Onze Franse Keuken

Aardbeientaart met verse munt

aardbeientaart met munt

Desserts, Taart | mei 1, 2019 | By

Vandaag heb ik een heerlijke zomerse aardbeientaart voor jullie. Het gave aan dit recept vind ik de toevoeging van verse munt. Gewoon om het een keer te testen, roerde ik wat fijngehakte muntblaadjes door de vulling. Dat bleek een goed idee, want het geeft het geheel een fijn subtiel fris smaakje mee. Een gave vondst, al zeg ik het zelf.

Ik vind deze taart er vooral ook mooi uitzien. Werkelijk een plaatje. Hij is helemaal niet moeilijk te maken. Voor een fijne crunchy bodem roer ik wat van havervlokken door het deeg. De bodem bak je vervolgens blind en daarna is het alleen nog een kwestie van de mascarpone vulling maken en de boel bedekken met aardbeien. Dat klusje is in een paar minuten geklaard. Ik vind deze concentrische cirkels mooi, maar ik zou zeggen, leef je uit.

Wat trouwens wel een heel belangrijk punt is bij deze taart: de kwaliteit van de aardbeien. In het recept ga ik ervan uit dat je echt heerlijke zoete aardbeien gebruikt. Zo niet, dan zal je de aardbeien moeten bestrooien met suiker en ook extra suiker moeten toevoegen aan de vulling. Anders wordt je taart flauw en dat is uiteraard niet de bedoeling.

Nog meer inspiratie opdoen voor taarten met aardbei? Bekijk dan eens mijn aardbeien charlotte en mijn aardbeien kwarktaart.

Geniet lekker van de meivakantie en tot volgende week.

aardbeientaart


Aardbeientaart met verse munt

Aardbeientaart met verse munt. Een crunchy havermoutdeeg bodem met een frisromige vulling op basis van mascarpone en munt. De vulling wordt versierd met héél veel verse aardbeien.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Totale tijd40 minuten
Gang: Dessert
Keuken: French
Trefwoord: aardbeientaart
Porties: 8
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 200 gram bloem + extra voor uitrollen deeg en bestuiven taartvorm
  • 50 gram havervlokken
  • 125 gram roomboter ongezouten, koud en in blokjes + extra voor invetten taartvorm
  • 25 gram suiker
  • 1 eigeel
  • 4 eetlepels water koud
  • 1 snuf zout
  • 2 eetlepels verse muntblaadjes fijngehakt + enkele losse blaadjes ter garnering
  • 3 zakjes vanillesuiker Let op: misschien extra nodig
  • 350 gram mascarpone
  • 100 ml slagroom
  • 500 gram verse aarbeien
  • extra suiker – indien nodig – voor aardbeien

Bereiding

  • Meng de bloem en de havervlokken door elkaar in je keukenmachine. Voeg blokjes boter, suiker, eigeel, eetlepels water en snuf zout toe en meng door elkaar. Let op: het zal niet héél goed mengen. Gewoon even goed door elkaar laten husselen. Zet dan de machine stil en kieper de inhoud op je werkblad. Kneed alles met je handen goed door elkaar, totdat je een ietwat stug deeg hebt. Het deeg blijft wat vlokkerig en dat is ok. Rol het op tot een bol, pak het in met huishoudfolie en leg het een uurtje in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet een taartvorm (26cm) klaar met lage rand – ik gebruik overigens een vlaaivorm voor deze taart. Vet hem in met een beetje boter en bestuif hem met wat bloem. 
  • Bestuif ook je werkoppervlak en deegroller met een beetje bloem. Rol je deegbal uit tot een mooi dunne plak. Bekleed de taartbodem ermee en zorg dat ook voor gelijkmatige randen. Het deeg laat zich vrij makkelijk bewerken. Je kunt gewoon stukjes loshalen en ergens anders aandrukken – geen probleem. Leg bakpapier op de deegbodem en vul de bodem met (bakbonen).  Ik dek de randen van mijn taartbodem altijd af met alumiumfolie om te zorgen dat de randen niet te donker worden.
  • Bak de taartbodem onder in je oven 25 minuten. Haal hem dan uit de oven. Verwijder de bakbonen en bakpapier en zet hem nog 3 minuten terug. Als het goed is, is je bodem nu gaar en lichtbruin van kleur. Laat de bodem volledig afkoelen. 
  • Voor de vulling: klop de mascarpone, slagroom, vanillesuiker en verse munt kort met je keukenmachine. Als je een mooi glad mengsel met lichte pieken hebt ben je klaar. Let op: Als je geen echt zoete aardbeien gebruikt, proef het mengsel dan even samen met een aardbei. Test de zoetheid en pas indien nodig de suiker daarop aan – voeg dan extra vanillesuiker toe en klop het even goed door het mengsel. De bodem is echt niet zoet van smaak – dus dat element kan je bij het testen van de juiste zoetheid buiten beschouwing laten. 
  • Verdeel het mengsel gelijkmatig over de afgekoelde taartbodem. Snijd je aardbeien in de lengte doormidden en druk ze in concentrische cirkels in de vulling (zoals op de foto). Bestrooi de taart, indien nodig, met wat extra suiker en garneer met wat blaadjes munt. ENJOY!

6 Comments

  1. Nell Nijssen

    mei 4, 2019 at 1:35 pm

    Deze taart ziet er overheerlijk uit, Lisette. Het is nog even wachten hier op de juiste aardbeitjes.

    Reply
    • Lisette

      mei 8, 2019 at 3:34 pm

      Dank je wel Nell!

      Reply
  2. Claudia

    mei 6, 2019 at 8:18 pm

    Ja, doe mij die maar…. helemaal. Ziet er heerlijk uit, Lies!
    Dikke kus,
    Clau

    Reply
    • Lisette

      mei 8, 2019 at 3:34 pm

      Ha Ha, ja – dit is wel een goeie voor jullie. Dikke kus

      Reply
  3. Joke

    mei 8, 2019 at 5:03 pm

    Hoi Lisette, gemaakt voor vanavond bij de koffie, toepasselijk ??⚽️? groetjes Joke

    Reply
    • Lisette

      mei 8, 2019 at 5:26 pm

      Oh wat leuk. Ik hoop dat hij smaakt. Veel plezier met voetbal kijken. Wij zitten hier vanavond ook voor de buis.

      Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress