Onze Franse keuken

Eierkoeken zelf maken

homemade eierkoeken

Chocola, Koekjes | oktober 30, 2019 | By

Eierkoeken zelf maken. Dat is dus helemaal niet moeilijk. Ik durf zelfs te beweren, dat het een vrij simpel klusje is. Ik gebruikte het recept uit de Bakbijbel van Rutger van den Broek en ze zijn super goed gelukt. Naast de gewone eierkoek, bakte ik ook twee andere versies. Eén met stukjes walnoot en één met stukjes chocola. Alledrie de homemade eierkoeken zijn gelukt, maar mijn favoriet is..

De eierkoek met stukjes walnoot. Dat geeft een lekker knappertje. Onze meiden gingen trouwens allebei voor de versie met stukjes chocola. Niet heel verrassend aangezien het twee chocolademonsters zijn.

Zoals gezegd komt het basis recept voor deze homemade eierkoeken dus uit de Bakbijbel. Wat een topboek is dat zeg. Heel toegankelijk. Ik heb echt zoveel lekkere dingen gezien, die ik de komende tijd wil maken. Als je nog een leuk cadeautje zoekt voor iemand, die van bakken houdt – geef dan dit boek. (nee, ik krijg niets voor deze aanbeveling – het is gewoon mijn oprechte mening)

Eierkoeken

Eierkoeken zelf maken is helemaal niet moeilijk. Je kunt vervolgens eindeloos varieren met toppings. Zo maakte ik naast de basis versie nog twee andere varianten: Eén met stukjes walnoot en één met stukjes chocolade
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd8 min
Gang: Snack
Trefwoord: eierkoek
Porties: 12 stuks
Auteur: basisrecept: bakbijbel van Rutger vd Broek

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 1 eidooier
  • 175 gram witte basterdsuiker
  • 1/2 citroen rasp
  • 1/4 theelepel zout
  • 250 gram bloem
  • 1 theelepel baking soda
  • 100 ml melk
  • 5 walnoten gepeld en grof gehakt
  • 2 eetlepels chocoladebrokjes puur, melk en wit

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet bakplaten klaar, bedekt met bakpapier.
  • Doe de eieren, eidooier, suiker, citroenrasp en zout in je keukenmachine en klop totdat je een mooi zeer luchtig mengsel hebt. Dit duurt zeker 5 minuten en het mengsel is dan echt heel lichtgeel van kleur (tegen het witte aan).
  • Zet je keukenmachine uit. Meng de bakingsoda door de bloem en doe het vervolgens in de kom. Spatel de bloem voorzichtig door het mengsel – zorg dat het mooi luchtig blijft.
  • Voeg dan de melk toe en spatel ook nu weer voorzichtig, totdat de melk in het beslag is opgenomen. Dek de kom af en zet hem 10 minuten in de koelkast.
  • Schep met een ijslepel hoopjes beslag op de bakplaat met voldoende tussenruimte. Ze rijzen nog verder in de oven. (Ik doe drie koeken per bakplaat, die ik in een ruime driehoek over de plaat verdeel). Voor de basiskoek ben je nu klaar. Voor de variant met walnoot verdeel je wat stukjes walnoot over het beslag op de bakplaat. Voor een versie met chocolade verdeel je de chocoladestukjes over het beslag.
  • Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de koeken 8 minuten. (Rutger geeft een range aan van 7-14 minuten. Die van mij waren na 8 minuten helemaal goed). Enjoy!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment