Feestelijke Franse quiche met confit de canard
Recept: Hartige taart met confit de canard
Ingrediënten:
– 1x basisdeeg voor hartige taarten (je kunt eventueel een pak bladerdeeg gebruiken)
– klontje boter
– 1 blik confit de canard
– 500 gram aardappelen, beetgaar gekookt en afgekoeld
– 3 eieren
– 100 ml kookroom
– 2 eetlepels crème fraiche
– 1 rode ui
– 2 tenen knoflook
– bosje peterselie (genoeg voor 6 volle eetlepels fijngehakt)
– zout & versgemalen peper
Bereiding:
– Verwarm de oven voor op 180 graden
– Vet een lage ronde ovenschaal (taartschaal) in met een beetje boter en bedek de bodem met het hartige deeg. Prik gaatjes in het deeg en zet de schaal in de koelkast.
– Haal de eendebouten uit het blik op basis van de stap-voor-stap methode
– Verwijder het vel en de botten van de eendebouten en hak het vlees vervolgens in grove stukken
– Snipper de rode ui en hak de knoflook in kleine stukjes.
– Hak de peterselie fijn. Meng de rode ui met de knoflook en de peterselie.
– Doe het vlees en de gemengde kruiden in een kom en hussel alles goed.
– Breng op smaak met een snufje zout en flink wat versgemalen peper.
– Haal de taartvorm uit de koelkast en verdeel het vleesmengsel over de bodem.
– Snijd de aardappelen in dunne plakken en leg die dakpansgewijs over het vleesmengsel.
– Breek de eieren in een kom, voeg room en crème fraiche toe en kluts goed door elkaar.
– Giet het ei/room mengsel over de aardappelen en schuif de taart in het midden van de oven.
– Bak de taart 45 minuten – hou na 30 minuten goed in de gaten – leg dan eventueel een beetje aluminiumfolie over de bovenkant als deze te bruin dreigt te worden.
Deze quiche is geïnspireerd op de ‘duck confit tart’ uit één van mijn favoriete kookboeken My French Kitchen van Joanne Harris.
Tip: Serveer deze quiche met een lekkere frisse komkommer salade (zie foto hieronder). Klik hier voor het recept van deze salade .
Iris
januari 13, 2015 at 12:20 amWat een overheerlijke taart! Ik heb hem gisteren gemaakt. Een beetje vakantie op je bord. Dank je wel voor dit heerlijke recept.
Lisette
januari 19, 2015 at 11:19 amHi Iris, bedankt voor je lieve compliment. Graag gedaan! Groetjes uit Frankrijk, Lisette
Alma
januari 23, 2016 at 11:26 amHi Lisette,
Wat was dit lekker! Ik wilde eens wat anders dan confit met gebakken aardappeltjes en wat groenten. Toen ik ging zoeken liep ik tegen dit recept aan. Gister gemaakt & het was echt ontzettend lekker! Twee van de eters waren bang dat het af zou doen aan de confit, maar ook die twee hebben heel erg genoten van het eten en vonden het een klein feestje dat ik dit had gemaakt. Ik ga hem zeker nog eens maken!
Els Hengstmengel
augustus 1, 2016 at 7:13 pmGisteren al de confit de canard volgens jouw aanwijzingen klaargemaakt en vandaag de resterende 2 pootjes verwerkt tot de quiche. Heerlijk! Dat gaan we vast nog wel eens maken.
Monique
januari 7, 2022 at 12:45 pmHoeveel cuisses gaan er in deze taart? (er zijn blikken met 2, maar ook blikken met meer cuisses ..;-)
Dank voor je reactie, gr Monique
Lisette
januari 10, 2022 at 1:21 pmHi Monique, in deze taart gaan vier cuisses. Groetjes, Lisette