Onze Franse Keuken

Walnotencake met chocolade

walnotencake met chocolade

Chocola, Desserts, Taart | mei 8, 2019 | By

Ja, jongens, ik weet het. Weer een taartrecept. Ik zit blijkbaar nogal in een ‘zoete fase’. Dit keer heb ik een walnotencake met chocolade voor jullie. Het is eigenlijk eerder een soort cakerol. Gevuld met slagroom en bedekt met een chocoladelaag. Tja,…daar hoef ik verder niet zo heel veel meer aan toe te voegen. Toch?!

Ik kwam dit recept tegen in één van mijn bak kookboeken. Eigenlijk was ik op zoek naar een andere taart, maar mijn oog viel op het woord ‘walnoten’. ‘Hé’, dacht ik gelijk, ‘die is mij nog nooit eerder opgevallen’. Op zich best verrassend, want ik heb alle walnoot recepten uit mijn kookboeken collectie in kaart gebracht. Deze is er blijkbaar tussendoor geglipt.

Mijn walnoot-recepten lijst gebruik ik om onze voorraad uit eigen tuin te verwerken. Ook dit jaar hadden we weer een goede oogst. Zo leuk om die dingen te kunnen benutten voor gerechten. Zo maak ik bijvoorbeeld vaak rucola-walnoten pesto voor de table d’hôte. Ook de walnoot-vijgencake komt regelmatig voorbij.

Ik heb dit nieuwe walnoten recept gelijk maar even getest. Je maakt het cakebeslag met gemalen walnoten. Daarnaast gebruik je grofgehakte walnoten voor de versiering, zoals te zien op de foto. De slagroomvulling is echt wel nodig, want anders is het geheel te droog, naar mijn smaak. De chocoladelaag is helemaal goed en overheerst niet. Je proeft de walnoot goed genoeg.

Een leuke cake, die gelijk een plaatsje heeft gekregen op mijn walnoot-recepten lijst.

Volgende week zal ik weer eens iets hartigs posten. Tot dan.

walnotencake

Walnotencake met chocolade

Een walnotencakerol met slagroomvulling en chocoladetopping
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd12 minuten
1 uur
Gang: Dessert
Keuken: French
Trefwoord: walnotencake
Porties: 8
Auteur: Onze Franse Keuken – originele recept komt uit het kookboek ‘Taarten’ – Marina Neri

Ingrediënten

  • 75 gram bloem
  • 30 gram maizena
  • 2 theelepels kaneel
  • 50 gram walnoten gemalen
  • 4 eieren
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 45 gram roomboter ongezouten, gesmolten en afgekoeld
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 250 ml slagroom
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 150 gram chocolade puur, grof gehakt
  • 120 ml slagroom
  • 2 eetlepels sterke koffie
  • 2 eetlepels gehakte walnoten ter garnering

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 190 graden. Bekleed een bakplaat (38×25) met licht ingevet bakpapier.
  • Zeef de bloem, maizena en kaneel boven een kom. Roer de gemalen walnoten erdoor.
  • Klop de eieren, basterdsuiker en vanillesuiker in je keukenmachine tot je een dik, schuimig, wit-geel mengsel hebt. Dit duurt een paar minuten.
  • Spatel de gemengde bloem er voorzichtig doorheen en daarna ook de gesmolten boter. Zorg dat het geheel mooi luchtig blijft. Giet/schep het beslag op de bakplaat en verdeel gelijkmatig.
  • Bak de cake 12 minuten. Hij is dan goudgeel van kleur als het goed is.
  • Bestuif een schone theedoek met twee eetlepels poedersuiker en stort de deegplak op de theedoek. Verwijder het bakpapier en rol de theedoek op. Begin aan de korte kant en laat de rol met de naad omlaag afkoelen op een taartrooster (ongeveer een uurtje).
  • Klop voor de vulling de slagroom stijf met de suiker en vanillesuiker.
  • Rol de cake uit en bestrijk hem met de slagroom. Rol de cake op en zet hem met de naad omlaag nog even een half uurtje in de koelkast.
  • Voor de toplaag smelt je de chocolade met de slagroom en koffie au bain marie. Roer tot de massa glad en glanzend is. Laat hem 15 minuten afkoelen.
  • Bestrijk de cake aan alle kanten met de chocolade en bestrooi hem met grofgehakte stukjes walnoot. Enjoy!

2 Comments

  1. Claudia

    mei 10, 2019 at 7:23 pm

    Ik vind dat je in een prima fase zit, Lies. Zoet moet. Lekker blijven zitten daar! 😉
    Dikke kus,
    Clau

    Reply
    • Lisette

      mei 15, 2019 at 12:49 pm

      Ha Ha, thanks blogfee. Tja, ook in het borrelhapje van vandaag zit weer een beetje zoet…kan het niet laten. Zit hier inderdaad prima. Dikke zoen

      Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress