Onze Franse Keuken

Winterse radicchio salade met kastanje

Salades | januari 11, 2018 | By

Deze winterse radicchio salade met kastanje past perfect bij mijn nieuwe – ahum – ritme.

Zo heb ik vandaag bijvoorbeeld 5 kilometer hardgelopen. Niet van harte hoor. Het zal wel aan mij liggen, maar ik vind het iedere keer een opgaaf om mezelf in sportkleren te hijsen en te gaan. Als ik eenmaal de deur uit ben, dan lukt het eigenlijk best aardig. Door het -heuveltje op, heuveltje af- ligt het tempo nog erg laag. Dat komt wel. Voorlopig is het streven om 3 keer per week te rennen. Daarnaast één keer per week Pilates voor mijn houding en om hopelijk wat minder stijf te worden. Mijn Fitbit toont ook iedere dag een vuurwerkshow op het display, dus dat gaat lekker. Ok, tot zover het plan van aanpak om wat fitter te worden.

Dan het eetpatroon. Zoals ik van de week al aangaf, ben ik me de afgelopen kerstperiode nogal te buiten gegaan aan lekkere dingen. Moet kunnen, maar nu weer even normaal doen. Geen dieet of dat soort fratsen hoor. Daar ben ik niet zo van. Gewoon drie keer per dag goed eten en dan tussendoor (bijna) niet snaaien. Wel ‘s avonds bij de koffie een lekker stukje chocolade. Momenteel is ‘Lindt 70% met een vleugje munt’ mijn favoriet. Iets minder alcohol en mayonaise kan ook geen kwaad. Dan heb je het eigenlijk wel gehad. Oja, ik probeer één broodmaaltijd per dag te vervangen door iets anders. Ik ben gek op brood, maar eet het nu of bij het ontbijt, of bij de lunch. Vanochtend heb ik een heerlijk broodje op en daarom maakte ik voor de lunch deze simpele salade. Radicchio met kastanje, peer, blauwe kaas en een citrus vinaigrette.

Het recept komt uit het nieuwste boek van Nigella – ‘Bij mij aan tafel’. Door de bordeauxrode puntjes van de radicchio ziet de salade er gelijk al mooi uit. De kastanjes vind ik echt een goed gekozen toevoeging. Die geven het een echte winters tintje. Die dingen associeer je toch met koud weer? Ik wel tenminste. Op zich vind ik kastanjes trouwens helemaal niets. Een beetje laffe, muffige hap. Door er een knallende smaak van blauwe kaas tegenover te zetten, haal je dat gevoel weg. Het zwakt bovendien het scherpe randje van de kaas af. Een topcombi. Ik voegde wat extra peer toe aan Nigella’s versie, want ik wilde nog een subtiel zoetje in de salade. De citrus vinaigrette is echt helemaal goed. Die ga ik ook voor andere salades gebruiken.

Ik heb Arjan de salade ook laten proeven. Hij vond hem, tot zijn eigen verbazing, echt lekker. Hij houdt namelijk helemaal niet van lof en is ook geen fan van kastanjes. Ook was volgens hem de peer echt nodig, wat ik dan maar weer als een mooi compliment voor mezelf beschouw. Deze salade ga ik zeker vaker maken.  Wil jij hem ook eens proberen? Zo maak je hem:

Winterse radicchio salade met kastanje en blauwe kaas

Voorbereidingstijd10 minuten
Porties: 2
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

 • 2 stronkjes radicchio
 • 50 gram vacuüm verpakte kastanjes
 • 50 gram Roquefort
 • 1/2 peer

Voor de vinaigrette

 • 1 theelepel limoensap
 • 1 theelepel sinaasappelsap
 • 1 theelepel honing
 • 1 theelepel grove mosterd
 • 1 drupje sesamolie
 • 1 eetlepel olijfolie
 • snuf zeezoutvlokken

Bereiding

 • Meng alle ingrediënten voor de dressing goed door elkaar in een kommetje.
 • Trek alle blaadjes van de stronkjes radicchio en doe ze in een grote kom. (ik laat de binnenste kleine blaadjes weg). Giet de vinaigrette erover en hussel alles rustig met je handen door elkaar. Zorg dat op alle blaadjes een beetje dressing komt. Leg de blaadjes radicchio vervolgens op een schaal.
 • Schil de peer, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in dunne repen. Verdeel die over de sla.
 • Breek de kastanjes in stukken (niet te kleine brokjes) en leg ze op de salade.
 • Brokkel de kaas over de salade. Serveer en geniet.

Opmerking

Adapted from Nigella Lawson

1 Comment

 1. Wim

  januari 12, 2018 at 3:59 pm

  Heerlijk! Ga ik snel maken!

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress