Onze Franse keuken

Spruitjes uit de oven met knoflook en rozemarijn

spruitjes uit de oven

Bijgerecht, Groentes, kerst | november 6, 2019 | By

Spruitjes uit de oven. Dat vind ik nou toch zo’n vondst. Je hoeft ze alleen maar even doormidden te snijden, op een bakplaat te mieteren, beetje olie en kruiden erover en hup de oven in. Ideaal voor een doordeweekse avond.

Spruitjes heb ik leren eten. Vroeger vond ik ze echt niet lekker. Nou moet ik er eerlijk bij vertellen, dat ik ze ook alleen in de gekookte versie voorgeschoteld kreeg. Tegenwoordig eet ik ze zelfs rauw. Kijk voor dat recept maar eens naar de volgende salade: Verrassende Salade van rauwe spruitjes met frisse citrusdressing

Deze oven variant is zo lekker praktisch. Geen omkijken naar en eigenlijk altijd goed. Je kunt variëren met de kruiden, maar deze versie met knoflook, rozemarijn en citroen is momenteel mijn favoriet. Helemaal lekker als je er nog een beetje parmezaanse kaas over schaaft als ze uit de oven komen. Dat kan je uiteraard ook weglaten. Het is maar een suggestie :-).

Laatst gebruikte ik wat van deze geroosterde spruitjes als basis voor een heerlijke salade met gerookte makreel. Dat recept krijg je volgende week van me.

spruitjes uit de oven

Spruitjes uit de oven met knoflook, rozemarijn en citroen

Spruitjes uit de oven met knoflook, rozemarijn en citroen. Extra lekker, als je er na het bakken nog wat Parmezaanse kaas over schaaft.
Voorbereidingstijd5 min
Bereidingstijd20 min
Gang: Side Dish
Keuken: French
Trefwoord: spruitjes uit de oven
Porties: 4
Auteur: Nigella Lawson

Ingrediënten

  • 500 gram spruitjes
  • 1 teen knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel rozemarijnnaaldjes
  • 1 citroen rasp en 1à2 eetlepels sap
  • zout en peper
  • 2 eetlepels versgeraspte Parmezaanse kaas desgewenst

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een bakplaat klaar.
  • Maak de spruitjes schoon (indien nodig) en halveer ze. Doe ze in een grote kom.
  • Doe twee eetlepels olijfolie in een kommetje en knijp de teen knoflook uit boven de olie. Roer met een vork de knoflook door de olie. Voeg de rozemarijn toe en roer goed.
  • Rasp de schil van de citroen en doe de rasp bij de olie. Roer nog even goed.
  • Giet de olie over de spruitjes en voeg royaal zout en peper toe. Hussel alles even goed door elkaar (ik doe dit altijd met mijn handen, maar het kan uiteraard ook met bestek), zodat alle spruitjes zijn voorzien van een klein laagje kruidenolie.
  • Kieper de spruitjes op je bakplaat en verdeel ze mooi gelijkmatig over de hele plaat.
  • Bak de spruitjes 20 minuten in de oven. Besprenkel ze met een beetje citroensap. Proef (let op: HEET) en voeg indien nodig nog wat extra citroensap toe. Het kan zijn dat enkele exemplaren een beetje te donker zijn geblakerd in de oven. Haal de buitenste (zwarte) blaadjes er dan af.
  • Strooi desgewenst een beetje versgeraspte parmezaanse kaas over de warme spruitjes. Enjoy!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment