Onze Franse keuken

Zuurkoolstamppot met verse ananas

Herschaaldekopievan1-DSC_1267.jpg

Bijgerecht, Groentes, Vega | mei 24, 2013 | By

Afgelopen week was het ook hier in Frankrijk bijzonder regenachtig. Leuk voor de planten natuurlijk, maar normaal gesproken ligt men rond deze tijd toch echt al lekker aan het zwembad. Tja, niets aan te doen. Trui aan en een stevige ovenschotel op tafel dan maar. Ik mocht voor de foodblogswap van deze maand een gerecht uitkiezen van ‘Es-factory’: Een smakelijk foodblog vol leuke ‘zelf maak’ recepten. Ik was op zoek naar een stamppot of ovenschotel – en vond al snel een combinatie, die ik wel eens uit wilde proberen: Zuurkool met ananas.

Esmée maakt hem op haar blog met gedroogde ananas – ik heb hem met verse ananas gemaakt. Zelf gebruik ik nooit mayonaise in een stamppot – dus ook dat was een leuk experiment. Dankzij Esmée en de foodblogswap van deze maand ontdekte ik zo het volgende verrassend smakelijke en originele gerecht.

Recept: Zuurkoolstamppot met verse ananas

Ingrediënten:

– 1 kilogram aardappelen
– 500 gram (in witte wijn – ik gebruik Riesling) gekookte zuurkool
– 1 verse ananas (ongeveer 300 gram aan vruchtvlees)
– 2 eetlepels mayonaise
– 1/2 theelepel zout
– verse nootmuskaat

Bereiding:

– Schil de aardappelen en snijd ze in grove blokken. Doe ze in een pan en giet er water bij totdat de aardappelen net onderstaan. Voeg zout toe en breng aan de kook. Kook de aardappelen gaar in een minuut of 20.
– Giet de aardappelen af en laat even uitdampen.
– Warm de reeds gekookte zuurkool nog even op met een klein scheutje water of beetje extra witte wijn.
– Schil de ananas, verwijder de harde kern en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
– Stamp de aardappelen fijn met een stamper/pureerder en roer de warme zuurkool, mayonaise en ananasstukjes erdoor.
– Breng de stamppot op smaak met versgeraspte nootmuskaat.

Ik heb deze zuurkoolstamppot met verse ananas gebruikt als onderdeel van een ovenschotel. Een laagje confit de canard vlees (ongeveer 350 gram) afdekken met de stamppot, indien gewenst een beetje geraspte kaas erover, twintig minuten in een voorverwarmde oven (180 graden) en……smullen maar!  Onze gasten waren zeer enthousiast over de combinatie. Bedankt Esmée – voor de inspiratie!

Neem ook eens een kijkje bij de 52 kookdoelen, die Esmée voor zichzelf heeft opgesteld op haar blog. Het grootste deel van deze uitdagingen heeft ze inmiddels al afgewerkt – maar enkele puntjes staan nog open. Leuk om te volgen. Ik ga dat in ieder geval zeker doen.

Comments

  1. Leave a Reply

    Es
    mei 24, 2013

    Wat een leuk stukje! En heel fijn om te horen dat het lekker was. Heb nu wel gelijk zin in confit de canard.

  2. Leave a Reply

    Lisette
    mei 29, 2013

    Hi Julia, dank je! Confit de canard is geconfijte eendebout. De eendeboutjes worden op lage temperatuur in eigen vet gegaard. Groetjes, Lisette

Leave a Comment