Onze Franse Keuken

Lock-down in Frankrijk Weekoverzicht 5

lock-down in Frankrijk

Rondom La Panacée | april 20, 2020 | By

De vijfde week in lock-down op het Franse platteland. Eentje met ups en downs. We horen dat we in ieder geval nog tot elf mei in lock-down blijven. De trend van positieve berichten over stabilisering van het Coronavirus zet door. Ik heb de meest bizarre ervaring in Corona tijd tot nu toe en wij maken een begin met onze eigen moestuin. Hier volgt een samenvatting van de afgelopen week.

Maandag 13 april: 2e Paasdag. Het is wederom prachtig weer. De meiden zitten lekker in het zonnetje te stickeren.

De hele dag staat eigenlijk in het teken van de toespraak van Macron vanavond. We whatsappen heel wat af met onze vrienden hier in Frankrijk en ik word er ontzettend onrustig van.

Om 20h zitten wij verwachtingsvol op de bank. De speech van Macron duurt een half uur en komt op het volgende neer: Verlenging complete lock-down tot maandag elf mei. Daarna prioriteit om scholen weer open te laten gaan (in aangepaste worm – om kids en leraren te beschermen). Voor studenten blijft de studie online tot nieuwe academische jaar. Sommige bedrijven mogen weer open. Horeca in ieder geval voorlopig nog dicht. Festivals en groepsbijeenkomsten geannuleerd tot half juli. Iedereen krijgt een masker ‘grand public’ voor als je je op straat moet verplaatsen of met het openbaar vervoer moet. Ze gaan ook met een app (op vrijwillige basis) aan de slag voor registratie van mensen die met corona besmet zijn. Ook is het doel om iedereen te gaan testen bij vertonen symptomen. Grenzen tot niet-Europese landen blijven tot nader order gesloten. 

Oke, nou weten we in ieder geval waar we voorlopig aan toe zijn.

Dinsdag 14 april: Ik word wakker na een onrustig nacht en open mijn telefoon om het nieuws te checken. Al snel zie ik een enorme kop op de Telegraaf site: ‘Zomervakantie valt voor velen in duigen’. Niet echt een lekker begin van je dag als je in het toerisme werkt kan ik je vertellen.

Ik ga de weekboodschappen halen. Uiteraard met ingevuld en ondertekend formulier. Het is een stuk drukker in de winkel dan voorgaande weken. Dat komt niet alleen omdat het Paasweekend net voorbij is, maar ook door het tijdstip waarop ik in de winkel ben. Het is voor het eerst dat ik in de ochtend boodschappen doe. Gelukkig is er dit keer wel brood.

Ik heb een off-day. Ik ben toch wat van slag door de speech. We zitten sowieso pas op de helft van de lock-down. De HELFT. Misschien zelfs dat niet eens, want het is nog maar de vraag of de huidige lijn inderdaad doorzet. Bovendien vraag ik me – net als iedereen – af hoe het daarna verder moet. Hoe gaat dat straks als de scholen straks weer open gaan ? Uiteraard vind ik het super leuk voor de meiden, dat ze hun vriendjes en vriendinnetjes weer kunnen zien, maar hoe moet dat praktisch? Wat gaat dit allemaal betekenen voor ons seizoen?

Gelukkig zorgen de meiden voor afleiding. Die doen het hartstikke goed en zijn voornamelijk vrolijk. Vandaag willen ze wel eens even op de weg spelen. De helft van de lol is om gewoon even van het terrein te zijn. Dus dat doen we. Ze vermaken zich prima met hun mini stepjes.

Ook hebben we de hangmat tevoorschijn gehaald voor ze.

Woensdag 15 april: Ik heb gisteren in de supermarkt nieuwe puzzels gekocht voor de meiden. Ze hebben heerlijk een uurtje zitten puzzelen. 

Vandaag komt het nieuws naar buiten dat de start van de Tour de France vooralsnog is verplaatst naar eind augustus.

