Onze Franse Keuken

Spruitjes uit de oven met knoflook en rozemarijn

spruitjes uit de oven

Bijgerecht, Groentes, kerst | november 6, 2019 | By

Spruitjes uit de oven. Dat vind ik nou toch zo’n vondst. Je hoeft ze alleen maar even doormidden te snijden, op een bakplaat te mieteren, beetje olie en kruiden erover en hup de oven in. Ideaal voor een doordeweekse avond.

Spruitjes heb ik leren eten. Vroeger vond ik ze echt niet lekker. Nou moet ik er eerlijk bij vertellen, dat ik ze ook alleen in de gekookte versie voorgeschoteld kreeg. Tegenwoordig eet ik ze zelfs rauw. Kijk voor dat recept maar eens naar de volgende salade: Verrassende Salade van rauwe spruitjes met frisse citrusdressing

Deze oven variant is zo lekker praktisch. Geen omkijken naar en eigenlijk altijd goed. Je kunt variëren met de kruiden, maar deze versie met knoflook, rozemarijn en citroen is momenteel mijn favoriet. Helemaal lekker als je er nog een beetje parmezaanse kaas over schaaft als ze uit de oven komen. Dat kan je uiteraard ook weglaten. Het is maar een suggestie :-).

Laatst gebruikte ik wat van deze geroosterde spruitjes als basis voor een heerlijke salade met gerookte makreel. Dat recept krijg je volgende week van me.

spruitjes uit de oven

Spruitjes uit de oven met knoflook, rozemarijn en citroen

Spruitjes uit de oven met knoflook, rozemarijn en citroen. Extra lekker, als je er na het bakken nog wat Parmezaanse kaas over schaaft.
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Gang: Side Dish
Keuken: French
Trefwoord: spruitjes uit de oven
Porties: 4
Auteur: Nigella Lawson

Ingrediënten

  • 500 gram spruitjes
  • 1 teen knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel rozemarijnnaaldjes
  • 1 citroen rasp en 1 à 2 eetlepels sap
  • zout en peper
  • 2 eetlepels versgeraspte Parmezaanse kaas desgewenst

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een bakplaat klaar.
  • Maak de spruitjes schoon (indien nodig) en halveer ze. Doe ze in een grote kom.
  • Doe twee eetlepels olijfolie in een kommetje en knijp de teen knoflook uit boven de olie. Roer met een vork de knoflook door de olie. Voeg de rozemarijn toe en roer goed.
  • Rasp de schil van de citroen en doe de rasp bij de olie. Roer nog even goed.
  • Giet de olie over de spruitjes en voeg royaal zout en peper toe. Hussel alles even goed door elkaar (ik doe dit altijd met mijn handen, maar het kan uiteraard ook met bestek), zodat alle spruitjes zijn voorzien van een klein laagje kruidenolie.
  • Kieper de spruitjes op je bakplaat en verdeel ze mooi gelijkmatig over de hele plaat.
  • Bak de spruitjes 20 minuten in de oven. Besprenkel ze met een beetje citroensap. Proef (let op: HEET) en voeg indien nodig nog wat extra citroensap toe. Het kan zijn dat enkele exemplaren een beetje te donker zijn geblakerd in de oven. Haal de buitenste (zwarte) blaadjes er dan af.
  • Strooi desgewenst een beetje versgeraspte parmezaanse kaas over de warme spruitjes. Enjoy!

7 Comments

  1. Jacquie

    december 9, 2022 at 7:35 pm

    Er staat niet bij hoe hoog de oven moet staan.
    Goed recepture. De spruitjes blijven knapperig!

    Reply
    • Lisette

      december 11, 2022 at 12:40 pm

      Hi Jacquie,
      Het staat op de eerste regel van het recept – 200 graden. Fijn dat ze zo in de smaak vallen.

      Reply
      • Rina

        april 11, 2023 at 7:00 pm

        Gebruik je gasoven, elektrisch of een heteluchtoven? Vorige keer bleek 20 min. Op 200°C eltr. oven te heet/lang

        Reply
        • Lisette

          april 16, 2023 at 11:38 am

          Hi Rina, ik gebruik een hete lucht oven. Let wel- iedere oven werkt uiteraard een beetje anders – dus goed in de gaten houden.

          Reply
  2. Ruud

    november 18, 2023 at 11:33 pm

    Super lekker, zo zijn spruitjes erg lekker.
    Dank je voor dit recept

    Reply
    • Lisette

      november 19, 2023 at 12:10 pm

      Graag gedaan Ruud en bedankt voor je leuke reactie.

      Reply
  3. W. Boumans

    november 21, 2023 at 6:57 pm

    Het is echt heerlijk. Vorige keer at ik bijna de hele bakplaat leeg. Nu krijg ik eters , wat kan ik er nog bijdoen als bijgerecht?

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress