Onze Franse keuken

Kersttaart: Chocolademousse laagjes taart

Desserts, kerst, Taart | december 19, 2016 | By

Een chocolademousse taart. Tja, wat kan ik hier nou over zeggen. Dit vind ik toch wel het gaafste recept uit mijn hele kerstreeks van dit jaar. Wie wordt er nou niet blij als hij deze taart op tafel ziet? Ik ging als chocoladefreak in ieder geval volledig uit mijn dak toen ik het recept las. ‘Die moet ik maken’, dacht ik gelijk.

Ik heb hem gebakken voor de verjaardag van onze jongste dochter. Annick werd begin december drie en is net als haar ouders en grote zus Marie een echt chocolademonstertje. De taart was een grote hit.

Deze taart maak je in drie stappen: Eerst bak je de chocoladecake, dan maak je de chocolademousse en vervolgens werk je de hele taart af met een ganache. Je ziet het al. Deze taart is vrij bewerkelijk om te maken, maar man, man, man – hij is zo lekker. Zie het gewoon als een mooi uitdagend ‘bakprojectje’ voor de feestdagen.

Het recept vond ik overigens via Pinterest. Het is afkomstig van Bakepedia en komt uit een boek van Gesine Bullock-Prado. Zij heeft deze prachtige taart bedacht en noemde hem ‘The Chocoholic‘. Ik heb zelf de Maltesers toegevoegd voor wat extra versiering. Haal wel drie bakvormen van 20cm in huis, voordat je begint. Ik had ze in ieder geval niet in de kast liggen.

Chocolademousse taart

Totale tijd5 uur
Porties: 8
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

Voor de cake

  • - 280 gram bloem
  • - 40 gram cacao poeder
  • - 1 theelepel bakpoeder
  • - 1 theelepel baksoda
  • - 1 theelepel zout
  • - 60 ml espresso koffie
  • - 115 gram chocolade min 70%, fijngehakt
  • - 240 ml volle melk
  • - 1 eetlepel citroensap
  • - 220 gram lichtbruine basterdsuiker
  • - 200 gram suiker
  • - 240 ml zonnebloemolie
  • - 3 eieren
  • - 1 theelepel vanille-extract

Voor de chocolademousse

  • - 480 ml slagroom
  • - 4 eieren gesplitst
  • - 2 eetlepels + 50 gr suiker
  • - 1 theelepel vanille-extract
  • - 225 gram chocolade min 70%, fijngehakt
  • - snuf zout

Voor de ganache

  • - 455 gr chocolade min 70%, fijngehakt
  • - 2 eetlepels roomboter
  • - 360 ml slagroom
  • - snuf zout
  • - zak Maltesers

Bereiding

Begin met de cake

  • - Verwarm de oven voor op 165 graden. Vet drie 20cm bakvormen in en bedek de bodem met bakpapier.
  • - Meng in een grote kom de bloem, cacaopoeder, bakpoeder, baksoda, zout door elkaar.
  • - Zet een grote kom op een pan met pruttelend water en giet de warme espresso in de kom. Voeg de chocolade toe en verwarm alles zonder roeren 3 minuten (au bain marie). Haal van het vuur, roer goed door elkaar en giet de melk en citroensap erbij. Meng nog even goed door elkaar.
  • - Meng in een keukenmachine de lichtbruine basterdsuiker, suiker en olie goed door elkaar. Voeg dan 1 voor 1 de eieren toe. Meng alles goed door elkaar, voordat je een nieuw ei toevoegt. Giet het vanille extract erbij en meng nogmaals goed.
  • - Zet de keukenmachine op de laagste stand en voeg de helft van het bloemmengsel toe. Meng. Voeg dan de helft van het chocolademelkmengsel toe. Meng. Dan de resterende helft van het bloemmengsel. Meng. Tot slot de resterende helft van het chocolademelkmengsel. Meng totdat je een mooi glad beslag hebt. Verdeel het beslag over de drie bakvormen en schuif ze in de oven. Bak ze 30 à 40 minuten. Totdat ze mooi gaar zijn. Laat volledig afkoelen.

Maak dan de chocolademousse vulling

  • - Zet een grote kom op een pan met pruttelend water. Doe 240 ml slagroom, de eidooiers, 2 eetlepels suiker en vanille-extract in de kom en mix door elkaar. Blijf mengen totdat het dikker wordt en blijft plakken aan de achterkant van je lepel (soort dunne vla). Voeg dan de chocolade toe en blijf mengen totdat de chocolade volledig is gesmolten. Haal van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • - Klop in een brandschone kom de eiwitten stijf. Voeg dan 50 gram suiker en een snuf zout toe en meng op de hoogste stand een minuut of 7, totdat je een mooi glanzende meringue hebt.
  • - Spatel de meringue voorzichtig door het chocolademengsel.
  • - Klop 240 ml slagroom stijf en spatel dit ook voorzichtig door het chocolademengsel. Dek de mousse af met huishoudfolie en zet minimaal 3 uur in de koelkast om op te stijven.

Bouw nu de taart

  • - Haal de cake uit de vormen. Leg ze op een werkblad. Haal de mousse uit de koelkast. Smeer de helft van de mousse op één van de cakes. Leg daar dan vervolgens een 2e cake op. Smeer die in met het restant van de mousse en dek af met de laatste cake. Pak de taart stevig in met huishoudfolie en zet minimaal 2 uur in de koelkast om op te stijven.

Maak de ganache

  • - De de stukjes chocolade in een grote kom.
  • - Breng de slagroom en het zout in een pannetje tegen de kook aan. Let op: het mag niet koken. Giet de warme slagroom over de chocolade. Zorg ervoor dat de chocolade volledig bedekt is. Laat 3 minuten staan (niet roeren). Roer het dan vervolgens door elkaar, totdat het mooi glad is. Dek de kom af met huishuidfolie en laat ongeveer 45 minuten staan. Dan is de ganache op afgekoeld, maar nog steeds smeerbaar.
  • - Meng de ganache met een handmixer (of schep het in een keukenmachine en meng het daarin) tot het lichtbruin wordt en luchtig. Dit duurt een minuut of 4/5. Smeer de ganache over de zijkanten en bovenkant van je taart. Duw de Maltesers in de ganache op een manier die jij mooi vindt. Zet de taart in de koelkast tot gebruik. ENJOY!

Opmerking

Adapted from Bakepedia -

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment