Onze Franse Keuken

Zoete aardappel frittata

Bijgerecht, Groentes | maart 31, 2020 | By

Zoete aardappel frittata met courgette. Jullie weten dat sinds de lockdown het foodbloggen bij mij op een heel laag pitje is komen te staan. Vandaag heb ik toch even een leuk nieuw gerecht voor jullie. Het is de 31e en dus deel ik op de valreep mijn foodblogswap recept voor de maand maart.

De foodblogswap is een leuk initiatief van een Facebook foodblogger groep. Iedere maand krijgen de deelnemers via loting een blog toegewezen, waarvan ze vervolgens een gerecht naar keuze koken of bakken. Het is de bedoeling, dat je de recepten niet klakkeloos overneemt maar er juist een eigen draai aan geeft. In februari zag ik de oproep langskomen en dacht ‘waarom niet? Een leuke manier om inspiratie op te doen’. Ik was toen immers naarstig op zoek naar recepten voor ons nieuwe 2e kookweek programma. Dus ik meldde me aan.

Ik kreeg het kookblog ‘Aan tafel bij Anna‘ toegewezen. Leuk, want ik ken deze website nog helemaal niet. Anna richt zich vooral op gezond en biologisch eten en koken met groenten uit het seizoen. Ze heeft een ware passie voor koken (yeah!) en heeft in 2019 zelfs haar koksdiploma gehaald.

Zij heeft ook een aantal sous-vide recepten op haar blog staan en dat vind ik helemaal leuk, want wij hebben zo’n apparaat. Ik was er snel uit. Voor de foodblogswap zou ik één van haar sous-vide gerechten maken. Dat stond vast. Of toch niet?…

Ehhh,…..en toen veranderde er een heleboel. Een lock-down, kinderen thuis, onzekerheid over ons bedrijf/seizoen. Ik heb zelfs helemaal niet meer aan de foodblogswap gedacht, totdat ik van de week ineens allerlei berichtjes op Facebook voorbij zag komen.

Hmmm,….andere tijden, andere keuzes.

In deze nieuwe situatie heb ik eerst maar eens even gekeken naar wat ik überhaupt in huis had. Vervolgens daar het te maken recept bij gezocht. Toevallig waren er nog zoete aardappelen over van de borrelhap. Gelukkig heeft Anna diverse gerechten met zoete aardappel op haar blog staan. Zo kwam ik een heerlijke frittata met zoete aardappel en snijbiet tegen. Dat is een goed idee. Anna maakt hem met snijbiet, maar dat hebben we nu niet. Ik heb wel nog wat courgette. Doen we dat.

Ik breng mijn frittata op smaak met Provençaalse kruiden. Top. Het leuke is. De meiden vinden hem ook lekker. Je kunt deze zoete aardappel frittata prima als lunchgerecht serveren. Daarnaast kan hij ook dienst doen als bijgerecht. Een goed alternatief voor gekookte groente.

Anna, bedankt voor de inspiratie! Ik ga zeker vaker gerechtjes van je blog maken en daarbij staan je sous-vide recepten met stip bovenaan. Ben je benieuwd naar Anna haar foodblog? Klik dan HIER

Volgens week zal ik een nieuw weekoverzicht posten en wie weet daarna weer een recept. Even kijken hoe het allemaal loopt de komende dagen…Blijf gezond en let op elkaar. Tot maandag.

Zoete aardappel frittata

Zoete aardappel frittata met courgette
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Gang: Side Dish
Keuken: French
Trefwoord: zoete aardappel frittata
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

 • 250 gram zoete aardappel
 • 200 gram courgette
 • 60 gram prei in dunne ringen
 • 2 eetlepels olijfolie + extra voor invetten bakvorm
 • 1 teen knoflook
 • 1 eetlepel provencaalse kruiden
 • 4 eieren
 • 50 ml room
 • 60 gram parmezaanse kaas grof geraspt
 • zout en peper

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een bakvorm in met een beetje olie – ik gebruik voor deze frittata overigens gewoon een vlaaivorm.
 • Rasp de zoete aardappelen en de courgette met de grove rasp van een blokschaaf en doe in een kom.
 • Verwarm de olijfolie in een koekenpan en bak daarin de prei tot de ringetjes mooi zacht zijn. Knijp het teentje knoflook uit boven de pan en bak even een minuutje mee.
 • Voeg de zoete aardappel en courgette toe en roerbak op middenhoog tot laag vuur een minuut of 5. Voeg dan de provencaalse kruiden toe. Voeg ook royaal zout en peper toe en roer alles door elkaar. Zet het vuur uit en laat het groente mengsel een beetje afkoelen.
 • Verdeel het groentemengsel gelijkmatig over je bakvorm.
 • Kluts met een vork de eieren met room, zout en peper door elkaar in een kom. Giet dit over de groente. Bestrooi met de vers geraspte parmezaanse kaas.
 • Schuif je bakvorm in de oven en bak de frittata 30 minuten. Bon appetit!

5 Comments

 1. nella dubbeldam

  maart 31, 2020 at 4:05 pm

  Hoi Lisette, voor de lunch heb ik heb ik je knolselderij/zoete aardappel muffins gemaakt. Lekker!!! Ik had de groenten in kleine blokjes gesneden toen ik er achter kwam dat ze eigenlijk geraspt hadden moeten worden. Niettemin was alles toch lekker gaar en goudbruin.
  Gezellig dat verslag over het wel en wee van Marie en Annick. Heb net mijn kleinzoons van 9 en bijna 8 aan de telefoon gesproken. Druk bezig met hun boomhut. De jongste, Koen, is zaterdag jarig en vroeg touw, haken en spijkers voor zijn verjaardag. hartelijke groet, nella

  Reply
 2. Marc Dufraing

  maart 31, 2020 at 4:36 pm

  Hoi Lisette,
  ik ben een trouwe volger van je blog en vindt er dikwijls goede recepten terug.Maar ‘sous vide’ recepten ken ik niet. Wat meer uitleg???

  Reply
  • Lisette

   maart 31, 2020 at 5:30 pm

   Hi Marc, sous-vide is een kooktechniek. Voor meer info kan je hier kijken:sous-vide garen .Ik denk niet dat ik daar snel over zal bloggen op ‘Onze Franse Keuken’ hoor – het is meer voor ons bedrijf – we gebruiken het voor onze table d’hote gerechten en ook tijdens de kookvakanties.

   Reply
 3. Marjon Ridder

  april 23, 2020 at 2:36 pm

  Hi lisette ik zag het recept van jou voorbij komen en ik wilde het goed onthouden als zoete aardappel frittata, dus ik heb hem gemaakt met alleen zoete aardappel, zo lekker dit is echt een blijvertje. Dankjewel voor het delen van het recept.

  Sterkte daar en blijf gezond.
  Groet,
  Marjon

  Reply
  • Lisette

   april 23, 2020 at 3:25 pm

   Hi Marjon, wat leuk! Ik ben bij dat het recept een blijvertje is. Groetjes uit Frankrijk

   Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress