Onze Franse keuken

Slagroomtaart : Hiep hiep hoera!!!

slagroomtaart.jpg

Kidscuisine, Taart | januari 24, 2014 | By

Hiep Hiep Hoera! Afgelopen woensdag werd onze kleine meid Marie 2 jaar. Wat vliegt de tijd en wat is ze al groot. Bij een kinderverjaardag hoort een slagroomtaart. Het liefst één in de sfeer van de HEMA slagroomtaart. Dat kennen ze hier in Frankrijk echt helemaal niet. Hier zijn het altijd van die patisserie kunstwerkjes. Tja, daar zit een kind van 2 toch niet op te wachten?! Dus….zelf maken maar.

Na wat speurwerk op internet vond ik een recept voor een slagroomtaart op 24 kitchen. Die heb ik gebakken en vervolgens met wat fondant versierd, zodat het een echte meisjestaart werd. Marie vond hem prachtig. Hij was (gelukkig) ook erg lekker. Wel best een klus om te maken moet ik eerlijk zeggen! Tja, je moet er wat voor overhebben.

Recept: Slagroomtaart

Ingrediënten:
Voor 8/12 personen

Voor de taart

– 90 g boter
– 6 eieren
– 175 g suiker
– 150 g bloem 
                          
Voor de amandelrand
– 125 g amandelschaafsel
– 125 g suiker
– 1  eiwitten 
                          
Vulling
– 600 ml slagroom
– 100 g suiker
– frambozenjam    
                     
Bereiding:

– Verwarm de oven voor op 180 graden.
– Smelt de boter in een steelpannetje op laag vuur.
– Splits de eieren en klop de eiwitten met de helft van de suiker stijf.
– Klop de eidooiers met de rest van de suiker au bain marie in een minuut of 5 lobbig.
– Spatel de helft van de bloem door de eidooiers. Voeg dan driekwart van het eiwit toe en spatel dat er voorzichtig doorheen. Voeg de resterende bloem toe en spatel weer luchtig erdoorheen. Voeg het resterende eiwit toe en spatel dat erdoorheen. Voeg tot slot de gesmolten boter toe en spatel ook dat er luchtig doorheen.
– Stort het beslag in een springvorm (bedek eerst de bodem met bakpapier en vet dat in)

– Schuif de springvorm in het midden van de oven en bak de taart 35 minuten. Haal uit de oven en laat afkoelen.
– Bedek een bakplaat met bakpapier. Meng in een kom amandelschaafsel, suiker en eiwit door elkaar. Stort dat op de bakplaat en spreid uit. Bak 10 minuten in de oven, haal eruit en laat afkoelen.
– Klop de slagroom met de suiker stijf.
– Snijd de taart in drie gelijke plakken en smeer op de onderste plak een dikke laag frambozenjam.

– Dek de jamlaag af met een laagje slagroom en leg de 2e plak erop.
– Bedek de 2e plak met een dikke laag slagroom en leg dan de bovenste plak erop.
– Bedek de bovenkant en zijkanten van de taart met een laag slagroom. De dan nog resterende slagroom kan je gebruiken om rozetjes slagroom op de bovenkant van de taart te spuiten.
– Wrijf het amandelmengsel langs de zijkanten van de taart (ik vond dat een erg lastig en kliederig klusje – maar het is echt lekker – dus wel doen).
– Versier de bovenkant van de taart naar wens en zet hem in de koelkast tot het moment van serveren.

Bron: Deze slagroomtaart is gebaseerd op de slagroomtaart van Rudolphs Bakery – 24kitchen

Comments

  1. Leave a Reply

    Anoniem
    januari 25, 2014

    Van harte gefeliciteerd met de jarige dochter. Prachtige taart. Wellicht kun je de bovenkant van de taart beter pas voorzien van slagroom nadat je de zijkant door het amandelmengsel hebt gerold. Scheelt geklieder.
    Groetjes Mieke R

  2. Leave a Reply

    Nieneke
    januari 25, 2014

    Van harte gefeliciteerd !! Mooie taart, maar volgens Kees is de kwarktaart toch echt de topper!

Leave a Comment