Onze Franse keuken

Gehaktballen van rundergehakt & chipolata

gehaktbalmetchipolata1.jpg

Rundvlees, Vlees | mei 26, 2013 | By

 Ken je dat? Dat je in je koelkast staat te neuzen en ineens een smakencombinatie ziet die je gewoon moet uittesten? Voor de lol…In een creatieve bui besloot ik om eens wat chipolataworstvlees door rundergehakt te mengen voor mijn gehaktballen. Om eens te kijken of dat ze misschien nog wat extra smeuïgheid zou meegeven. Een ontdekking! Ze werden echt super en dit is sindsdien mijn favoriete gehaktbal versie. Het langzaam garen in bouillon/fond heb ik afgekeken van de  ‘De Librije gehaktbal’. Waar een rare bui al niet goed voor is….Ook eens proberen? Zo maak je ze:

Recept: Gehaktballen van rundergehakt en chipolata worstvlees
Voor zo’n 12 ballen

Ingrediënten:

– 1 gesnipperde ui
– 300 gram rundergehakt
– 100 gram chipolatavlees ( ik heb het vlees v 3 worstjes gebruikt)
– 3 eetlepels ketjap manis
– 1 eetlepel grove mosterd
– 1 eetlepel fijne mosterd
– 1 theelepel paprikapoeder
– 1 theelepel kerriepoeder
– 1/2 theelepel cayennepeper
– 1 eetlepel ketchup
– 1 theelepel zout
– 1 theelepel peper
– 2 eieren
– 100 gram paneermeel

Voor het bakken
– klont boter
– 350 ml krachtige runderbouillon (of nog beter runderfond, maar dat heb ik zelf niet standaard in huis)

Bereiding:

– Verwijder het velletje van de worstjes en druk het vlees eruit in een mengkom.
– Voeg alle overige ingrediënten toe en kneed alles goed door elkaar.
– Draai 12 ballen van gelijke grootte van het mengsel en leg deze naast elkaar op een bord of schaal.
– Dek de schaal af en zet de ballen een half uur in de koelkast.
– Verhit de boter in een braadpan en braad de ballen hierin rondom bruin aan. Schenk de bouillon/fond erbij en laat de ballen onder af en toe keren, met de deksel schuin op de pan, in 45 min. op laag vuur gaar worden.

 

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment