Ga terug

Zuurkool tarte tatin

Totale tijd45 minuten
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediƫnten

  • - 500 gram aardappelen
  • - 1 Golden Delicious appel
  • - 500 gram in witte wijn Riesling gekookte zuurkool
  • - 20 gram gezouten roomboter +extra voor invetten
  • - peper & zout
  • - 2 eetlepels suiker
  • - 1 rol/pak bladerdeeg

Instructies

  • - Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de aardappelen en appel en snijd ze in flinterdunne plakjes (ik gebruik daarvoor een mandoline). Dep de aardappelplakjes droog en bestrooi ze royaal met zout en peper. Smelt de boter in een koekenpan en bak de aardappelplakjes in 2 minuten per kant lichtbruin.
  • - Laat de zuurkool uitlekken in een zeef en knijp het vocht er zoveel mogelijk uit. Dep de kool een beetje droog. Vet de taartvorm (ik gebruik een tarte tatin pan van Creuset, maar je kunt ook gewoon een pan met dikke bodem of ronde platte ovenschaal (24cm) gebruiken) in met een beetje boter en bestrooi de bodem met suiker. Leg daar de plakjes appel dakpansgewijs op.
  • - Verdeel de zuurkool over de appel en leg daar vervolgens weer de plakjes aardappel dakpansgewijs op. Dek het geheel af met een lap bladerdeeg en vouw de randjes naar binnen (alsof je een dekentje instopt). Prik wat gaatjes in het bladerdeeg met een vork.
  • - Schuif de taartvorm in de voorverwarmde oven en bak hem 30 minuten. Haal de taart uit de oven en laat 5 minuten afkoelen. Leg dan een schaal op de taart en keer de schaal en taartvorm tegelijk om. Snijd de taart in punten en serveer. Bon appetit!

Notities

Adapted from een oude Allerhande (i.i.g. van voor 2008)