Om 19h geeft Rutte een persconferentie. De boodschap: Hou vol. De weg naar het nieuwe normaal gaat gepaard met dilemma’s. Vooralsnog geen concreet nieuws over de nieuwe 1,5 meter samenleving. Dit is een soort tussenweek. Volgende week volgt meer specifieke informatie. Op dit moment zijn er drie ankerpunten : 1. druk op de zorg, 2. beschermen van onze kwetsbare mensen, 3. zicht op en inzicht in de verspreiding van het virus (testen, traceren en vanuit huis rapporteren). Als het al mogelijk is om te versoepelen, dan zijn de versoepelingen in eerste instantie heel beperkt.

Donderdag 16 april: Vandaag gaan we koekjes bakken. Het is even zoeken, want de meiden willen natuurlijk het liefst chocolade koekjes maken. Ik besluit om de havermoutkoekjes van mijn blog te maken en dan chocolade toe te voegen. Dan heb ik gelijk een mooie nieuwe blogpost en kan ik linken naar mijn oude blogpost. Twee vliegen in één klap dus. We leggen het op film vast voor mijn youtubekanaal ‘onzefransekeukenvlogt‘.

Op de nieuwssite van de NOS lees ik een bericht over Zomerscholen. De onderwijsraad geeft een aantal ideeën om onderwijsachterstanden in te lopen als scholen ook na de meivakantie dichtblijven: Zomerschool, een ingekorte zomervakantie en/of verlengde schooldagen komend schooljaar.

Als ze de zomervakantie gaan inkorten, dan betekent dit dat de mogelijkheden voor het draaien van ons hoogseizoen nog verder worden ingeperkt. Wij ontvangen namelijk vooral gezinnen met schoolgaande kinderen…tja.

Vrijdag 17 april: Ik begin de dag goed met zo’n project, dat je altijd uitstelt. Ik wel althans. Fotoboeken maken. Daar moet je echt even voor gaan zitten. Ik maak voor de meiden per levensjaar één fotoboek. Ik doe dat altijd op de site van de Hema. Alleen loop ik inmiddels twee jaar achter. Oeps…

Ik ben bij Annick nu dus bezig met 4-5 jaar (2018). Het zien van al die oude foto’s doet me goed. Zo schattig en leuk om ze allemaal terug te zien. Het is echt een feel good projectje, dat ik iedereen aan kan raden. Ik kan hier voorlopig nog wel even mee uit de voeten.

Gewoon iedere dag (of om de paar dagen) weer een beetje aan werken. Ik ben altijd zo ontzettend blij met het eindresultaat. De meiden zien mij vandaag bezig en willen gelijk alle fotoboeken weer doorbladeren. Dus we trekken ze uit de kast en ze zijn weer even zoet.

Op de nieuwssites lezen we dat ‘Booking.com’ noodsteun aanvraagt. Dat schiet bij ons in de toerisme branche nogal in het verkeerde keelgat.

Zaterdag 18 april : Vanmiddag heb ik de meest bizarre ervaring sinds de lock-down.Wat wil het geval. We hebben bedacht om nu eindelijk eens werk te maken van een moestuin. Ik rij even naar de Brico-Leclerc om wat plantjes te halen….

In de loop van de middag starten we met de moestuin. Eerst maar eens even een stukje grond omploegen. Arjan doet eerst het zware werk. Daarna helpen de meiden en ik ook mee. We verwijderen zoveel mogelijk stenen en gras.

lock-down in Frankrijk

Zondag 19 april: Vandaag regent het. Dat is hard nodig, want het is al weken geleden. Dat prachtige weer is heel fijn voor het buiten spelen uiteraard, maar we zagen het gras met de dag geler worden. De natuur heeft het water hard nodig. De komende dagen wordt er best wat regen verwacht. Dus dat komt goed. Wij zullen er niet zoveel last van hebben, want we zijn vanaf nu toch ook weer wat meer binnenshuis te vinden. Dit is namelijk de laatste dag van de schoolvakantie van de meiden. Vanaf morgen gaan we weer verder met de thuisscholing. Ik ben heel benieuwd wat de komende week in lock-down voor ons in petto heeft……

HOU AFSTAND, BLIJF THUIS en PAS OP JEZELF EN ELKAAR.

8 Comments

 1. Marc Dufraing

  april 20, 2020 at 7:43 am

  Pech met de regen maar dat is goed voor jullie moestuin. ik vernam dat rond 4 mei er een richtung zou aangegeven worden omtrent het verloop van het ‘déconfinement’ – hopelijk weten we dan een beetje hoe het met het openen van de grenzen gaat verlopen en het doorgaand verkeer in FR zelf. Of er dit jaar veel NL-ers naar FR zullen komen is inderdaad af te wachten maar misschien zijn er meer FR-en die dan in eigen land op vakantie gaan en dan komt jullie seizoen toch voor een gedeelte goed.Succes in ieder geval!

  Reply
  • Lisette

   april 22, 2020 at 10:09 am

   Hi Marc, bedankt! Ja we wachten dat nieuws af. Ik ben heel benieuwd hoe dit zich allemaal gaat ontwikkelen…Veel groetjes

   Reply
 2. linda

  april 20, 2020 at 9:51 am

  Ja Lisette, je verhaal bij Leclerc is best herkenbaar. Ook hier bij GammVert precies hetzelfde: ENKEL dierenvoeder, hoewel het eigenlijk een grote plantenzaak is! Al de rest werd afgespannen. Hallucinant! Nu vernam ik daarnet dat sinds afgelopen zaterdag GammVert ook terug planten verkoopt. Wellicht moeten we dan een lange wachtrij trotseren. Hoop dat je kids het virtuele ‘schoolritme’ terug te pakken krijgen in afwachting van het verlossende moment…11 mei! ‘t Wordt tijd dat men zich dringend over de economische gevolgen van de maatregelen gaat buigen (én uitspreken). Over het behoeden van de Volksgezondheid weten we intussen meer dan voldoende. Ik verwacht dat de Fransen zich deze zomer massaal op het binnenlandse toerisme gaan gooien…dat kan de pil (van het verlies) voor jullie wellicht verzachten! Cross fingers! Misschien komen wij wel eens tot bij jullie?! Hou de moed erin…het einde van de tunnel is nog niet in zicht…maar we zien wel het licht! Grtjs Linda

  Reply
  • Lisette

   april 22, 2020 at 10:08 am

   Hi Linda, ja echt bizar. Wij zijn inderdaad in afwachting van meer nieuws voor het toerisme….Eerst maar hopen dat de meiden inderdaad weer naar school mogen na 11 mei. Veel groetjes

   Reply
 3. Nieneke Kuiper

  april 20, 2020 at 9:52 am

  Wow! 8 en 6 alweer! En wat zijn ze leuk!
  We leven met jullie mee, super leuk om zo weer even bij jullie te kijken…
  Nieneke

  Reply
  • Lisette

   april 22, 2020 at 10:06 am

   Hi Nieneke – wat leuk om een berichtje van jou te krijgen. Ja, ze groeien als kool. Die van jullie natuurlijk ook. Ik hoop dat het bij jullie goed gaat in deze vreemde periode. Veel groetjes, ook aan Jack, Cees & Jannes uiteraard.

   Reply
 4. Claudia

  april 20, 2020 at 9:00 pm

  Dat verhaal bij die Brico… ? gelukkig zijn er pépites de chocolat en volgens mij is dat een verdomd lekker koekje. Veel liefs, een virtuele dikke knuffel en kus voor jullie!

  Reply
  • Lisette

   april 22, 2020 at 10:05 am

   Ha lieve Blogfee – ja, dat is toch te raar?… De koekjes zijn echt HEERLIJK…dikke zoen

   Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress