Onze Franse Keuken

Lock-Down in Frankrijk Weekoverzicht 2

lock-down in Frankrijk

Uncategorized | maart 30, 2020 | By

Wij zijn één week verder. De eerste onrust is verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor een soort nieuwe werkelijkheid. De meiden tonen hun creatieve vindingrijkheid en organiseren van alles. Wij proberen ondertussen, naast het schoolwerk, onderhoudsklussen uit te voeren op ons terrein. De voorbereidingen voor een nieuw seizoen op La Panacée gaan gewoon door. We niet weten of, en zo ja, wanneer we van start kunnen gaan. Dat is uiteraard een grote zorg. Gelukkig hebben we mazzel met het weer en kunnen we genieten van zonnige dagen. Een samenvatting van onze tweede lock-down week op het Franse platteland.

Maandag 23 maart: De start van de week verloopt wat rommelig. We ontvangen het huiswerk van de meiden pas tegen lunchtijd. Tot zover ons ‘schooldag’ ritme plan van vandaag. We improviseren maar een beetje. Ik probeer tussendoor ook even mijn eerste lock-down weekoverzicht te posten op mijn blog. Nogal een dom plan, want door alle afleidingen lukt dat voor geen meter en levert alleen maar extra frustratie op. Gelukkig hebben we met zijn viertjes na de lunch de boel weer enigszins op de rit en verloopt de middag soepel.

Om 19h geeft Rutte weer een persconferentie. Er wordt even aangegeven, dat het merendeel van de Nederlanders zich netjes aan de oproep tot het nemen van afstand houdt. Het deel dat afgelopen weekend de regels aan de laars lapte moet wel even worden teruggefloten. De maatregelen worden daarom nog wat verder aangescherpt, maar Nederland gaat niet in complete lock-down.

Om 20h is ook in Frankrijk een persconferentie. Eduard Philippe stelt dat de regels worden aangescherpt: De lock-down kan nog een paar weken duren. Je mag qua sportieve activiteit nu alleen nog maar 1 km van je huis een luchtje scheppen, in je uppie, max.1 uur lang, max. 1 keer per dag. Op het formulier moet je ook aangeven op welk tijdstip je je verplaatst. Je mag alleen nog naar de dokter als het ‘urgent’ is. Open markten (er waren alleen nog markten open die noodzakelijk waren voor voeding) worden vanaf nu ook gesloten. Bij een begrafenis mag nog max. 20 man aanwezig zijn. Hmmm, we horen het allemaal een beetje gelaten aan.

Dinsdag 24 maart: Vandaag zie ik ook voor het eerst kleine groene blaadjes ontstaan aan onze eeuwenoude lindebloesem. De lente is begonnen…

We doen het schoolwerk met de meiden in de ochtend en hebben daarna zelf eigenlijk geen zin meer. Dus laten we de meiden het hele middag lekker buiten spelen. We sluiten de middag af met een potje Catan Junior. Ik word compleet ingemaakt door de ladies…..

Woensdag 25 maart: Annick is verkouden en moet vaak niezen. Het valt me op dat ik overdreven bezorgd reageer iedere keer als iemand hier ook maar een beetje kucht. De afgelopen dagen ben ik zelf regelmatig wat benauwd. Dat krijg ik altijd van pas gemaaid gras en laat dat nou net een klusje zijn dat Arjan de afgelopen week meerdere keren – op verschillende stukken van het terrein – uitvoert. Aan het einde van de middag komt Annick huilend naar me toe: ‘Ik mis Rose’. Rose is haar beste vriendin. Arm humpie. De dames doen het zo goed, maar alle veranderingen zijn natuurlijk best heftig voor ze. We besluiten even te bellen. Vervolgens kletsen Annick en Rose 10 minuutjes aan de telefoon. Over of ze huiswerk hebben gemaakt en wat ze hebben gegeten. Ik maak deze foto van een overduidelijk dolgelukkige Annick…. 

Donderdag 26 maart: De meiden willen een vide-grenier organiseren, oftewel een rommelmarkt. Zij willen met spulletjes aan de straat gaan zitten, maar ik heb nog maar eens uitgelegd dat dit nu niet kan in verband met Corona. Het blijft lastig voor ze om dat te begrijpen. Dus spreken we af dat ze vanmiddag in onze grote schuur voor ons een vide-grenier mogen houden. We maken wederom al het huiswerk in de ochtend. Daardoor hebben ze de hele middag de tijd voor hun vide-grenier project. Eerst wordt er druk geknipt:

Daarna verdwijnen ze richting schuur om alles klaar te zetten. Aan het eind van de middag worden we geroepen. De vide-grenier is geopend…..

Vrijdag 27 maart: Calie, de beste vriendin van Marie, is vandaag jarig. Helaas kan ze door de Corona ellende geen feestje geven. Dat is natuurlijk wel even balen. Marie belt haar op en kletst gezellig met haar vriendin aan de telefoon. s’Middags vragen de meiden of ik nog ergens enveloppen heb liggen. Ze willen namelijk postkantoortje spelen. Toevallig heb ik nog een pakje lichtroze kaartjes met bijbehorende enveloppen. Die worden juichend ontvangen. Er wordt druk geplakt en gekleurd. Daarna moeten Arjan en ik mee naar de brievenbus, want er is post voor ons….

‘s Avonds horen we dat de lock-down in Frankrijk met twee weken wordt verlengd. De huidige restricties zullen nog tot ten minste 15 april van kracht blijven. Het nieuws komt niet als een verrassing. Tijdens het boodschappen doen valt op dat de cassiëres nu ook werkelijk allemaal een mondkapje dragen. Dat was vorige week nog niet het geval. Toen stonden ze alleen nog met handschoentjes aan achter plexiglas. Ook dit keer is het brood zo goed als op. Verder is alles verkrijgbaar. Er hangt een rare verlaten sfeer in de winkel. Heel confronterend. Ik kom dan ook een beetje ontdaan thuis van het boodschappen doen. Gelukkig is het nieuwe seizoen van één van onze favoriete series uit op Netflix. s’ Avonds kijken Arjan en ik gelijk de eerste paar afleveringen van OZARK – seizoen 3.

Weekend 28/29 maart: Het is prachtig weer. We zien op het nieuws, dat men zich in Nederland dit weekend veel beter aan de maatregelen houdt. De stranden zijn daar een stuk leger. Fijn dat men nu gehoor geeft aan de maandag herhaalde oproep. Zelf zijn we het hele weekend in de tuin te vinden.

Op zondagmiddag maken de meiden en ik chocolade mousse.

Het weekend vliegt om. We maken ons op voor een nieuwe week in lock-down….

HOU AFSTAND, BLIJF THUIS en PAS OP JEZELF EN ELKAAR.

4 Comments

 1. linda croonen

  maart 30, 2020 at 3:23 pm

  Ook in deze moeilijke omstandigheden toveren je weekoverzicht, je foto’s en je filmpjes een glimlach op mijn gelaat! Jullie zijn goed bezig! Fantastisch creatieve kids! Laat ze maar los…ze bedenken wel iets origineels dat ze wellicht in de alledaagse routine nooit bedacht zouden hebben. Proficiat aan jullie allemaal en ik kijk alvast uit naar de volgende Coronaverslaggeving!
  Grtjs uit de Ardèche, (oma)Linda

  Reply
  • Lisette

   maart 30, 2020 at 3:27 pm

   Hi Linda,
   Dank je wel voor je lieve bericht. Jij tovert daarmee een glimlach op mijn gezicht:-) Sterkte daar in de Ardèche.

   Reply
 2. Nell Nijssen

  april 4, 2020 at 3:12 pm

  Goed bezig met z’n allen, Lisette! Chapeau. Hier begint de “nieuwe werkelijkheid” nu ook een beetje door te dringen bij het gros van de mensen. Zelf zit ik al 31 dagen in zelfisolatie en tot nu toe gaat het me goed af. Veel koken, bakken, filosoferen en lezen. Voor jou zal dat vele malen moeilijker zijn met kindjes om me heen. Stay safe, stay healthy daar in Frankrijk!

  Reply
  • Lisette

   april 5, 2020 at 12:03 pm

   Hi Nell, ja ik volg jouw zelf isolatie verhalen uiteraard. Fijn dat het ook bij jullie – gezien de vreemde omstandigheden – nog steeds goed gaat. Blijf gezond. Groetjes uit Frankrijk

   Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress