Onze Franse Keuken

Pot vol brownies met stukjes walnoot

Chocola, Koekjes, Taart | januari 8, 2018 | By

Ja, daar ben ik weer….mijn eerste blogpost van 2018!

De kerstvakantie is voorbij, de meisjes zijn weer naar school en ik zit lekker rustig achter mijn pc. Ik heb er zin in. Een nieuw jaar, een frisse start. Voorlopig even de gezonde hoek opzoeken. Hebben jullie daar, net als ik, ook zo’n behoefte aan ? Ik heb het gevoel, dat ik de afgelopen weken alleen maar heb zitten eten. En wat dacht je van al die wijn en biertjes. Ik heb er heerlijk van genoten hoor, maar…. nu is het even klaar. De eerste hardloopsessie is zit erop en ik heb zojuist de groentela en fruitschaal tot de nok gevuld. Bovendien heb ik voor kerst een Fitbit gekregen. Een fijne stok achter de deur om wat actiever bezig te zijn. Kom maar op januari, ik ben er klaar voor.

Jullie verwachten nu natuurlijk een gezond recept van mij. Tja, verrassing……niet dus. Ik moet namelijk nog over mijn maandelijkse foodblogswap schrijven. Die van december wel te verstaan. Inderdaad wat aan de late kant op 8 januari, maar door de drukke feestdagen was ik helemaal vergeten, dat ik me had aangemeld. Lekker handig, NOT.. Dus bij deze alsnog.

Ik mocht dit keer een recept kiezen van ‘De Zoetekauw’ . Het fantastische bakblog van Lianne. Oei, ik wilde nou juist even een paar weekjes geen taart bakken. De verleiding was wel ontzettend groot. Watertandend heb ik al haar heerlijke recepten zitten bekijken. Serieus, als je op zoek bent naar leuke bak ideetjes, neem dan eens een kijkje op haar blog.

Ik koos uiteindelijk voor de ‘pot vol brownies. Dat vind ik namelijk zo’n leuk idee. Ik ken wel van die kant-en-klaar potten voor cake, maar voor brownies heb ik ze nog nooit gezien. Hoe werkt het? Je vult een pot met de droge ingrediënten (bloem/suiker/cacao/chocolade/walnoot) en als je de brownies wil maken, dan kieper je de inhoud van de pot in een kom. Drie eieren, zonnebloemolie en vanille extract erbij doen. Even roeren en klaar is je beslag. In een bakblik gieten en 25 minuten in de oven. Een kind kan de was doen…

Om er een eigen draai aan te geven voegde ik in mijn versie een laag met stukjes walnoot toe. Ik vulde de pot en gaf hem cadeau aan Georgette. Een Franse vriendin, die voor onze poezen heeft gezorgd tijdens onze vakantie. Zij was helemaal verbaasd, want hier op het Franse platteland kennen ze dit soort potten niet. Superleuk. Lianne, sorry dat je zo lang moest wachten op mijn blogpost, maar ik ga zeker vaker dingen maken van je blog.

Wil je ook een Pot vol Brownies aan iemand cadeau doen? Zo maak je hem:

Pot vol brownies met stukjes walnoot

Voorbereidingstijd5 minuten
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

Voor de pot (ik gebruik een Franse pot - hou grootte HAK pot van 710ml aan)

 • 150 gram bloem
 • 135 gram bruine basterdsuiker
 • 135 gram witte basterdsuiker
 • 1 theelepel zout
 • 40 gram cacaopoeder
 • 120 gram chocolade stukjes ik gebruik een combi van wit, melk en puur
 • 50 gram walnootstukjes

Toevoegen - voor het maken van de brownies

 • 3 eieren
 • 150 ml zonnebloemolie
 • 1 theelepel vanille extract
 • beetje boter

Bereiding

Voor mooie laagjes in de pot houd je de volgende volgorde aan

 • 75 gram bloem + het zout
 • 40 gram cacaopoeder
 • 75 gram bloem
 • 50 gram stukjes walnoot
 • 135 gram bruine basterdsuiker
 • 135 gram witte basterdsuiker
 • 120 gram pure, melk en/of witte chocoladestukjes

Om de brownies te maken

 • Verwarm de oven voor op 175 graden
 • Leeg de pot in een kom en voeg 3 eieren, 150 zonnebloemolie en een theelepel vanille extract toe. Roer alles goed door elkaar, totdat je een mooi beslag hebt.
 • Vet een bakblik in met een beetje boter en bekleed het met bakpapier.
 • Giet het beslag in het bakblik en schuif het in het midden van de oven.
 • Bak de brownies 25 minuten. Haal het bakblik uit de oven en laat afkoelen. Snijd in mooie blokjes en genieten maar.

Opmerking

Let op: Als je de pot cadeau doet, zorg dan wel dat je een etiketje maakt. Zet daarop de benodigde dingen die moeten worden toegevoegd ( 3 eieren, 150 ml zonnebloemolie, 1 theelepel vanille extract) en natuurlijk de gebruiksaanwijzing.
Adapted from De Zoetekauw

2 Comments

 1. Claudia

  januari 11, 2018 at 9:09 am

  Kijk, da’s nog eens een fijne binnenkomer in het nieuwe jaar – een recept om de stevigheid van de goede voornemens te testen… thanks, Lies 😉
  Ook hier volop groen voer op tafel en iedere dag de sportschoenen aan voor de hoognodige beweging, want het stappendoel moet natuurlijk wel gehaald worden, anders raken de statistieken in de war… 😀
  Dikke kus,
  Clau

  Reply
  • Lisette

   januari 12, 2018 at 4:21 pm

   He lieve Blogfee – ja hier ook erg druk met mijn Fitbit ….vooral dat vuurwerk op je display als je de dagelijkse stappen weer gehaald hebt 🙂 Dikke zoen, Lies

   Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress