Zuurkool tarte tatin
Ik bak heel vaak een tarte tatin, de beroemde Franse omgekeerde appeltaart. Overigens niet alleen de appelvariant. Soms ga ik voor peer, dan weer eens voor een hartige versie met tomaat. Dit is mijn nieuwste ontdekking – met zuurkool. Leuk als bijgerecht. Zo past het bijvoorbeeld perfect bij ‘confit de canard’. Probeer maar eens. Zo maak je hem:
Zuurkool tarte tatin
Porties: 4
Ingrediënten
- - 500 gram aardappelen
- - 1 Golden Delicious appel
- - 500 gram in witte wijn Riesling gekookte zuurkool
- - 20 gram gezouten roomboter +extra voor invetten
- - peper & zout
- - 2 eetlepels suiker
- - 1 rol/pak bladerdeeg
Bereiding
- - Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de aardappelen en appel en snijd ze in flinterdunne plakjes (ik gebruik daarvoor een mandoline). Dep de aardappelplakjes droog en bestrooi ze royaal met zout en peper. Smelt de boter in een koekenpan en bak de aardappelplakjes in 2 minuten per kant lichtbruin.
- - Laat de zuurkool uitlekken in een zeef en knijp het vocht er zoveel mogelijk uit. Dep de kool een beetje droog. Vet de taartvorm (ik gebruik een tarte tatin pan van Creuset, maar je kunt ook gewoon een pan met dikke bodem of ronde platte ovenschaal (24cm) gebruiken) in met een beetje boter en bestrooi de bodem met suiker. Leg daar de plakjes appel dakpansgewijs op.
- - Verdeel de zuurkool over de appel en leg daar vervolgens weer de plakjes aardappel dakpansgewijs op. Dek het geheel af met een lap bladerdeeg en vouw de randjes naar binnen (alsof je een dekentje instopt). Prik wat gaatjes in het bladerdeeg met een vork.
- - Schuif de taartvorm in de voorverwarmde oven en bak hem 30 minuten. Haal de taart uit de oven en laat 5 minuten afkoelen. Leg dan een schaal op de taart en keer de schaal en taartvorm tegelijk om. Snijd de taart in punten en serveer. Bon appetit!
Opmerking
Adapted from een oude Allerhande (i.i.g. van voor 2008)
Nell Nijssen
juni 1, 2016 at 6:36 pmIk had er al vaker van gehoord, een zuurkooltaart. Zuurkool stoof ik standaard in de riesling, dus dat is bekend. De taart heb ik nog nooit geprobeerd. Is een liasion niet nodig in dit geval? Ik snap niet zo goed hoe het dan bijeen blijft.
Lisette
juni 2, 2016 at 12:45 pmHi Nell, nee dat is niet nodig bij deze taart. Je keert hem om en alles blijft daardoor prachtig op zijn plaats. Het valt als het ware op zijn plek door het omdraaien. De appelplakjes zijn licht plakkerig en de karamel zakt een beetje naar beneden en alles blijft bij elkaar. Probeer hem een keertje – ik ben heel benieuwd naar jouw mening. Groetjes uit Frankrijk, Lisette