettingen, IC opnames en doden lijkt enigszins af te vlakken.

Oostenrijk start als eerst Europese land met een lock-out. Kort na Pasen gaan daar de eerste kleinere winkels open. Later deze maand volgen dan de winkelcentra. Half mei willen ze de horeca de deuren laten openen, verkondigt kanselier Sebastian Kurz. Boris Johnson is dit weekend opgenomen in het ziekenhuis – ter observatie op advies van de arts is het officiele statement. Vandaag blijkt dat hij is overgebracht naar de intensive care. Duitsland en Nederland steggelen over het feit of de grens dicht moet. Beide landen zijn bang dat toeristen tijdens de Pasen het buurland bezoeken. 

Dinsdag 7 april: De meiden spelen doktertje: Arjan krijgt een prik in zijn duim en ze verbinden zijn arm met ‘gips’ van papier.

Daarna ga ik met de meiden iets lekkers bakken: Madeleines.

Van opa en oma hebben de meiden een vakantie-pakket gekregen. Leuke puzzelboekjes, een spelletje en een knutselpakket om kleine pompoen diertjes te maken voor Pasen. Om als linkshandige aan twee rechtshandige dochters uit te leggen hoe je een pompoentje maakt blijkt moeilijker dan gedacht. Het helpt ook niet mee, dat het mini-pompoentjes zijn. Wat begon als een ontspannen knutselmiddag eindigde in een nogal gefrustreerde bende. Pffffff…..Gelukkig resulteert het (uiteindelijk) wel in deze mooie paas wuppies:

Vandaag koken Annick en ik. Morgen wordt het stokje overgenomen door Marie en Arjan. Een soort om beurten restaurantje spelen voor de meiden dus. Op het menu van vanavond:

 • gemengde salade met vinaigrette
 • pasta met spekjes, roomsaus en gebakken ei
 • vla flip met bastognekruim

Woensdag 8 april: Tijd voor de wekelijkse boodschappen. Dus ik ga met mijn ingevulde formulier op pad. In de supermarkt is het schap van de bakartikelen helemaal leeg. Geen bloem en/of gist te krijgen. Gelukkig heb ik dat allemaal nog in huis. Ook het gewone brood is uitverkocht. In plaats daarvan vind ik afbak broodjes. De chocolade paashazen en eieren zijn er gelukkig nog wel.

‘s Middags wordt door de postbode een pakketje bezorgd. Het is voor de meiden. Opgestuurd door Linda. Een trouwe volgster van mijn blog, die in de Ardèche woont. Het is een knutselpakket met een hele lieve brief en foto erbij. Wat ontzettend attent.

Lieve Linda, bij deze mede namens Marie en Annick hartstikke bedankt voor de leuke verrassing. Ze zijn er heel blij mee.

s’ Avonds zijn Marie en Arjan aan de beurt voor het restaurantje spelen. Op het menu staat:

 • rijst salade
 • gebakken aardappelblokjes met worst en zelfgemaakt cocktailsausje
 • verse aardbeien met slagroom en feestspikkels

Donderdag 9 april: Prachtig weer vandaag. Dus veel buitenspelen. Ik heb zelf in de weekplanning de donderdag tot knutselproject dag uitgeroepen. Wist ik veel. Na het pompoen debacle van afgelopen dinsdag zie ik dat ineens een stuk minder zitten.

‘Jongens, we gaan een Paas slinger maken’, zeg ik tegen de meiden. Gelukkig reageren ze, zoals altijd, enthousiast. Gekleurde vellen in slierten knippen, versieren met stickers, tekeningen en gekleurd tape en in rondjes aan elkaar nieten.

Zoals jullie kunnen lezen, staan Arjan en ik deze week nogal in de entertainment modus. Begrijp me niet verkeerd, we zijn dol op onze meiden, maar soms wil je ook wel even iets voor jezelf doen. Ik vraag me serieus af hoe anderen hiermee omgaan. Je komt werkelijk bijna nergens aan toe.

Arjan kan tussen de bedrijven door gelukkig af en toe even een klusje op het terrein oppakken. Ik verzet vandaag even mijn zinnen door een vlechtbrioche te bakken. Gewoon even rustig in de keuken mijn eigen ding doen. Dit is het resultaat:

Hij is een tikkie te donker uitgevallen, maar hij smaakt prima. Wel mag hij volgende keer nog iets zoeter vinden we. Ik ga het recept verder finetunen, voordat ik hem op mijn blog zet. Binnenkort nog maar eens een poging wagen.

De Eurogroep is na intensief overleg vandaag eindelijk tot een akkoord gekomen over de te verlenen financiële steun. Wopke Hoekstra is tevreden met de deal. Géén Eurobonds en strenge voorwaarden voor landen die gebruik willen maken van het Europese noodfonds ESM. Britse premier Boris Johnson is overgebracht van de intensive care naar de reguliere verpleegafdeling.

Vrijdag 10 april: Er wordt vandaag weer een pakketje bezorgd. Van oma Elly dit keer. Heerlijke paaseitjes, een lieve kaart en cadeautjes voor de meiden. Wat worden we toch verwend.

In de Telegraaf lezen we dat volgens een Spaanse krant de Spaanse regering bezig zou zijn met een plan om toeristen het gehele jaar te weigeren. Oh nee. Als we zo gaan beginnen, dan kunnen we straks ons hele seizoen op onze buik schrijven. Nog maar even niet aan denken. We blijven hoopvol. Het aantal opnames op de IC stabiliseert. In de Verenigde Staten daarentegen stijgt het aantal besmettingen, opnames op de IC en doden schrikbarend. 

Vandaag hebben de meiden een opdracht: Een voorstelling verzinnen. Aan het einde van de dag mogen ze optreden voor ons. Dat hoef je Marie en Annick geen twee keer te vertellen. Ze oefenen de hele ochtend. Annick doet een soort poppenkast toneelstukje met Barbies. Daarnaast hebben ze samen een dans ingestudeerd op een Kinderen voor Kinderen lied. Prachtig om ze zo bezig te zien.

zaterdag 11 april: Wederom heerlijk weer. Vandaag gaan we traditiegetrouw eieren verven. Vanwege het mooie weer kunnen we dat lekker buiten doen.

Vandaag is het de derde dag op rij dat het aantal opnames op de IC ook in Frankrijk omlaag gaat. Ook in Nederland, Italie en Spanje zien we voorzichtig positieve ontwikkelingen. (lees stabilisatie/ minder stijging dan voorheen). Helaas lezen we ook dat de VS nu China voorbij is en het grootste aantal doden heeft. De burgemeester van New York ( De Blasio) heeft aangekondigd dat de scholen tot september gesloten blijven. 

Ik hou mijn hart vast voor wat Macron maandag gaat verkondigen. Ik verwacht verlenging van de huidige lock-down met enige aanscherping. Ik hoop echt onwijs, dat onze meiden voor de zomer nog naar school mogen. Het zou zo fijn zijn om hun vriendjes en vriendinnetjes weer te zien en om klassikaal les te krijgen.

Pasen – zondag 12 april: De meiden zijn dolblij met de mooi gedekte ontbijttafel. Ik heb 20 chocolade eieren verstopt in de tuin en daar zijn ze best even zoet mee. Het is weer heel mooi weer en we genieten lekker buiten van het zonnetje.

De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von Der Leyen zegt in de Bild om Sonntag, dat mensen volgens haar beter geen zomervakantie kunnen boeken. De Britse premier Boris Johnson is ontslagen uit het ziekenhuis. De Franse media is ondertussen vol aan het speculeren over de inhoud van de speech, die Macron morgen gaat geven. We wachten gespannen af.

We maken ons op voor een nieuwe week in lock-down. De 2e vakantieweek van de meiden…..

HOU AFSTAND, BLIJF THUIS en PAS OP JEZELF EN ELKAAR.

4 Comments

 1. Henk van der Heiden

  april 13, 2020 at 1:10 pm

  Ik wens jullie heel veel sterkte

  Reply
  • Lisette

   april 13, 2020 at 1:22 pm

   Dank je wel Henk.

   Reply
 2. John Golsteijn

  april 13, 2020 at 6:59 pm

  Wens jullie sterkte en alle goeds. Geniet van het weer en van elkaar.
  Alles komt goed.Liefst zo gauw mogelijk?

  Reply
 3. linda croonen

  april 14, 2020 at 4:27 pm

  Weer erg leuk om jullie ‘weekverhaal’ te lezen en te bekijken! De meisjes worden langs alle kanten én internationaal (Nl – F) verwend zie ik. Fijn zo! Nog een maandje volhouden en ze kunnen terug naar school, naar de onmisbare vriendjes en vriendinnetjes! Intussen…volhouden jullie als ouders! Proficiat voor de creativiteit van jong en oud! Tot volgende week! Grtjs Linda

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress